Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem CHP lideri başkan yardımcısı

CHP lideri başkan yardımcısı

CHP lideri başkan yardımcısı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2205 Beğen : 0

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Cape Town kentinde yapılan Sosyalist Enternasyonal (PES) toplantısında başkan yardımcılığına seçildi. Toplantıya “gözlemci” olarak katılan BDP, üyeliğe bir adım daha yaklaşmasına karşın, istediğini alamadı. BDP’liler, Güney Afrika’daki siyahların mücadelesinde önemli rol oynayan Nobel Barış Ödülü sahibi rahip Desmond Tutu ile görüştü.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonal’in “Yeni Enternasyonal ve Kültürel Kaynaşma” konulu 24. dönem toplantısına katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran, Faruk Loğoğlu, milletvekilleri Osman Korutürk ve Gülsün Bilgehan da toplantıya katıldı. PES Başkanı da olan Yunanistan’ın eski başbakanı George Papandreu’nun konuşmasıyla başlayan toplantıya Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı ve iktidar ANC’nin lideri Jacop Zuma’nın, programda görünmesine karşın toplantıya katılmaması dikkat çekti.

Zuma, yerine yardımcısı Kigaleme Motlante’yi gönderdi. Toplantının ilk gününde “küresel ekonomik krize karşı” sosyal demokratların çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Toplantıda, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, ABD’deki ekonomik krizi yöneten Finansal Kriz Komitesi Başkanı Phill Angelides ile Belçika Başbakanı Elio Drupo da konuşmacı olarak katıldı.

Küresel ekonomik kriz uyarısı

Kılıçdaroğlu, Enternasyonal konuşmasında küresel ekonomik kriz uyarısı yaptı ve sosyalistlerin, sosyal demokratların yeni bir politika bulması gerektiğini vurguladı. Küresel krize sosyal demokrat pencereden çözüm için en iyi zeminin PES olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, dünyada işsiz sayısının krizin başlangıcından bu yana 27 milyon daha artarak 200 milyona ulaştığını bildirdi. Bunlardan 75 milyonunu gençlerin oluşturduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, sadece genç işsizlerin nüfusunun 163 ülke nüfusunu aştığına işaret etti.

İnsanların başarısız yönetimleri görevlerden uzaklaştırdığını belirten Kılıçdaroğlu, buna Fransa örneğini gösterdi. Dünyada artık neoliberal politikaların sürdürülemez olduğu görüşünün egemen olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “İnsanı odağına almayan hiçbir politika sürdürülemez. Bu nedenle yaşadığımız krizlerden gerekli dersleri çıkararak ekonomik dengeleri finansal piyasaların risk iştahına emanet etmeyecek politikaları bulmalıyız. Kriz bize önemli bir ders verdi. Son küresel krizle finansal kesimin başıboş bırakılamayacak kadar önemli olduğunu da öğrendik. Atılan tüm bu adımlar önemlidir, ancak yeterli değildir. Finansal sistemi yeniden düzenlemeye yönelik reform iştahı giderek kaybolmaktadır.”

Küresel ekonomik krizin dünyada savaş eğilimlerini artırdığına işaret eden Kılıçdaroğlu, Filistin ve Suriye’deki gelişmelerin bunların yansıması olduğunu söyledi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler