Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Hatay’da Suriye gerginliği

Hatay’da Suriye gerginliği

Hatay’da Suriye gerginliği
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2298 Beğen : 0

Anadolu Ajansı’nın haberine göre ‘olaylar, polisin Antakya Maksim Park’ta izinsiz gösteri yapan gruba müdahale etmesinin ardından başladı’.

Ajans, polisin göstericileri dağıtmak için Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ve biber gazı kullandığını, gruptakilerin de müdahale sırasında polise taş, sopa ve su şişesi fırlattığını bildirdi.

Göstericiler ve görgü tanıkları polisin plastik mermi de kullandığını iddia etti.

BBC Türkçe’ye konuşan, eylem sırasında alanda bulunan CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Milletvekili İsa Gök, biber gazından kendisinin de etkilendiğini söyledi.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz olaylarla ilgili yaptığı açıklamada “Görevli arkadaşlarımızın, toplanan kalabalığa ısrarla dağılmalarına, bu toplanmanın izinsiz, hukuksuz olduğunu iletmelerine rağmen, güvenlik görevlilerimiz tarafından yapılan tüm iyi niyetli girişimlere rağmen, gerekli iyi niyet sergilenmedi maalesef. Ve güvenlik birimlerimiz maalesef müdahale etmek zorunda kaldılar” diye konuştu.

‘İnsanlar, evlerinden TOMA’ların üstüne televizyon sehpası attı’

Yaşanan ilk gerginlik sırasında aralarında CHP milletvekilleri Hasan Akgöl ve İsa Gök’ün de bulunduğu bazı kişiler göstericileri sakinleştirmeye çalıştı.

Ancak polisin tavrına tepki gösteren göstericiler kentin farklı mahallerinde eylemler düzenlemeye başladı.

Polis bu gösterilere de müdahale ederken bazı mahallerde göstericiler yollara barikat kurdu.

Çatışmaların yaşandığı mahallelerde bulunan isimlerden Hatay Halkevi Başkanı ve bazı siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin oluşturduğu Suriye’de Emperyalist Müdahale’ye Hayır Platformu sözcülerinden Eylem Mansuroğlu, BBC Türkçe’ye yaptığı açıklamada kentte gece geç saatlere kadar çok şiddetli çatışmaların yaşandığını belirtti.

'Olayların İşçi Partisi’nin eylemine gelen yurttaşların tepkisiyle başladığını ancak yurttaşların daha sonra İşçi Partilileri kovduğunu' iddia eden Mansuroğlu, ‘yaşananların, halkın hükümetin Suriye politikasına tepkisinin yansıması olduğunu’ öne sürdü.

Mansuroğlu gözlemlerini şöyle aktardı: “İşçi Partisi’nin eylemi vardı. Valilik bunu yasakladı. Yasağa rağmen halk geldi. İşçi Partisi halka sahip çıkmadı, milleti dağıtmaya çalıştı. Halk bunlara tepki gösterdi, TGB (Türkiye Gençlik Birliği) ve İşçi Partilileri kovdu. Bundan sonra olayların İşçi Partisi’yle hiçbir ilgisi olmadı, tamamen örgütsüz halkın tepkisiydi. Polis merkezde saldırınca halk mahallelerde toplandı. Armutlu, Akdeniz, Doğuş Okulları önünde toplanıldı. Samandağ’dan, Harbiye’den, Sümer’den gelenlerin yolu kesildi. Onlar da yollarının kesildiği yerde eylem yaptı. Polis mahallelere girdi. Plastik mermi kullandı. İnsanlar evlerinden TOMA’ların üstüne saksı, televizyon sehpası attılar. Çatışmalar çok şiddetli oldu, bunu üzerine polis mahalleden çekilmek zorunda kaldı.”

‘Polis evlere ve hastane önüne gaz bombası attı’

Mansuroğlu, polisin, yaralıların getirildiği Akdeniz Hastanesi Acil Servisi önüne de gaz bombası attığını, gazın hastanenin içine girererek hastaları etkilediğini de söyledi.

Gün boyunca olaylarla ilgili Twitter’da görüş ve gözlemlerini paylaşan Antakya Haber Ajansı sahibi, gazeteci Hüseyin Zorkun’sa polisin mahallerde evlere ve dükkanlara da gaz bombası attığını iddia etti.

Gözaltına alınanlar serbest

BBC Türkçe’nin görüştüğü Hatay Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube yetkilileri, olaylarda yedi kişinin gözaltına alındığını, gözaltına alınanların hepsinin ilerleyen saatlerde serbest bırakıldığını bildirdi.

Yetkililer, olaylarda polislerden de hafif yaralananlar olduğunu açıkladı.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz açıklamasında, olaylarda dört polis aracının camının kırıldığını, ikisi polis dört kişinin yaralandığını belirtti.

Eylemciler ve görgü tanıklarıysa yaralıların sayısının çok daha fazla olduğunu iddia etti.

Hatay halkının Suriyeli muhaliflerin kentteki varlığından rahatsız olduğu ve bu duruma tepki gösterdiği yolundaki haberler geçtiğimiz günlerde medyaya yansımıştı.

Hatay Valisi Lekesiz, Suriye'ye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu'nun öncülüğünde1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Hatay'da gerçekleştirilen ve on binlerce kişinin katıldığı barış mitinginin ardından “Bundan sonra bu vesileyle belirtmek isterim ki ilimizin, her bir vatandaşımızın, toplumsal hayatımızın huzuru için, basın açıklaması adı altında fiilen izinsiz gösteri yürüyüşüne bu saatten sonra asla müsaade edilmeyecektir" açıklamasını yapmıştı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler