Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Hindistan kadın olmak için en kötü

Hindistan kadın olmak için en kötü

Hindistan kadın olmak için en kötü
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 1 Okunma : 4615 Beğen : 0

Aralıkta Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de otobüste genç bir kadının toplu tecavüze uğrayarak dövülmesinden sonra protestocular 6 failin asılmasını ya da hadım edilmesini talep etti. Hindistan’ın elektronik medyası daha önce sadece önemli kriket maçlarına layık gördüğü şekilde olayla ilgili dur duraksız yayın yaptı. Tıp öğrencisi kadın, uçakla gönderildiği Singapur’daki hastanede öldü. Delhi Emniyet Müdürü, inanılmaz biçimde, şehirdeki erkeklerin kadınlardan daha güvende olmadığını, zira sürekli yankesicilerin tacizine uğradıkları görüşünü ileri sürdü. İktidardaki Kongre Partisi’nden önemsiz bir siyasi, ama tesadüfe bakın ki aynı zamanda Hindistan Cumhurbaşkanı’nın oğlu olan Abhijit Mukherjee, protestocularla, ‘ziyadesiyle göçertilmiş ve boyalı’ güzel kadınlar diye alay etti. Tırnak içindeki sözler, Hindistan’da geniş onarımdan geçmiş, modifiye edilmiş eski otomobiller için kullanılır; yani kadınların yeterince ağırbaşlı giyinmedikleri ve davranmadıkları için şiddeti kışkırttıklarını söylemeye getiriyordu.
Bunlar Hindistan’da nasıl olabiliyor? Ekonomik değişimin ve tabii Walmart’ın geldiği, Batılı giysiler, âdetler ve barların büyük kentlerde giderek daha çok göze çarptığı bir ülkede böyle bir tartışmanın yaşanması, dünyanın çoğu için anlaşılmaz. Kişi başına GSYİH’sinin 2011’de sadece 3 bin 700 dolar olmasına rağmen, Hindistan, dünyanın en hızlı büyüyen önemli ekonomilerinden. Temmuza dek Hindistan Cumhurbaşkanı bir kadındı. İktidardaki Kongre Partisi’nin lideri, parlamentonun alt kanadının başkanı ve üç eyaletin başbakanı da kadın. Hindistan’daki işyerlerinde kadınların güçlü bir varlığı var ve Afganistan’daki kız kardeşlerinden farklı olarak, Hindistan’da otomobil veya scooter kullanan kadınlarla sık sık karşılaşırsınız. Ama yanılmayın: Hindistanlı kadınların sorunları çok derin.
Aslında toplu tecavüz ve yankıları, Hindistan’ın içkin ve rahatsız edici çelişkilerine ışık tuttu. Haziranda Thomson Reuters’e bağlı TrustLaw’un dünyanın en büyük 20 ekonomisi üzerinde yaptığı araştırma, çocuk yaşta evlendirilmenin yaygınlığı, yetersiz çeyiz yüzünden işlenen cinayetler ve ev içi şiddete dikkat çekerek, Hindistan’ı kadın olmak için en kötü yer olarak belirledi. Kadınların ancak 2011’de oy atma hakkı kazanabildiği, yaşları kaç olursa olsun yasalar karşısında reşit olmadıkları ve hâlâ otomobil kullanmalarının yasak olduğu Suudi Arabistan’dan bile daha kötü.

Cinsellikle gelen çelişki
Konu cinsellik olunca çelişkiler daha da belirginleşiyor. Erotik zevkin 2000 yıllık Sanskritçe elkitabı Kama Sutra’nın ülkesinde, Bollywood filmlerinden TV reklamlarına ve performans arttırıcı ilaçlar için sefil graffitilere kadar her yerde cinsellik teşhir edilir. Google Trends, ‘seks’ sözcüğünün en sıklıkla yazıldığı 7 ülkeden birinin Hindistan olduğunu saptadı. Prezervatif imalatçısı Durex’in bir araştırması, Hindistanlıların ilk cinsel ilişki deneyim yaşının, 2006’da 23 iken, 2011’de 19.8’e indiğini belirledi.
Yine de cinsellik çoğunluk için tabu bir konu olmayı sürdürüyor. Baskın muhafazakâr ahlak, cinselliğin onaylanmasını, imalarla ve Hint film şarkılarının müstehcen halleriyle sınırlıyor. Ülkenin bir numaralı dergisi India Today’in 2011’deki anketi, katılımcıların 4’te 1’inin evlilik öncesi sekse, kendi ailelerinde yaşanmadığı müddetçe, karşı çıkmadığını ortaya koydu.
Kadın örgütleri, yüksek oranda cinsel şiddetin sorumlusunun cinsel baskıcılık olduğuna inanıyor. Washington merkezli Uluslararası Kadın Araştırmaları Merkezi’nin 2011’de cinsiyet eşitliği araştırması, Hindistan’da her 4 erkekten 1’inin yaşamlarının bir noktasında cinsel şiddete başvurduğunu, her 5 erkekten 1’inin partnerini kendisiyle seks yapmaya zorladığını ortaya koydu ki bu oranlar araştırmadaki diğer beş ülkedekine göre çok yüksek. Hindistanlı erkeklerin yüzde 65’inden fazlası, kadınların bazen dayak yemeyi hak ettiğine ve ailenin dağılmaması için kadınların şiddeti hoş görmesi gerektiğine inanıyor. Kadın hakları savunucusu Vibhuti Patel’in Times of India gazetesine ‘’Hindistan’da çok eskilerden kalma davranış kuralları, erkeklerle kadınları hâlâ birbirinden ayrı tutuyor. Dolayısıyla kadınlara sadece cinsel nesne olarak bakılıyor’’ yorumunu yaptı.

Tecavüz ve cinayet arttı
Bunun tecavüz açısından bariz etkileri var. Ulusal Suç Kayıtları Bürosu’na göre, kayıtlara geçen tecavüz vakaları son 40 yılda neredeyse 900 kat artıp 2011’de 24 bin 206’ya ulaştı. (Vakaların sadece 4’te 1’inden biraz fazlası mahkumiyetle sonuçlandı.) Tecavüze kıyasla, cinayet vakaları son 60 yılda 250 kat arttı.
Bir kadını hükümet başkanı seçmeyi ( ABD ’nin hâlâ yapamadığı bir şey) ta 1960’larda başardıkları ve modern Hindistan kadınının çalışmakta özgür olduğu savıyla konuşan Hindistanlıların, fena halde ataerkil bir toplumda yaşadıklarını kabul etmeleri lazım. İnternetin, cep telefonunun ve 21’inci yüzyılın ticari güçlerinin biçimlendirdiği değişimlere rağmen, toplumu vuran muhafazakârlık derinlere kök salmış. Hindistan’ın seçilmiş siyasilerini dinlemeniz yeter: Ekimde küçük Haryana eyaletinde neredeyse 20 tecavüz vakası olunca, Batı Bengal eyaletinin kadın başbakanı Mamata Banerjee bundan kadın-erkek ilişkilerinin artmasını sorumlu tuttu, ‘’Açık fikirlerle dolu açık pazar gibi’’ diye şikâyet etti. Haryana’da bir siyasi, ‘tecavüzlerin yüzde 90’ının rızayla olduğundan niye bu kadar gürültü koparıldığını bilmediğini’ söyledi.
Bu arada köy ihtiyarları konseyi, tecavüzü azaltmak amacıyla, resmi evlilik yaşının kadınlar için 18’den 15-16’ya indirilmesini savundu. Karşılık vermek BM’ye kaldı, dört BM kurumu hükümet yetkililerine bir mektup gönderip ‘’Kızları, tecavüz dahil cinsel suçlardan korumak için çocuk evlilikleri bir çözüm olamaz’’ diyerek dünyadaki çocuk evliliklerinin yüzde 40’ının Hindistan’da yapıldığını hatırlattı.
Bu kadar uzun geçmişi olan garabetler karşısında, Delhi’deki protestolar, Hindistan’da kadın olmayı daha güvenli hale getirmek için çok az şey yapabilir. Bunun için bir cinsel devrim gerek. O devrimin gelmesine daha çok zaman var. (Foreign Policy)



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorumlar 1

  • Hakimato Satamush

    Hakimato Satamush

    Din düzgün olmassa olacağı budur. örnek olarak (ülkenin yarısı para içinde yüzüyor yarısının ağzı kokuyor.)Tecavüz olması da çok normal

    Cevapla

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler