Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Economist'ten Erdoğan'a Alevilik eleştirisi

Economist'ten Erdoğan'a Alevilik eleştirisi

Economist'ten Erdoğan'a Alevilik eleştirisi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2555 Beğen : 0

Türkiye'deki Alevi sorunu, yurt dışında artan bir dikkat ile izleniyor. Economist dergisi, bir arada "Alevi Açılımı" lanse eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son dönemdeki Alevilere yönelik sözlerinin nedeniyle, cumhurbaşkanı seçilme şansını "güçlendirmek" amacıyla Sünnilerin önyargılarını tatmin etmekle suçlandığını belirttiği analizde, "Türkiye'nin Başbakanı, mezhebi ayrışmayı manipüle etmeye çalışıyor" diye yazdı.

İngiliz haftalık dergisi Economist, "Ömrü Kısa Alevi Açılımı" başlıklı analizinde Başbakan Erdoğan'ın kamuoyunu, defalarca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevi olduğunu anımsatmaktan "hiç çekinmediğini" hatırlattı.

Analizde Erdoğan'ın bu yaklaşımının, ülkenin ilk halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı olma şansını artırmak için Türkiye'nin Sünni çoğunluğunun ön yargılarını tatmin ettiği yönündeki suçlamalara yol açtığı kaydedildi.

Dergi, bu bağlamla Erdoğan'ın sarfettiği "Cemevleri ibadet yeri değil" gibi sözlerin de sanki "Alevilerin gerçek Müslüman olmadıklarını ima ettiklerini" öne sürerek bu ifadenin, Alevilere yönelik "zalim katliamları" için bahane bulmak isteyen Sünnilerin kullandığı, "patlamaya yol açabilecek bir argüman" olarak niteledi.

Kalabalık sayılarına rağmen Aleviler konusunda pek bir bilgi olmadığını düşünen Economist, Türkiye'deki Alevilerin bazen Suriye'dekiler ile karıştırıldığını belirtirken de CHP milletvekili Hüseyin Aygün'ün "Ritüellerimiz farklı ancak aramızda güçlü bir manevi bağ var" değerlendirmesini de aktardı. Dergi, bunun Türkiye'nin Beşar Esad'la mücadele eden isyancılara desteğinin Aleviler arasında neden olumsuz karşılandığını izah edebileceğini de kaydetti.


"Radikal islama karşı en iyi sigorta"

Alevilerin "liberal" yönleri nedeniyle laik Türklerce "radikal İslam'a karşı en iyi sigorta" olarak sevildiği yorumunun da yapıldığı analizde Alevilerin aynı nedenlerle katı Sünniler arasında suçlandıkları da yazdı.

Economist, zorunlu din dersleri ve Alevi köylerde cami yapılması yoluyla Alevilere yönelik "asimilasyon" politikasına dikkat çektiği analizinde "Bu politika, bir ara, Sayın Erdoğan 2010 yılında 'Alevi Açılımı' olarak bilinen girişimi lanze ettiğinde değiştirileceği gibi idi" diye yazdı.


Erdoğan, cesur adımlar atmıştı

Analizin son bölümünde "Bir Cemevi ziyaret eden ilk Türk Başbakanı ve Irak'taki (Hazreti) Ali Türbesini ziyaret eden ilk Sünni lider olmuştu. Benzer cesur bir adım ile Güneydoğu'daki Tunceli illinde 1938 yılında binlerce Alevinin katledilişi için kamuoyu önünde özür dilemişti" ifadelerinin ardından CHP'li Aygün'un 'Her şeyin gösteri için olduğundan kuşkulanıyordu. Şimdi kesin olarak biliyoruz" yönündeki tepkisi de yer aldı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

İlgili Sayfalar

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler