Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Kenya'da Kanlı saldırı 68 ölü

Kenya'da Kanlı saldırı 68 ölü

Kenya'da Kanlı saldırı 68 ölü
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2150 Beğen : 0

Independent "Nairobi saldırısı, İslami şiddet tehdidini göğüslemenin ne kadar zor olduğunu gösteriyor" diyor.

"Dehşetengiz bir acımasızlıkla Nairobi'ye saldıran İslamcı militanlar, lüks alışveriş merkezi Westgate'den daha iyi bir yer seçemezlerdi.

“Kenya Doğu Afrika'da Batı'nın en yakın müttefiki ve Westgate alışveriş merkezi, koridorların Batılıların Kenya'daki ekonomik büyümeden nasibini alanlarla birlikte dolaştıkları bir yer.

“Saldırı sırasında teröristlerin Peygamber'in annesinin adını söylemedikleri için çocukları da öldürdükleri bildiriliyor. Bu durum, neyle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor."

"Bu tür terörist saldırılar karşısında Batı öncülüğünde askeri operasyon yapılmasını savunanlar bu olaya verilmesi gereken yanıtı bulmakta zorlanacaklar.

“Zira saldırıyı üstlenen Eş-Şebab'ın üslendiği Somali iki kez dış güçlerin müdahalesine hedef oldu. İlkine Etiyopya, ikincisine de İslamcı militanları başkent Mogadişu'dan süren Afrika Birliği. İslamcıların hâkimiyet kurmalarını önlemeye yönelik dış müdahalelerin sonucu felaket oldu."

Eş-Şebab'ın bir ülkede eylemlerini azaltırken aniden başka bir ülkede ortaya çıkıverdiği belirtilen yazı, şöyle devam ediyor:

"Sırf bu gerçek bile, El Kaide ve onunla bağlantısı olan örgütlerin tek bir sinir merkezi ya da tek bir otorite kaynağı olduğunu varsayan herhangi bir dış politika anlayışının ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor.

“Amerikalıları ne kadar sevindirse de El Kaide liderinin öldürülmesi final olmadı. Birçok kişi için kabullenmek acı verici olsa da artık, iç savaşları ya da dini çatışmaların sonucunu Müslüman ülkeleri bombalayarak ya da kendi istediklerimizi seçerek değiştirebileceğimiz düşüncesinden vazgeçme zamanı geldi.

“Son yıllarda yaşananlardan almamız gereken ders içeride tetikte olmaktır dışarıya müdahale etmek değil."

Kenya: Alışveriş merkezinde silah sesleri durmuyor

Kenya'nın başkenti Nairobi'de radikal İslamcı Eş-Şebab örgütüne mensup oldukları belirtilen militanların bazı kişileri rehin aldıkları alışveriş merkezinde şiddetli patlama ve silah sesleri devam ediyor.

Herhangi bir açıklamada bulunmayı reddeden Kenya Ordusu, önceki saatlerde, militanların eylemini sona erdirmek ve rehineleri kurtarmak için gereken her şeyin yapıldığını bildirmişti.

Cumartesi günü düzenlenen baskında şimdiye kadar 68 kişinin öldüğü 170'ten fazla kişinin de yaralandığı bildiriliyor.

10-15 kadar kadar militanın, askeri birliklerce kuşatılan alışveriş merkezinin içinde olduğu tahmin ediliyor.

Olay yerinde bulunan BBC muhabiri Mike Wooldridge, yeniden çatışma sesleri duyulmasının, güvenlik güçlerinin rehineleri kurtarmak için çabalarını yoğunlaştırdığına işaret ettiğini söylüyor.

Bu arada Uluslararası Ceza Mahkemesi'ndeki yargıçlar, Kenya cumhurbaşkanı yardımcısı William Ruto'nun davasını bir hafta erteledi.

Ruto'nun, Nairobi'deki rehine krizinin çözümüne yardımcı olmak üzere ülkesine dönmesine izin verildiği açıklandı.

Ruto, Kenya'da 2007 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası yaşanan şiddetle bağlantılı olarak insanlığa karşı suç işlemekten yargılanıyor.

'Operasyon başladı'

Adı açıklanmayan bir Kenyalı güvenlik yetkilisi, AFP ajansına askerlerin operasyon başlattığını söyledi.

AFP muhabiri 15 dakika süreyle şiddetli çatışma sesleri duyduğunu söyledi.

Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, Westgate adlı alışveriş merkezine düzenlenen saldırıda bin kadar kişinin kurtulmayı başardığını söyledi.

Uhuru Kenyatta kendi yeğeni ve nişanlısının da ölenler arasında olduğunu vurguladı.

Eş-Şebab eylemin Kenya'nın Somali'deki askeri operasyonlarına misilleme olarak yapıldığını belirtti.

Somali'de 2011'den bu yana savaşan 4 bin kadar Kenya askeri bulunuyor.

'Hızlı operasyon zor'

Olay yerindeki BBC Muhabiri Will Ross, içeride çok fazla insan olması nedeniyle ordunun hızlı bir operasyon yapmasının çok zor olacağını söylüyor.

Eş-Şebab ellerinde 36 rehine olduğunu söylüyor ancak bu bilgi bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor. Alışveriş merkezinde militanlardan gizlenen sivillerin olması da mümkün.

Saldırı Cumartesi Türkiye saatiyle 12:00'de militanların alışveriş merkezine girip, ateş açması ve el bombaları atmalarıyla başladı.

Alışveriş merkezinde bir çocuk günü yapıldığından saldırı sırasında alışveriş merkezinde çok sayıda çocuk olduğu belirtiliyor.

Ölenler arasında da çocuklar olduğu kaydediliyor.

Bazı tanıklar, militanların Müslüman olmayanların hedef alınacağını söylediği ve Müslümanların gitmesine izin verdiğini söyledi.

Ölenler arasında İki Fransız ve biri diplomat iki Kanadalının bulunduğu söyleniyor.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı ölenler arasında üç de İngiliz vatandaşının bulunduğunu açıkladı.

Tanınmış Ganalı şair Kofi Awoonor ve Çinli bir kadının da öldüğü kaydediliyor.

Güvenlik uzmanlarının daha önce İsrailli bir şirkete ait alışveriş merkezinin bir saldırıya hedef olabileceği uyarısında bulunduğu belirtiliyor.

Saldırı, Ağustos 1998'de ABD Büyükelçiliği'nin bombalı saldırıya uğramasından bu yana Kenya'da yaşanan en büyük eylem olarak tanımlanıyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler