Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Hocalı katliamı New York'ta anıldı

Hocalı katliamı New York'ta anıldı

Hocalı katliamı New York'ta anıldı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2667 Beğen : 0

Hocalı Katliamının yıl dönümü, New York'ta BM merkez binasının tam karşısındaki Dag Hammorskjold Parkı'nda düzenlenen protesto gösterisiyle anıldı.

Azerbaycan New York Cemiyeti tarafından düzenlenen protesto gösterisine Azeri ve Türk vatandaşlar ellerinde Azerbaycan ve Türk bayraklarıyla katıldı ve Ermenistan'ı Hocalı katliamının yıl dönümünde kınadılar. Göstericiler ellerinde ''Ermeniler Siz Soykırım Suçlususunuz'', ''Hocalı Trajedisi, 20. yüzyılda Ermenistan Tarafından İnsanlığa Karşı İşlenen En Kötü Suçlardan Biridir,'' ''Ermenistan Çocuk Katilidir'', ''Hocalı Kurbanları Sonsuza Dek Yaşayacak'', ''Azerbaycan Yukarı Karabağ'dan Çık'', ''BM kararlarına uyulsun'' yazılı pankartlar taşıdılar.

Grup gösteri sırasında, ''Hocalı İçin Adalet İstiyoruz'', ''Yaşasın Azerbaycan'', ''Yaşasın Türk Dünyası'' şeklinde sloganlar attı. Gösterciler BM'nin tam karşısındaki parktan geçen yabancılara Hocalı Katliamını anlatan broşürler de dağıttılar.

Amerikan ve Azerbaycan milli marşlarının çalındığı mitingde İngilizce konuşma yapan Azerbaycan New York Cemiyeti Başkanı Ercan Yerdelenli, Ermeniler'in Azeri Türklerine karşı soykırım uyguladığını, kadın, çocuk, yaşlı demeden sivil halkı öldürdüğünü anlattı.

Mitinge katılan Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Ali Çınar da katılımcılara seslenerek TADF'nin mitinge destek verdiğini belirtti. Çınar, ''Azerbaycan ve Türkiye birdir, tüm milli davalarda hep beraber bu yola baş koyduk, o yüzden de Ermenistan'ın yaptığı Hocalı katliamını kınıyoruz'' dedi.

Miting sırasında AA muhabirine açıklama yapan TADF Başkanı Ali Çınar, Hocalı katliamını anmak ve bu katliamı protesto etmek için BM'nin karşısında yapılan bu mitinge TADF olarak destek verdiklerini söyledi.

TADF'nın yarın Türkevi'nde Hocalı Katliamı konusunda konferans düzenleyeceğini bildiren Çınar, Pazartesi günü de Ermenistan'ın New York'taki BM Daimi Temsilciliği önünde ayrı bir protestonun yapılacağını kaydetti.

Çınar, ''Amerika'daki Türk toplumu olarak Azerbaycanlı kardeşlerimizle beraber Hocalı katliamına karşı, hem sokakta, hem toplantı salonlarında paneller düzenleyerek sesimizi yükseltiyoruz'' dedi.

Azerbaycan New York Cemiyeti Başkanı Ercan Yerdelenli de AA'ya yaptığı açıklamada, ''Biz her sene bu facianın acılı yıl dönümünü gelip burada BM'nin önünde herkese hatırlatıyoruz'' dedi.

BM'nin ve diğer uluslararası örgütlerin başka soykırımları tanıdığını, ama Hocalı soykırımı konusunda sessiz kaldığını ifade eden Yerdelenli, ''Bizim amacımız bu katliamı unutmadığımızı BM önünde haykırmak, BM'ye hatırlatmak'' diye konuştu.

Ermenistan devletini, 1. Dünya Savaşından sonraki siyasi konjonktürün yarattığına işaret eden Yerdelenli şöyle konuştu:

''Ermeniler'e yer verildi, o zamanki yüzölçümleri 9 bin kilometrekareydi, şimdi 30 bin kilometrekare... Ermeniler, Azerbaycan topraklarının yüzde 40'ını, 50'sini almış vaziyetteler. Ermenistan'da sen bugün bir tane Azerbaycanlı bulamazsın, çünkü soykırımı başlattılar, Azerbaycanlılar'ı o topraklardan gönderip kendi ellerine geçirmek istediler. O zaman bunların en başta aktörlerinden biri Robert Koçaryan'dı, onun savunma bakanı Serj Sarkisyan da Hocalı katliamının emrini veren kişidir.''

Ermeniler'in Azeriler'e karşı ''canavarca katliam'' yaptıklarını anlatan Yerdelenli, ''Bu bizim çok haklı davamız ve istiyoruz ki bu haklı dava bütün dünyaca tanınsın'' diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a geçen yıl mektup yazdıklarını ama cevap alamadıklarını belirten Yerdelenli, ''Nasıl ki Kıbrıs meselesine 30 yıldır yanıt alamıyoruz, bu da sürüncemede kalsın istemiyoruz'' dedi.

BM Güvenlik Konseyinin 822, 853, 874, 884 sayılı kararları ile BM Genel Kurulunun 62/243 sayılı kararlarına uyulması gerektiğine işaret eden Yerdelenli, bu kararların hepsinde Azarbeycan'ın toprak bütünlüğünün tanındığını, Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunun belirtildiğini, ancak Ermenistan'ın o topraklardan hala çıkmadığını vurguladı.

''Azerbaycan dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olma yolunda'' diyen Yerdelenli, Azerbaycan'ın ABD'nin müttefiki olduğunu ve NATO'ya girme sürecinin devam ettiğini söyledi.

''Azerbaycan çok güçlendi, ekonomik olarak da öyle. Azerbaycan milli geliri olağanüstü artıyor. Ermenistan'ın ise nüfusu üçte biri azaldı,'' diye konuşan Yerdelenli, Azerbaycan'ın, topraklarını Ermenistan'dan geri alması gerektiğini kaydetti.

Yerdelenli, gelecek yıl Hocalı Katliamını Times Meydanında yapacakları mitingle anacaklarını da sözlerine ekledi.

AZERİ VATANDAŞLAR

New York'ta yaşayan Azeri asıllı Nevruz Mehmedov AA'ya yaptığı açıklamada, Ermenistan'ı destekleyen ülkelerin bulunduğunu belirterek ''Ermenistan vahşet bir devlettir, dünya ülkelerinin bizi desteklemesi gerekir, bizim de sesimiz işitilsin, topraklarımız azad edilsin, talebimiz budur, haklarımız müdafaa edilsin'' dedi.

New York'lu Azeri asıllı hanım da ''Azerbaycanlıların katledilmesi bütün Türk dünyasının derdidir, kederidir. 1992 yılının 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gecesinde büyük bir facia yaşanmıştır, bu asrın faciasıdır. Gece insanlar uykularında katledilmişlerdir. Ben de akrabalarımı, dostlarımı o gece şehit verdim'' diye konuştu.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler