Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Has Parti şimdilik hayır diyor

Has Parti şimdilik hayır diyor

Has Parti şimdilik hayır diyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 1971 Beğen : 0

HAS Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, ''Türkiye'de anayasada fevkalade ciddi antidemokratik hususlar var. Bu sistem içerisinde başkanlık sisteminin oluşması Türkiye için fevkalade zararlı ve mahsurlu olacaktır'' dedi.

Kurtulmuş, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü salonunda düzenlenen ''Türkiye'nin Yeni Anayasa İhtiyacı'' konulu konferansta, Türkiye'nin geleceği için önce Türkiye'nin geçmişine sağlam, güvenli bir şekilde yaslanabilmesi gerektiğini söyledi. Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eski Türkiye'nin pis, pasaklı, karanlık bütün noktalarından kurtulması lazım. Bunun ilk adımı da Türkiye'de yeni bir anayasadır. Bu milletle toplumsal barışı sağlayacak olan yeni bir anayasadır. Yeni anayasayı bir fantezi olarak, bir siyasi tartışma olarak değil, yeni Türkiye'nin kurulması için Türkiye'nin geleceği için zorunlu bir adım olarak görüyor ve bunu siyasi faaliyetlerimizin en önemli noktası olarak görüyoruz.''

Türkiye'deki sistemin adının demokrasi olduğunu, 4 yıldan 4 yıla seçime gidildiğini anımsatan Kurtulmuş, şöyle dedi:

''Seçimden sonra halkın oyuna güvenilmez, bu halk serbest bırakırsan davulcuya zurnacıya kaçar. Onun için bu sistemi kuranlar yani 12 Eylül ihtilalini yapanlar ve arkasından 1982 anayasasını bu milletin sırtına zorla giydirmeye çalışanlar şöyle bir sistem kurmuş; 'bir sandık olsun, millet oy versin ama millete güvenemeyiz. Sandıktan sonra bir takım kontrol mekanizmaları kuralım, bir takım süzgeçler kuralım'. Neyi koymuş- Anayasa mahkemesini koymuş, yüksek yargıyı koymuş, HSYK'yı koymuş, YÖK'ü koymuş, Milli Güvenlik Kurulunu koymuş, Yüksek Askeri Şura'yı koymuş.''

Eskiden, Yüksek Askeri Şura'da Başbakan'ın yanına Genelkurmay Başkanı'nın oturduğunu hatırlatan Kurtulmuş, şöyle konuştu:

''Şimdi ne güzel asker ve sivil Milli Güvenlik Kurulu'nda karışık oturuyor. Yüksek Askeri Şura'da Başbakanımız tek başına oturuyor. Bu görüntü çok güzel de bu görüntü yetmiyor. Demokrasilerde kimin hangi koltukta oturduğu değil, kimin hangi görevi anayasal olarak yaptığı önemlidir. Bizim yapmamız gereken sistemin değiştirilmesidir. Kimin hangi koltukta oturduğunu sağlamak değil.''

Başkanlık Sistemi

İleri demokraside başkanlık sisteminin doğru bir yol olduğu kanaatini taşıdığını belirten Kurtulmuş, ''Türkiye'de anayasada fevkalade ciddi antidemokratik hususlar var. Bu sistem içerisinde başkanlık sisteminin oluşması Türkiye için fevkalade zararlı ve mahsurlu olacaktır. Ama bugünkü haliyle başkanlık sistemi Türkiye'de kabul edilirse çok açık söylüyorum buradan seçimle iş başına gelen krallıklar çıkar. Bir takım krallıkların kurulması ortaya çıkar ki bunu doğru bulmuyoruz. Türkiye için mahsurlu görüyoruz, onun için Türkiye'nin bir müddet daha bu parlamenter sistemle devam etmesi önemlidir. Ancak sistem değişikliği bakımından Türkiye'de devletin denetim meclisine ihtiyacı vardır'' diye konuştu.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler