Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Cami bahçesinden Romalı mezar taşı çıktı

Cami bahçesinden Romalı mezar taşı çıktı

Cami bahçesinden Romalı mezar taşı çıktı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 3924 Beğen : 0

Kadı köyüne adını veren “Kadı”nın mezarı olduğu tahmin edilen ve yıllardır Kadı Köyü Camisi bahçesindeki mezarın üstünde, yazılı kısmı toprakla dolu içe gelecek şekilde duran Roma dönemine ait mezar taşı, tesadüfen ortaya çıktı.
Cami bahçesinde olduğu için önemli bir dini kişi olduğuna inanılan kadıya ait mezarda, üç parça halindeki mezar taşının, arkeologların yaptığı araştırmaya göre bin 800 yıllık olduğu belirlendi.

İncelemelerde, taşın üzerindeki yazılardan M.S. 213 yılında ölen bir Romalı kadın için dikildiği tespit edildi. O dönemde, Taşköprü bölgesinde M.Ö. 64 yılında Romalı komutan Pompeius Magnus'un kurduğu Pompeiopolis antik kenti, Paflagonya eyaletinin başkenti konumunda bulunuyordu.

Öte yandan mezar taşında, ölen kadının ailesinin şu sözlerine yer veriliyor: “Ben, Julia annen. Seni övgüyle anıyorum. Ben, Loullus, senin oğlun. Benim tarafımdan en tatlı şekilde sevildin. Sen yaşarken anne diye çağrılırken ve şimdi artık öldün. Senin hatıran, hiçbir zaman unutulmayacak”

PROF. DR. LATİFE SUMMERER: MEZARDAN ÇOK YUNANCA YAZIT

Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Pompeiopolis Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Latife Summerer ise Kadı köyündeki caminin bahçesindeki mezarda bulunan taşların mezardan çok daha eski ve Yunanca yazıtlar olduğunu kaydetti.

Mezar taşında, adına dikilen kişinin ölüm yılının açıkça M.S. 213 yazdığını belirten Summerer, stel ve mezarda yazan ifadeleri Türkçe'ye çevirdi.

Uzun bir yazıt içinde çok güzel bilgilerin yer aldığını ve taşların çok önemli bir tarihi buluntu olduğuna dikkati çeken Summerer, “Bu mezar taşının en büyük özelliğinin ölüm yılının net olarak yazılması. Bu tarz mezarlarda daha çok ölüm yılı yer almamakta ya da günümüze ulaşmamakta” diye konuştu.

"OSMANLI DÖNEMİNDE KADILIK YAPAN BİR KİŞİYE AİTTİ"

Kadı Köyü Muhtarı Erol Ünal ise cami bahçesindeki mezarın köyün ismini aldığı ve Osmanlı döneminde kadılık yapan kişiye ait olduğunu bildiklerini söyledi.

Fakat tarihi tam olarak bilinmeyen mezarın dedeleri zamanından beri cami bahçesinde bulunduğunu kaydeden Ünal,mezarın köy halkı tarafından her zaman itinayla korunduğunu vurguladı.

Ünal, resmi kayıtlarda mezara ve kadıya ait herhangi bir bilgiye ulaşamadıklarını belirterek, büyüklerinin verdiği bilgiye göre Osmanlı döneminde yaşayan ve bölgede yöneticilik yapan bir “Kadı”ya ait olduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi.

Mezar taşlarından bir kısmının üzerindeki yazıları onarım esnasında görenler olduğu bilgisini veren Ünal, şöyle devam etti: “Taşlar, bu mezara ait değil. Yapılan incelemelerde de bu görüldü. O dönem ki büyüklerimiz, sanırım onarım esnasında o taşları bularak, bu mezarda kullanmışlar. Mezarın yapılışına göre, taşların bu mezara ait olmadığı fakat yıllar önce konulduğu söylendi. Mezardaki diğer taşlar kesme taş şeklindeyken, bu üç parçanın ayrı taş olduğu görülüyor”

Köylerine gelen Kastamonu müzesi yetkililerinin yaptıkları araştırmada bu mezar taşlarının tarihi nitelik taşıdığı ve bin 800 yıllık geçmişe sahip olduğunu tespit ettiğini vurgulayan Ünal, arkeologların yaptığı incelemenin ardından tarihi taşların zabıt karşılığı müzeye teslim edildiğini kaydetti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler