Gündem

Burada kan çıkar

Burada kan çıkar
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2494 Beğen : 0

TBMM Milli Eğitim Komisyonu ilk günkü 17 saatlik toplantısının ardından dün de CHP’lilerin eylemi ile devam etti. Komisyon Başkanı Nabi Avcı’nın toplantı başlamadan önce 3 kere “Makul süre” uyarısına karşın CHP’liler yine uzun konuşmalar yapma kararı aldı. Komisyon önergeyle konuşmaları 5 dakikada kısıtlama kararı alınca da kavga çıktı, CHP’liler ile AKP’liler birbirinin üzerine yürüdü.

Tartışma, AKP’lilerin verdiği öngeyle başladı. AKP’lilerin verdiği önergeyle “Sınırsız konuşulması düzenle bağdaşmamaktadır. Engelleyici tutum ve davranışların sonlandırılması” gerekçesiyle konuşmaların 5 dakika sınırlandırılması istendi. AKP’lilerin oyları ile önerge kabul edilirken, CHP’li Engin Altay, yerinden kalkarak, “iç tüzüğü ihlal ediyorsunuz. Böyle bir şey yapamazsınız” dedi. Avcı’nın yanına kadar giden Altay, “Akacak kandan siz sorumlusunuz. Burası babanızın çiftliği değil” dedi. AKP’li Mahir Ünal, “Kan ifadesi kullanma” derken Altay,”Çiftlik gibi yönetilmez burası” dedi. Altay’ın bağırarak “Burası babanızın çiftliği değil yapamazsınız” sözlerine AKP’li Selçuk Özdağ, “Evet değil milletin çiftliği” karşılığını verdi. Altay’a, “Doğru konuş” diye bağıran Özdağ’ın bu sözleri üzerine Altay, “Sana ne, sana mı söylüyorum, başkana söylüyorum” diyerek, Özdağ’ın üzerine yürüdü. Milletvekillerinin araya girmesi ile olası bir yumruklaşma önlendi. Özdağ, “Biz sizin gibi diktatör değiliz” derken Serter, “Diktatörsünüz...” diye bağırdı. CHP’li Serter, “Türkiye’nin en önemli yasası geçiyor. Ne demek 5 dakika? 12 saat ise 12 saat aceleniz ne?” diyerek tepki gösterdi. AKP’li vekiller Serter’in sözlerine, “İstismar ediyorsunuz” diye yanıt verdi.

Çiçek’e gittiler

Bu gelişmeler üzerine CHP’liler, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’ten randevu isteyerek, makamına gitti. 15 dakikalık aranın ardından Avcı, “Çalışma düzenin sağlıklı yürüyebilmesi için içinde bulunduğumuz haleti ruhiyenin düzelmesi için 1 saatlik yemek molası verelim. Sizlerde biraz düşünürsünüz” dedi.

Ortaokul geri dönüyor

AKP’li Osman Çakır 2. madde görüşmelerinde önerge hazırladı. Önergede 2. maddenin “İlköğretim; 1’inci maddede belirlenen amacı gerçekleştirmek için kurulmuş 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokul ile 4 yıl süreli ve zorunlu ortaokuldan oluşan bir Mili Eğitim ve Öğretim Kurumudur” denildi. Önerge gerekçesinde, “ilkokul ve ortaokul ifadeleri toplumda kabul görüş anlaşılması daha kolay ve halkımızın iyi bildiği tanımlamalardır. Kademeleri ifade ederken kullanım kolaylığı açısından ilkokul ve ortaokul ifadelerinin kullanılması uygundur” ifadelerine yer verildi.

CHP’liler bu maddeye “İlkokulun ardından diploma gerekir çocuklar 9 yaşında mezun olur” diye tepki gösterirken, AKP’li Nabi Avcı, “Bu teknik düzenleme halk arasında anlaşılması için diploma 12 yılın sonunda verilecek” dedi.

‘Kesintili eğitime kesintisiz görüşme’

TBMM’de önceki gece bir ilk daha yaşandı... Geçen hafta alt komisyonda revize edilen 4+4+4 kesintili eğitim yasa teklifi önceki gün TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Toplantı öncesi yasanın geri çekilmesini ve kamuoyunda tartışılmasını isteyen CHP’li Engin Özkoç, “Bunu yapmazsanız 12 saat konuşurum” dedi. Bu sözler önce komisyonda ciddiye alınmayıp şaka sanıldı. Ancak Özkoç saat 15.15’te konuşmasına başlayınca Özkoç’un ciddi olduğu da anlaşıldı. Komisyon Başkanı Nabi Avcı da “konuşamayacağı” düşüncesiyle Özkoç’a sınırsız konuşma süresi verdi. 11.00’de başlayan komisyon toplantısında 15.15’te Özkoç sözü aldı. Komisyon 17 saatin ardından sabaha karşı 04.00’te ara verdi.12.5 saatlik konuşma süresinde 4 kere ara verilirken neşeli dakikalar da gergin anlar da yaşandı.

Hem yedi, hem konuştu

Özkoç konuşmasında Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Türk Eğitim-Sen, Boğaziçi Üniversitesi, ERG, TÜSİAD, Tohum Otizm Vakfı gibi alt komisyona görüş gönderen STK’ların raporlarını tek tek okudu. Raporlar azalınca CHP grubunda da Özkoç’a rapor hazırlama telaşı yaşandı. İnternet siteleri taranarak, eğitim konularında hazırlanmış çeşitli raporlar bulundu ve Özkoç’a iletildi. Komisyonda “ihtiyaç molası” tartışması da yaşandı. Komisyon Başkanı ihtiyaç molası için önce izin vermeye yanaşmadı. CHP’lilerin “pet şişe verelim”, “Sağlık sıkıntısı yaşanabilir” sözlerinin ardından 5 dakikalık bir ara verildi. Bu arada sandviç de yiyen Özkoç, konuşmasına kaldığı yerden devam etti. CHP’liler taktik olarak bazı bölümlerde Özkoç’un sözünü keserek, hem Özkoç’un az da olsa dinlenmesini sağladı hem de meyve suyu içip meyve yemesini sağladı. Özkoç’un konuşmasının 9. saatinde komisyondan ayrılmadan önce gazetecilerin yanına gelen Bakan Ömer Dinçer, “Size manşeti vereyim: Kesintili eğitime kesintisiz görüşme” dedi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler