Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem İskilipli Atıf Hoca'nın adı hastaneye verildi

İskilipli Atıf Hoca'nın adı hastaneye verildi

İskilipli Atıf Hoca'nın adı hastaneye verildi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2551 Beğen : 0

Hastanenin önünde yapılan törende, İskilip Devlet Hastanesinin tabelası, “İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi” olarak değiştirildi.

Törende konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Kafkas, Atıf Hoca'nın İskilip'in medarıiftiharı olduğunu söyledi.

Atıf Hoca'nın İstiklal Mahkemelerinde idam edilmesinin cumhuriyet tarihinin karanlık noktalarından biri olduğunu belirten Kafkas, bir din aliminin hukuksuzluğun kurbanı olduğunu kaydetti.

İskilip'ten gelen yoğun talep üzerine ilçe hastanesinin adını “İskilip Atıf Hoca Devlet Hastanesi” olarak değiştirdiklerini anlatan Kafkas, “Bu bir iadeiitibardır. Hakkın teslimidir” dedi.

Atıf Hoca'nın torunu Ahmet Faruk İmal ise “2-3 yıl öncesine kadar mezar taşı bile yokken, şimdi adının bir kuruma verilmiş olmasının mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından hastaneyi gezen Kafkas, daha sonra Atıf Hoca'nın mezarını ziyaret etti.

İSKİLİPLİ ATIF HOCA KİMDİR?
İskilipli Atıf Hoca Şapka Kanununa muhalefetten İstiklal Mahkemelerinde yargılanarak 4 Şubat 1926 tarihinde idam edilmiştir. Frenk Mukallitliği ve Şapka isimli bir eseri olan İskilipli Atıf Hoca’nın idamına giden süreç ve kararı veren kişinin Kel Ali ismiyle meşhur Ali Çetinkaya oluşu, onu halkın bir kısmının gözünde ‘kahraman’ yaparken, bir kısmının gözünde ‘vatan haini’ne dönüştürmüştü.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler