Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Esadın Askerleri Rasulayn sınırında

Esadın Askerleri Rasulayn sınırında

Esadın Askerleri Rasulayn sınırında
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2608 Beğen : 0

ŞANLIURFA’nın Ceylanpınar İlçesi’nin karşısında yeralan, Suriye’nin Haseki kentine bağlı Resulayn ilçesinde çatışmalar devam ediyor. Top ve silah seslerinin sürdüğü ilçede muhalifler, 2 gündür yapılan hava saldırısından korunmak için Türkiye sınırına 10 metre mesafede kazdıkları mevzilere sığındı. Türk askerinin nöbet tuttuğu mevzilere 20 metre mesafede silahları ile mevzilerde saklanan muhalifler, toplu halde namaz kılıp tekbir getiriyor. Öğle saatlerinde Resulayn savaş uçakları tarafından yeniden bombalandı.

Ceylanpınar sınırına birkaç yüz metre uzaklıktaki Resulayn’da geçen perşembe günü muhalifler ile ordu birlikleri arasında çatışma çıktı. 2 gün süren şiddetli çatışmaların ardından Resulayn’ın önemli bölümü muhaliflerin kontrolüne geçti. Hafta sonu ordu birliklerinin tanklarla top atışı yaptığı Resulayn, pazartesi ve salı günü savaş uçakları tarafından bombalandı. Savaş uçaklarının 2 gün boyunca defalarca yaptığı bombardımanda çok sayıda kişi öldü, yaralanan birçok Suriyeli de tedavi için sınırdan geçirilerek Türkiye’ye getirildi.

SİLAH VE TOP SESLERİ GELİYOR

Bugüne de erken saatlerde havada gözüken helikopter nedeniyle bombardıman korkusuyla girilen Resulayn’da, top ve silah sesleri de duyuluyor. Sabah saatlerinden itibaren önceki günlere oranla daha fazla silah ve top sesinin yankılandığı ilçede, bombardıman korkusu yaşayan muhaliflerin ise Türkiye sınırına yakın noktada bulunan demiryolunun bulunduğu bölgeye gelerek korunmaya çalıştıkları görüldü.

RESULAYN YENİDEN BOMBALANDI, TÜRK JETLERİNİN SESİ DUYULDU

Sabah saatlerinde beklenen Suriye jeti ise saat 11.35’de Resulayn semalarında gözüktü. Türkiye sınırına yakın noktada bulunan muhalifler, havada görülen jete uçaksavar ve kalaşnikof tüfeklerle ateş açmaya başladı. Bu sırada seken bazı kurşunların Türkiye tarafına gelme ihtimali üzerine alarma geçen güvenlik güçleri, sınır hattında bulunanları bölgeden uzaklaştırdı. Birbiri ardına Resulayn ilçe merkezinin uzak noktalarına bombalar bırakan jet, daha sonra Resulayn semalarından ayrıldı. Resulayn’da bombalanan alanlardan dumanlar yükselirken, Suriye jetinin ayrılmasından saniyeler sonra Türkiye tarafında yeniden duyulan sesin ise Türk savaş uçaklarına ait olduğu iddia edildi.

ESAD’A BAĞLI ASKERLER RESULAYN’A YAKLAŞIYOR İDDİASI

Öte yandan Suriyeli bazı kaynaklar çatışmaların sürdüğü ve günlerdir bombalanan Resulayn’a, ordu birliklerinin kara harekatı düzenleyeceğini ileri sürdü. Suriye ordusuna ait birliklerin dün gece Resulayn’a hareket ettikleri ve ilçeye 17 kilometre uzaklıkta tahrip edilen bir köprüden geçmekte zorlandığını ileri süren kaynaklar, birliklerin gün içerisinde ulaşacağı Resulayn’a çatışmaların daha da şiddetli hale geleceğini ifade etti.


SİLAHLI MUHALİFLER ASKERİN ÖNÜNDE NAMAZ KILDI

Türkiye sınırına yakın noktaya gelerek kazdıkları mevzilerde saklanan çoğunluğu yüzünü kar maskesi ve poşu ile gizleyen muhalifler, zaman zaman dışarı çıkarak tekbir getiriyor. Öğle saatlerinde saklandıkları mevziden çıkan bir grup muhalif ellerindeki kalaşnikof tüfekleri havaya kaldırıp tekbir getirdi. Türk askerinin yaklaşık 20 metre ilerisinde bulunan muhalifler, öğle ezanının ardından silahlarını yan yana koyup birbirine çattıktan sonra önce toprakla teyemmüm abdesti aldı, ardından birlikte namaz kıldı.

TEDİRGİNLİK SÜRÜYOR

Bombalanan Resulayn ve sıfır noktada bulunan Ceylanpınar’da tedirginlik sürüyor. Güvenlik güçleri sürekli olarak vatandaşları sınırdan uzak durmaya çağırıyor. Sınır hattında bulunan evlerin boşaltıldığı ilçede, birçok memurun izin alarak memleketlerine gittiği bildirildi.

Öte yandan bombardıman altındaki Resulayn’da bugün de yüzlerce Suriyeli sınırı geçerek Türkiye’ye sığındı.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENDİ

GÜNLERDEN bu yana çatışmaların sürdüğü ve savaş uçakları tarafından bombalanan Resulayn’ da yoğun silah sesleri duyulmaya başlandı.

Öğle saatlerinde başlayan ve halen devam eden çatışmalar Türkiye tarafında da tedirginliğe yolaçtı. Yoğun silah sesleri ve zaman zaman duyulan patlama sesleri sonrasında güvenlik güçleri sınır hatında bulunan vatandaşları bölgeden uzaklaştırmaya başladı.

MÜRŞİTPINAR DİKEN ÜSTÜNDE

ŞANLIURFA’nın Akçakale ve Ceylanpınar İlçeleri’nin karşısına düşen bölgelerde Suriyeli muhalif ve Esad güçleri arasında çatışmalar tüm şiddetiyle sürürken, Suruç İlçesi’ndeki Mürşitpınar Sınır Kapısı’nda ise tedirgin bir bekleyiş başladı.

Suruç’a 10 kilometre uzaklıktaki 50 haneli 400 kişinin yaşadığı Mürşitpınar Köyü’nün yanı sıra, sınır boyundaki Günebakan ve Kendirci Köyleri de güvenlik gerekçesiyle büyük ölçüde boşaltıldı. Suriye tarafındaki Halep’e bağlı Aynel Arap İlçesi’nde oturanlar da aynı nedenle bölgeden uzaklaştırıldı. Mürşitpınar’da camilerden yapılan anonslarla bölgede oturan yurttaşlar, olası bir çatışmaya karşı daha iç kesimlere geçmeleri konusunda uyarılıyor.

PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan Demokratik Birlik Partisi örgütünün (PYD) kontrolü altındaki bölgede yaşayanlar Halep ve daha iç kesimlere kaydırılırken, bölgeden yer yer çatışma haberleri geliyor. Muhalifler ile PYD arasında sınır bölgenin kontrolü nedeniyle başlayan gerginlik yüzünden sınırın her iki tarafı da teyakkuza geçti.

Mürşitpınar’daki sınır tel örgülerine yaklaşık 100 metre uzaklıktaki askeri birlikte bulunan çok sayıda obüs topu ile füze rampalarının yönü Suriye’ye çevrilirken, köyün hakim noktası olan Şıh Ahmet Tepesi’nde ise mevzilere yerleştirilen tanklara yenileri ekleniyor. Tepenin altındaki askeri birlikte konuşlandırılan tanklar ise zaman zaman motor çalıştırarak olası bir harekat için manevra yapıyor.

Mürşitpınar’da yaşayan köylüler ise tedirgin bir şekilde olacakları bekliyor. Köylüler, Aynel Arap’ta yaşayanların tamamının Kürt kökenli olduğunu, bu nedenle de bir çatışma çıkmasını beklemediklerini söyledi. Bu köylüler, PYD güçleri ile muhalifler arasında barışın sağlanması için bölgede etkili olan Kürt kökenli Şeyh Haznevi’nin arabuluculuğunun devam ettiği bilgisini, sınırın karşı yakasındaki yakınlarından aldıklarını ifade etti. Mürşitpınar ve diğer sınır köylerinde oturanlar, diken üstünde de olsa, askeri bölge ilan edilen yerlerde koyunlarını otlatıyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler