Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Kıbrıs halkı kiliseye sığındı

Kıbrıs halkı kiliseye sığındı

Kıbrıs halkı kiliseye sığındı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2239 Beğen : 0

Güney Kıbrıs iflastan kurtulmak için zamanla yarıştı, yönetim, hazırladığı ‘’B planı’’na Brüksel’de onay aradı. Güney Kıbrıs halkı ise 100 milyonlarca euroluk varlığıyla adanın en güçlüsü Ortodoks kilisesine akın etti. Halk pazar ayinlerinde mumlar yakarak kilisenin iflastan çıkışa yardımcı olmasını diledi.
Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos da geçen salı günü, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’le görüşmüş ve Kilise’nin taşınmaz mülkünü ipotek etmeye ve tahvil satın almaya hazır olduğunu duyurmuştu.
Güney Kıbrıs lideri Nicos Anastasiades, Maliye Bakanı Michael Sarris’in eşliğinde, Euro Bölgesi maliye bakanlarının dün akşamki toplantısı öncesinde AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve IMF Başkanı Christine Lagarde ile görüşmelerde bulunmak için Brüksel’e geldi.
Anastasiades, troyka ile müzakerelerde şekillenen ve 100 bin euronun altındaki mevduatlara dokunmazken, bu limitin üzerindeki Kıbrıs Bankası (Bank Of Cyprus) mevduatlarından yüzde 20 ve diğer bankalardaki mevduatlarından yüzde 4 kesinti öngören yeni plana AB’den destek talep etti.
Güney Kıbrıs’ta bankaların bütün aktifleri 68 milyar euro düzeyinde, 100 bin euronun üzerindeki mevduatların toplamı 38 milyar euroyu buluyor. 100 bin euronun üzerindeki mevduatların yarısının Rus yatırımcılara ait olduğu sanılıyor. Güney Kıbrıs’taki toplam mevduatların üçte birinden fazlası, Yunan tahvillerine yaptığı yatırım nedeniyle büyük zararlar yazan Kıbrıs Bankası’nda bulunuyor.
Güney Kıbrıs parlamentosu geçen hafta, Euro Bölgesi ve IMF tarafından onaylanan 10 milyar euroluk kurtarma paketini, AB genelinde güvence altına alınan 100 bin euronun altındakiler de dahil tüm mevduatlardan bir defalığına 5,8 milyar euroluk kesinti öngörmesi nedeniyle reddetmişti. Bunun üzerine bankaların kapalı tutulduğu Rum kesiminde yönetim, Rusya’dan beklediği desteği alamayınca tekrar Brüksel’e ‘’el açmak’’ zorunda kalmıştı.

En büyük toprak sahibi
Ortodoks Kilisesi adadaki en büyük toprak sahibi. Ayrıca bir çok otel ve şirkette hisse sahibi bulunduğu gibi Helenic Bank’ın yüzde 30 hissesiyle en büyük ortağı. Aynı zamanda da şarap ve su satıyor. Keo bira şirketinin de yüzde 20 hissesi Ortodoks kilisesinin. Eylül ayındaki krizde kilisedeki piskoposlar ve rahiplerin maaşlarından yüzde 15 ila 25 oranında kesintiler yapılmış ve devlete bağışlanmıştı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler