Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Çözümde buluşalım cenazede değil

Çözümde buluşalım cenazede değil

Çözümde buluşalım cenazede değil
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2401 Beğen : 0

TBMM Başkanı Cemil Çiçek , siyasilerin ve devlet yöneticilerinin cenaze törenlerindeki buluşmasının halkı tatmin etmediğine dikkat çekerek çözüm için herkesin biraraya gelmesi çağrısında bulundu. 11 maddelik bir “Ulusal Mutabakat Metni” açıklayan Çiçek, “Geçmişte konuşamadıklarımızı artık konuşabiliyoruz. 10-15 yıl önce bu söylediklerimi bana öldürseniz söyletemezdiniz” dedi.
Ankara temsilcileriyle buluşan Çiçek, önce açıklamalarını “vatandaş” olarak yaptığının altını çizdi, ardından da Türkiye ’nin en önemli gündeminin terör olduğunu vurgulayarak, “Terör çağımızın vebasıdır, insanlık suçlarının yekununa terör diyoruz” dedi. Çiçek, konunun sabır taşını çatlatan yanlarına rağmen sağduyu ile konuşulması gerektiğine işaret etti.


‘İkilem yaşanıyor’

Çiçek, terör konusunda yaşanan ikilemi şöyle anlattı: “ Türkiye , bir taraftan terörle, terör örgütleriyle mücadelede hiçbir kararsızlığa düşmeden bu mücadeleyi sürdürmek. diğer yandan da terör olmasa da almamız gereken kararları almak durumundadır. Aksi halde bu kararlar sonradan alınırsa terör örgütü (bizim mücadelemiz sonunda yaptılar diyerek) bunu propaganda malzemesi yapmakta..”
Cahiliye devrinde bile belli aylarda kan dökülmediğini, savaş yapılmadığını anımsatan TBMM Başkanı, “Ama mübarek ramazan ayında ve bayram’da dahi bu kanlı eylemleri yaptılar. Bu bayram zehir oldu” dedi. Vatandaşın siyasetçilerden çözüm için biraraya gelmesini beklediğini vurgulayan Çiçek, şunları söyledi:

‘Model önermiyorum’

“Vatandaş bizim belli bir karede, cenaze namazı dışında bir araya gelip bu işi çözmemizi istiyor. Başkasından çözüm beklemek beyhudedir. Sorun bizimdir. Gaziantep ruhu bir araya gelmemizi ve bir mutabakat ruhu ortaya koymamızı gerektiriyor” diyen Cemil Çiçek , kendisinin bir model önermediğini vurguladı.
Çiçek, “Meclis çatısı altında olsun, bütün partiler mutlaka katılsın demiyorum ama biz birbirimizle konuşmalıyız. Konuşmazsak nasıl bir takım talepler yerine getirilecek. Birbirimizi hırpalayarak bir yere varamayız” dedi. Geçmişte, Turgut Özal GAP TV ’de iki saat Kürtçe önerdiğinde kendisinin bile karşı çıktığını anımsatan Çiçek, “Ancak artık bunları rahatlıkla konuşabiliyoruz. 10-15 yıl önce bana bunları hayatta söyletemezdiniz” dedi.
“ Türkiye ’de bu sorunun çözümü bakımından muhakkak ama muhakkak yapmamız gereken bir düzenleme var. O da yeni anayasa ” diyen Cemil Çiçek , mevcut Anayasayı yapanların aynı anayasanın 6. maddesine dayanan yargı tarafından yargılandığına ve Türkiye ’nin yargılanan insanların yazdığı anayasa ile yönetildiğine dikkat çekti.


Anayasa büyük rol oynar
İspanya ’nın ETA sorununu çözmesinde yeni anayasanın büyük rol oynadğını vurgulayan Çiçek, Anayasa değişikliği ve İspanya halkının teröre tavır almasıyla ETA’nın zor bir döneme girdiğini, hatta eylemlerinden siviller zarar görmesin diye saldırılarını önceden haber vermeye başladığını anımsattı. Cemil Çiçek , BDP Milletvekillerinin Şemdinli’de PKK ’lılar ile kucaklaşmasını hiç doğru bulmadığını da sözlerine ekledi.

11 maddelik mutabakat metni

Çiçek’in “terörle mücadelenin güvenlik boyutu ile insan temel hak ve özgürlüklerinin güçlendirilmesi arasındaki olmazsa olmaz denge”yi gözeterek hazırladığı metindeki 11 madde özetle şöyle:

1 - Şiddeti ve terörü benimseyen hiçbir anlayış veya haraket tarzı kabul edilemez. Terör örgütlerine katılanlar silahlarını bıraksın
2 - Sorun sadece güvenlik tedbirleriyle çözülemez. Hükümet, tüm siyasi partiler, STK’lar, uyum içerisinde hareket etmelidir.
3 -
Terörle mücadele demeokratik hukuk devletinin temel ilkeleri ve insan haklarına saygı sınırları çerçevesinde yürütülecek, Tedbirler partiler üstü bir anlayış ve yaklaşımla uygulanacaktır.
4- Tüm sivil toplum kuruluşları ve yurttaşlar, özellikle gençler ve kadınlar terör eylemlerine ve terörizmin her türüne karşı tepkilerini barışçı ve demokratik yöntemlerle sergilemeli.
5-
Terörle mücadele kararlılıkla sürdürülecek. Güvenlik güçlerinin ihtiyaç duyacakları imkan ve yeteneklerin geliştirilmesi önceliklidir.
6- Yeni bir anayasa toplumun tüm kesimlerinin katılımı ve mutabakatı da sağlanmak suretiyle süratle hazırlanacaktır.
7-
Üniter ve ulus devlet yapısına, idarenin bütünlüğüne ve idari vesayet ilkelerine zarar vermeyecek şekilde, yerel yönetimlerin daha güçlü bir idari ve mali yapıya kavuşturulması yaklaşımı benimsenecek.
8 – Terörle mücadele için etkin uluslar arası işbirliğinin sağlanması için çaba gösterilecek.
9 –
Şehit ailelerinin, terör mağdurlarının ve yakınlarının durumları daha da iyileştirilecek.
10 – Bu mutabakata taraf olan siyasi partiler ve STK’lar her türlü işbirliğine partiler üstü bir yaklaşımla yaklaşacak,
11-
Bütün yurttaşların temel hak ve özgürlüklerini korumak ve daha da geliştirmek için birlikte çalışacağız.

Çiçek: Terör sorunu milli meseledir

Ülkenin bir terör sorunu var ve bu devlet sorunudur. Terör meselesi Türkiye için milli meseledir. Terörle mücadele mevsimlik bir mesele değildir. Önce terörün tanımında ve terminolojide anlaşmak gerekir. Terörle mücadelede sihirli bir formül yok. Terör uluslararası politikanın bir parçasıdır ve uluslararası işbirliği yeteri kadar yok. Biz olağanüstü yönetimleri denedik. Türkiye demokrasi dışına çıkmadan terörle mücadeleyi yürütmelidir. Aksi, terör örgütüne taban ve taraftar sağlıyor. Bütün ülkelerin ortak hatası terör eylemlerini güvenlik meselesi ve polisiye olay olarak görmesidir. Olaya öyle bakarsanız güvenlik bürokrasisinin önerdiği tedbirler hükümetlere hakim olur.

CHP ’den destek BDP ’den sert eleştiri

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç : Ben bir muhatap bulamadım. Sayın Başkan belki maksadını açıklayacaktır. Meclis içindeki partilerin imzalaması gereken bir bildiri mi diye düşündü yoksa sadece kamuoyuna ilan edilen bir düşünce açıklaması olarak mı olarak gördü bilemiyorum. Bildirinin muhatabı Hükümet değildir.

CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç: “Bizzat hükümetin atölyelerinde kaleme alındığı çok belli bir metin. Şimdi Çiçek’e bu açıklama yaptırılıyor. İngilizlerin sözü var ‘Öğleden sonra günaydın’ diye. Bu sözleri biz söyledik Sayın Çiçek. Siz TBMM Başkanıydınız. 14 Ağustos’ta TBMM ’yi kim toplantıya çağırdı ve kimler engelledi?”

MHP Grup Başkanvekili Ortay Vural: TBMM Başkanı Cemil Çiçek ’in partilerle istişare yapmadan kendi inisiyatifi ile deklarasyon yayınladığını, MHP ’nin yetkili organlarında konunun değerlendirilmeye devam ettiğini söyledi. Vural, partide yapılacak değerlendirmenin ardından açıklama yapılacağını ifade etti.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: “30 yıldır uygulanan temel politikalar Meclis Başkanı tarafından yazıya dökülmüş. Daha başından itibaren sorunu terörle mücadele içinde değerlendiren yaklaşım kaybetmeye mahkumdur. Çözüm aranıyorsa çözüme yönelik ortak bir dekrarasyon şeklinde doğru olabilirdi.”



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler