Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Güney Afrika'da tecavüze öfkeli tepki

Güney Afrika'da tecavüze öfkeli tepki

Güney Afrika'da tecavüze öfkeli tepki
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2738 Beğen : 0

Dava, sanıkların 17 yaşındaki kıza tecavüz sırasında kahkahalarla gülüşünü de gösteren bir videonun ortaya çıkmasından sonra kamuoyunda büyük tepki yaratmıştı.

Savcılar zeka yaşının 5 olduğu söylenen kızın psikiyatrik bir değerlendirmeden geçirilmesini istedi.

Dava soruşturmanın genişletilmesi için 25 Nisan'a ertelendi.

Ön duruşma, kaçırma ve tecavüzle suçlanan sanıklardan bazılarının çocuk yaşta olması nedeniyle kapalı yapıldı.

Güney Afrika'nın eNews haber kanalına bilgi veren Cumhuriyet Savcılığı sözcüsü, tecavüze uğrayan kızın akıl sağlığının yerinde olmadığı tespit edilirse olayın müebbet hapis ile cezalandırılabilecek ağır suç kapsamına gireceğini söyledi.

Toplu tecavüz sırasında çekilen videoyu cep telefonları ve internette geniş bir çevreye yayan sanıklar ayrıca çocuk pornosu bulundurma ve üretme suçlarından da yargılanacaklar.

Öfkeli tepki

Davanın görüldüğü Johannesburg'daki mahkemeye bazıları çocuk yaşta olan sekiz sanığın getirilişi sırasında dışarda bir grup kadın gösteri yapıyordu.

Afrika Ulusal Kongresi'nin sarı, siyah ve yeşil renklerinde giyinmiş olan kadınlar, ırk ayrımcılığına karşı şarkılar söylediler ve "Bırakın zindanda çürüsünler" "Kahrolsun tecavüzcüler" gibi dövizler taşıdılar.

Video'da en genci 14 yaşında olan sanıkların Soweto'da yaşanan tecavüz olayı sırasında gülüşüp şakalaştıkları kaydediliyor.

Tecavüze uğradığı söylenen kız Mart ayında kayıplara karışmış ve Güney Afrika'nın günlük gazetelerinden Daily Sun internette dolaşan videoyu polisin dikkatine sunana kadar da bir haber alınamamıştı.

Gazete videonun 10 dakika sürdüğünü ve kızın defalarca "beni zorluyorsunuz"diye haykırdığının duyulduğunu bildiriyor.

Çarşamba günü video o kadar fazla konuşuldu ki sosyal medya alanı Twitter'da "trending topic" yani en çok konuşulan konulardan oldu.

'Video silinsin'

Genç kız da polis tarafından Çarşamba günü bulundu. Yedi tecavüz zanlısı ile videonun incelenmesi yoluyla Soweto'da bulunup gözaltına alındı.

Kızın bulunduğu evin sahibi de kaçırma suçlamasıyla tutuklandı.

Yetkililer videonun kopyası bulunan herkesi bunu silmeye çağırdılar, aksi halde cinsel taciz yasaları kapsamında cezalandırılacaklarını bildirdiler.

Güney Afrika'nın kadın ve çocuklardan sorumlu bakanı Lulu Xingwana, yazılı açıklamasında "gen kadın katlanmak zorunda kaldığı tecavüz eziyetinin üzerine şimdi bir de bu videonun yayılmasıyla ikinci bir saldırıya uğramış oluyor" dedi.

Olay, bir kez daha ülkede tecavüzü gündeme taşıdı.

Yakınlarda yapılan bir araştırma ülkedeki erkeklerin dörtte birinden fazlası yani her dört erkekten en az biri bir kadına tecavüz ettiğini itiraf ediyor.

Geçen yıl Güney Afrika'da 56 bin tecavüz vakası olduğu kayıtlara geçmiş. Ama bu alanda çalışanlar bir çok kadının sessiz kalmayı tercih etmesi nedeniyle bu sayının aslında çok daha yüksek olduğunu söylüyorlar.

Son olayın sanıkları bir dahaki duruşmaya kadar polis gözetiminde tutulacak.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler