Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Diyarbakır'daki cenaze törenine on binler katıldı

Diyarbakır'daki cenaze törenine on binler katıldı

Diyarbakır'daki cenaze törenine on binler katıldı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2513 Beğen : 0

Terör örgütü PKK kurucularından Sakine Cansız ile Fransa'da yaşayan Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in naaşları defnedilmek üzere Tunceli, Elbistan ve Mersin'e gönderiliyor.

Diyarbakır'daki Evrensel gazetesi muhabiri Faruk Ayyıldız, on binlerce kişinin katıldığı törende koordinasyonu Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) görevlilerinin sağladığını, polisin ve diğer güvenlik güçlerinin ise ortada görünmediğini belirtti.

Törende BDP'li Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, BDP Eş Başkanı ve milletvekili Selahattin Demirtaş ile her ikisi de Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı olan milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından tören sona erdi.

BDP'li İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel, törenin hemen ardından Hayat televizyonuna bağlanarak, "Bu üç devrimci kadını sahiplenen halkımız, onların özgürlük mücadelesini de sahiplendi" dedi.

"Halkımız bir kez daha barıştan yana olduğunu ortaya koymuştur" diye konuşan Tuncel, cinayetlerin üstünden bir hafta geçmesine rağmen Fransa ve Türkiye hükümetlerinden olayın sorumlularının kim olduğuna ilişkin bir açıklama gelmediğini söyledi.

Sağduyu çağrısı

Cansız, Doğan ve Söylemez'in cenazelerini taşıyan THY uçağı dün gece 20.45'te Diyarbakır Havaalanı'na inmiş ve kalabalık bir konvoyla hastane morguna götürülmüştü.

Konvoyun Diyarbakır caddelerinden geçişi sırasında BDP'ye ait otobüsten kalabalığa sürekli olarak sağduyulu davranılması yönünde çağrıda bulunuldu.

Toplanan grupların Cansız, Doğan ve Söylemez'in fotoğrafları dışında herhangi bir flama ya da pankart taşımadıkları gözlendi.

BDP yönetimi, cenaze töreninden bir gün önce tüm Diyarbakırlılara katılım çağrısı yaptı.

Belediye Başkanı Osman Baydemir, "Cansız, Doğan ve Söylemez'in katledilmesinin barışa yönelik bir provokasyon olduğunu" belirttiği çağrısında şöyle dedi: "Cenazelere sahip çıkarak Paris'te yapılan katliamla yapılmak istenen provokasyonu boşa çıkarmak istiyoruz. Tüm Türkiye halkını bu acıda ortaklaşmaya çağırıyoruz. O gün siyah giyinip üzerimize beyaz kaşkollar takarak beyazla barışa olan umudumuzu yineleyeceğiz. Barışa sahip çıkan herkesi buraya çağırıyoruz."

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dün partisinin il binası önünde yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Fransız hükümeti katliamı bir an önce aydınlatmalıdır. Bu konuda kendileri ile görüştük. Katliam aydınlatılacak mı bunu ileride göreceğiz. Türkiye'nin de bu noktada siyasi bir basınç göstermesi gerekiyor. Katliamın kimin yaptığı konusunda elimizde net bir şey yok. Ama arkasında güçlü bir istihbarat olmayan bir güç bu katliamı gerçekleştiremez. Süreçte herkes ne dediğine dikkat etmelidir."

Türk medyasındaki yorumlarda, geçen hafta Paris'in merkezindeki Kürdistan Enformasyon Bürosu'nda işlenen cinayetlerin, hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan ile Türkiye hükümeti arasında Kürt sorununa barışçıl çözüm görüşmelerine başlanmasını sabote etme amacı taşıdığı vurgusu öne çıkarılıyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler