Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem İran'dan ilk açıklama geldi!

İran'dan ilk açıklama geldi!

İran'dan ilk açıklama geldi!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2333 Beğen : 0

Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkiye ve Suriye sınırındaki gelişmelerle ilgili Fars Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, ”İran İslam Cumhuriyeti, iki tarafı itidalli olmaya, konunun ivedi olarak araştırılmasına ve düşmanların hedeflerine dikkat etmeye davet ediyor” ifadesini kullandı.

Abdullahiyan, ”Radikal, terörist ve sorumsuz silahlı gruplar ile düşmanların bölgedeki oyunlarına dikkat edilmesinin zaruretine” dikkati çekti.

Akçakale’ye düşen top sonucu hayatını kaybedenlerin yakınlarının acılarını paylaştığını da belirten Abdullahiyan, sabırlı olunmasının sükunetin sağlanması için gerekli olduğunu yineledi.

Abdullahiyan, Türkiye ve Suriye’nin toprak bütünlüklerinin korunmasına da vurgu yaptı.

AKPM'DEN KINAMA

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Jean-Claude Mignon, Suriye’den atılan top mermisiyle Akçakale’de 5 vatandaşın hayatını kaybettiği olayı kınadı.

Mignon yaptığı yazılı açıklamada, Suriye’nin bombardımanıyla Türkiye’nin sınır kasabasında sivil ölümleriyle sonuçlanan olayı güçlü bir şekilde kınadığını açıkladı. Mignon, şunları kaydetti:

"Bu son saldırı, Türk egemenliğinin, kabul edilemez ihlalinin en son ve en kötü örneğidir. Tüm taraflara, şiddetin tırmanmasını önlemek ve uluslararası hukuk kurallarına sıkı sıkıya bağlı olmaları yönünde çağrıda bulunuyorum. İstikrarsızlığın yayılması, tüm bölge için çok ciddi sonuçlara yol açabilir."

AKPM Başkanı Mignon ayrıca, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileğinde bulundu.

MISIR, SURİYE'DEN GÜVENCE İSTEDİ

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Akçakale’ye düşen top mermileri nedeniyle Suriye yönetimini ”Komşu ülkelerin sınırlarını ihlal etmeme konusunda güvence vermeye” çağırdı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr’ın, Suriye krizinin genişlemesi tehlikesinin arttığı uyarısında bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, Mısır’ın Türk halkına taziyelerini sunduğu kaydedilerek, Amr’ın ”Suriye hükümeti, kriz daha fazla genişlemeden akan kanı ve şiddet olaylarını durdurmakla sorumlu” ifadelerine yer verildi.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin dış ilişkiler ve uluslararası işbirliğinden sorumlu yardımcısı İsam el-Haddad, Türkiye’ye top mermisinin düşmesini, Beşşar Esed yönetiminin ”ateşle oynaması” olarak değerlendirdi.


FRANSA: CİDDİ BİR TEHDİT

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Akçakale’ye düşen top mermilerinin, "uluslararası barış ve güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturduğunu" söyledi.

Fabius, yazılı açıklamasında, "Uluslararası hukuka yönelik bu ihlal, aynı zamanda uluslararası barış ve güvenlik için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Uluslararası camia Suriye yönetiminin ülke içinde ve sınırları dışında sürdürdüğü
bu şiddet kabul edemez. Buna derhal son verilmesi gerekir" ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler ve NATO’da, Suriye’nin saldırısıyla ilgili istişarelerin sürdüğünü kaydeden Fabius, Fransa’nın diğer müttefikler gibi Türkiye’nin yanında olduğunu vurguladı.

Fabius, uluslararası camianın ve BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye yönetimini bu saldırıdan dolayı acilen büyük bir kararlılıkla kınaması gerektiğini bildirdi.

SURİYE: OLAY TRAJİK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriyeli yetkililerin Rusya’ya Akçakale’deki olayın "trajik" olduğunu bildirdiğini söyledi.

Çalışma ziyareti için Pakistan’da bulunan Lavrov, "Büyükelçimiz aracılığıyla Suriyeli yetkililerle temasa geçtik. Yetkililer ve BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi El Ahdar el İbrahimi, Türkiye sınırındaki olayın trajik bir olay olduğunu ve bunun tekrarlanmayacağını bildirdi" dedi.

Sergey Lavrov, Suriyeli yetkililerin bu açıklamayı resmen duyurmasının Moskova için çok önemli olduğunu vurguladı.

Lavrov, Akçakale’de hayatını kaybeden vatandaşlar için Türk halkına başsağlığı da diledi.

"Türkiye ve Suriye, sınırda meydana gelen olayları da kapsayan tüm problemleri doğrudan görüşmeliler. Tarafların bölgede artan tansiyon nedeniyle doğrudan görüşme mekanizması kuracaklarını umuyorum. Çünkü böyle durumlarda doğrudan irtibat kurulması çok önemlidir" diyen Lavrov, Rusya’nın devletlerin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü savunduğunu vurguladı.

FRANSA KARARLILIKLA KINADI

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Akçakale’ye düşen top mermisi nedeniyle Suriye yönetimini kararlılıkla kınadığını açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü Philippe Lalliot, son saldırıyla ilgili olarak ülkesinin, "müttefik Türkiye’ye tam destek verdiğini ve dayanışma içinde olduğunu" söyledi.

"Türkiye bizim müttefikimizdir" diyen Lalliot, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile konuya ilişkin bir görüşme yaptığını hatırlattı.

Fransız sözcü, ülkesinin saldırıda ölen Türk vatandaşların ailelerine başsağlığı dilediğini ifade etti.

EROĞLU: TÜRKİYE’NİN KARŞILIK VERMESİ DOĞAL

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’nin Suriye’ye karşılık vermesinin doğal olduğunu vurgularken daha geniş çaplı bir savaş ortamının oluşmamasını ümit ettiğini söyledi.

Eroğlu, Suriye’nin kendi içinde sorunları varken dıştan da sorunlar yaratmaya çalışmasının bu ülke yetkililerinin bunalım ve endişe içerisinde olduğunu gösterdiğini söyledi. "Temennimiz; geniş boyutlu bir savaş olmaz" dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye’nin böyle bir durumda sesiz kalamayacağını ve gereken karşılığı vereceğini ekledi. Türkiye’nin savaş halinde olmasının KKTC’yi de etkileyeceğini kaydeden Eroğlu, gelişmeleri takip ettiklerini belirtti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler