Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem İran Batıya Rest Çekti, Suriye Salonu Terketti

İran Batıya Rest Çekti, Suriye Salonu Terketti

İran Batıya Rest Çekti, Suriye Salonu Terketti
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2710 Beğen : 0

16'ıncı Bağlantısızlar Hareketi Liderler Zirvesi İran'ın başkenti Tahran'da başladı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'un da katıldığı zirvenin açılış konuşmasını yapan İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, BM'nin yapısını eleştirerek kurumun adaletsiz ve gayri demokratik olduğunu söyledi.
BM Güvenlik Konseyi'nin yapısını "açık bir diktatörlük" olarak niteleyen İran lideri, ABD ve yandaşlarını var olan bu yanlış yapıyı kendi çıkarları doğrultusunda kullanmakla suçladı.

Ayetullah Hamaney, batı ülkelerini terörizmle mücadele, demokrasi ve insan hakları adı altında savunmasız insanları öldürmek ve diğer ülkelere askeri müdahale etmekle suçladı.

İran'ın nükleer programında da değinen Hamaney, İran'ın nükleer silah yapma amacında olmadığını söyledi. Barışçıl nükleer enerjinin milletinin bir hakkı olduğunu ifade İran lideri, "asla" bu konuda geri adım atmayacaklarını bildirdi.
Ayetullah Hamaney'in konuşmasında Suriye meselesine hiç değinmemesi dikkat çekti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin de konuştuğu zirvenin dönem başkanlığı Mısır'dan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a verildi.
Gözlemci sıfatıyla zirveye katılan Türkiye'yi toplantıda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Tahran Büyükelçi Ümit Yardım temsil etti.

SURİYE MURSİ'Yİ PROTESTO ETTİ

1979'dan bu yana İran'a ilk giden Mısır Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi'ye Suriye heyetinden protesto. Esad'ı eleştiren Mursi'yi, Suriye heyeti salondan ayrılarak protesto etti.

1979'da gerçekleşen İran İslam Devrimi'nden bu yana İran'ı ziyaret eden ilk Mısır Cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, Tahran'da gerçekleştirilen Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'nde bir konuşma yaptı.

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi konuşmasında, Suriye ve Filistin halklarının özgürlük ve onurları için mücadele ettiğini söyledi. Bağlantısızlar Hareketi Zirvesi'nde Mursi konuşmasını yaptığı sırada, Suriye heyeti Mısır Cumhurbaşkanı'nı protesto etmek için salondan ayrıldı.

'SURİYE BÖLÜNME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA'

Suriye'de baskıcı bir rejimin işbaşında bulunduğunu söyleyen Mısır Cumhurbaşkanı Mursi, 'Zalim Suriye rejiminin karşısında Suriye halkının yanında olmak insanlığımızın ve imanımızın gereğidir. Suriye demokratik bir sisteme geçmelidir, ülke iç savaş ve bölünme tehlikesiyle karşı karşıyadır" dedi.

SURİYELİ MUHALİFLERE ÇAĞRI

Suriyeli muhaliflere birlik çağrısı yapan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Suriye'de kanın akmasında tüm dünyanın sorumlu olduğunu söyledi. Mursi, "Akan kan karşısında sessiz kalmak Suriye halkına dost olanlara yakışmaz. Somut adımlar atılmadıkça akan kanın durmayacağını idrak etmeliyiz" şeklinde konuştu.

'ORTAK DÜŞMANA KARŞI BİRLİK OLUNMALI'

İran'ın barışçıl nükleer enerji çabalarına da destek veren Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, "Mısır, İran'ın nükleer enerji üretme hakkını destekliyor. Barışçıl nükleer enerji bölgedeki tüm devletlerin hakkıdır. Bu konuda İsrail dışında bölgedeki tüm ülkeler ittifak halindedir. Zirveye katılan tüm devletler ortak düşmanlarına karşı birlik olmalıdır' dedi.

İSRAİL'DEN SAYGI İSTEDİ

Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, konuşmasında Filistin sorununa da dikkat çekti. Filistin'in müstakil bir devlete sahip olma hakkına sahip olduğuna dikkati çeken Mısır Cumhurbaşkanı, İsrail cezaevlerindeki Filistinli tutukluların insan haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Mursi, Filistinli grupların aralarındaki ihtilafları çözmelerini temenni ettiğini de sözlerine ekledi.

Konuşma sonrasında, Mısır, Bağlantısızlar Hareketi başkanlığını İran'a devretti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler