Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Bir yıl sonra Nedim ve Ahmet özgür

Bir yıl sonra Nedim ve Ahmet özgür

Bir yıl sonra Nedim ve Ahmet özgür
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2642 Beğen : 0

OdaTv Davası’nın tutuklu sanıkları gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener ile Coşkun Musluk ve Muhammet Sait Çakır dün tahliye oldu. Gazeteciler gözaltına alındıktan 375 gün sonra özgürlüklerine kavuştular. Davanın tutuklu sanıklarından Doğan Yurdakul da sağlık sebepleriyle kısa süre önce tahliye edilmişti. Şener ve Şık 6 Mart, Musluk ve Çakır ise 7 Mart 2011’te tutuklanmışlardı. 18 Haziran’a ertelenen OdaTv davasında halen 6 tutuklu sanık bulunuyor.
Oda Tv davasının 11. duruşması dün Çağlayan’daki İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Şener ve Şık’ın yanı sıra tutuklu dokuz sanık katıldı.

Şık’tan kitap tepkisi
Ahmet Şık’ın avukatı Fikret İlkiz, iddianamedeki “Anlaşılmıştır”, “Tespit edilmiştir” kavramlarına değinerek, “Tek bir delil yok. İddianameyle bir örgüt yaratmaya çalışıyorsunuz” dedi. Daha sonra mahkeme, Şık ve Şener’e sorular sordu. Şık, kitabı kimin yönlendirmesiyle yazdığı sorusuna tepki gösterip, “Söyleyecek çok şeyim var ama haklılığım ve masumiyetimden ötürü susmayı tercih edeceğim” dedi. Heyet; Nokta dergisinde yayımlanan ‘Darbe Günlükleri’ni kendisinin yazıp yazmadığı sorusunu yöneltince Şık, “Hâkim bey böyle soru olur mu?” diye çıkıştı. Şık, davayla ilgisiz olduğunu savunduktan sonra, “Haberi yazan ben değilim. Ama imzamın olmasını isterdim” diye konuştu. Şener’e ise Dink cinayeti ile iki kitap çıkardığı, Gülen hakkında yeni bir kitap çıkarma fikrinin olup olmadığı yöneltildi. Şener de böyle bir çalışmasının olmadığı yanıtını verdi.

İlk haber kızına...
Duruşmadan akşam saatlerinde tahliye haberi geldi. Mahkeme tahliye gerekçesinde ‘suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklu kaldıkları süre’yi dikkate aldığını açıkladı.
Ahmet Þýk’ýn avukatý Akýn Atalay tahliye kararının salonda yarattığı sevinci “Sevinç çýðlýklarý geldi. Þýk’ýn bir yýllýk ömrüne olan olmuþ oldu” diye aktardı. Ahmet Şık’ın eşi Yonca Şık, haberi ilk olarak kızı Mina ile paylaştı. Mahkemeden tekrar Silivri’ye götürülen gazeteciler saat 22.00’de tahliye edildi.
Gazeteci Nedim Şener’in eşi Vecide Şener de, tahliye kararlarını değerlendirirken, “Karar o kadar mutlu etti ki çok şaşkın ve heyecanlıyım” dedi. Ahmet Şık’ın annesi Fatma Şık ise “Tahliyeden hiç ümidim yoktu” dedi ve ekledi: “Sevinçten uçuyorum.” Ahmet Şık’ın abisi Bülent Şık da, “Ailemiz için çok iyi bir haber oldu” diye konuştu.

Bir zihniyet kırılıyor
ORAL ÇALIŞLAR

‘Operasyon’larla Türkiye’ye nizam vermeye kalkışan zihniyetin kırılması açısından Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tahliye haberini bir umut olarak görmek istiyorum. Hepimize geçmiş olsun. Yaygınlaşarak sürdürülen tutuklama kampanyasına karşı, Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tahliye edilmesi sevindirici bir haber. Düşünceyi baskı altına alan uygulamalara karşı yeni bir rüzgârın oluşmasını diliyorum. Türkiye’nin insan hakları karnesinin hızla düzeltilmesi gerekli. Terörle Mücadele Kanunu özgürlükler üzerinde terör yaratan bir kanuna dönüşmüş durumda. Tutuklu yargılama müessesinin yolaçtığı tahribatın yeni tahliyelerle onarılmasını bekliyorum.

Bir yılın izahı yapılmalı
ÖZGÜR MUMCU

Odatv davasında gelen tahliyeler geç gelen tahliyelerdir. Tahliyelere sevinmekten çok bu insanları bunca zaman içeride tutan yargı sistemini sorgulamamız gerekiyor. Sanık ifadeleri ya da dosyadaki delil durumu davanın başından beri değişmediğine göre, bir seneyi aşkın bir zamandır bu insanların hangi gerekçelerle tutuklu yargılandığını birilerinin izah etmesi şart. Tutuklamaların ve tahliyelerin siyasi saiklerle yapıldığına, çeşitli iktidar odaklarının bilek güreşi maçındaki kuvvet durumlarına göre kararlar alındığına dair giderek yerleşen bir anlayış var. Bu tahliyeler tutukluluk dalgalarının sonu değildir. Hâlâ hükümet tarafından damgalanmış yüzün üzerinde gazeteci içeride.

Dokunanlar yanacak!
KORAY ÇALIŞKAN

Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tahliye edilmeleri, 13 aydır tutuklu yargılanıyor olmaları durumunu değiştirmiyor. İkisi de tutuklu diğer gazeteciler gibi sonunda beraat edecekler; AİHM’de açacakları davayı kazanacaklar. Biz vergilerimizle adalet sisteminin suçunun cezasını diğer yüzlerce davada olduğu gibi bunda da ödeyeceğiz. Hariçten terör peydahlayanların anlaması gereken şey uzun vadede esas Şık ve Şener gibilere dokunanın yanacağı. Binlerce BDPlinin, yüzün üzerinde gazetecinin vebali hâlâ üzerlerinde. Büşra Ersanlı gibi, Ayşe Berktay gibi fikirleri yüzünden rehin alınanlar özgürlüğüne kavuşmadan, kimse sevinemeycek. Bence başta Ahmet ve Nedim...

İlk açıklamalar

Komployu kuranlar hapse girince adalet gelir
Cezaevinden çıkarken kameralara konuşan Ahmet Şık, “Bize bu komployu kuranlar, poliste, savcılıkta, yargıda bu cezaevine girdiklerinde Türkiye’ye adalet gelecek” dedi. Şık, cemaat içinde herkesi suçlamadığını ancak organize bir şekilde çalışan bir kesim olduğunu ve bu durumdan bu kesime göz yumduğu için hükümetin sorumlu olduğunu söyledi.

Önce yargıladılar sonra hapsettiler
En çok kızını okula göndermeyi özlediğini belirten Nedim Şener, ilk yapacağı haberin Hrant Dink’le ilgi olacağını söyledi ve ekledi: “Hrant için adalet için diyerek cezaevine girdim, aynı sözlerle çıkıyorum. Hrant cinayetine karışanların yargılanması için çalışacağım. Önce yargıladılar, sonra hapse attılar. Ancak, gerçek hapsedilemez.”

SİYASİLER MEMNUN

Geç tahliye sorgulanmalı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, tahliyeleri, ‘sadece mutluluk duyulur’ sözleriyle yorumladı. Kararın, ‘suç vasfının değişme ihtimali ve tutuklu kaldıkları süre’ gerekçelerine dayandırılmasını ‘fevkalade önemli ve doğru’ bulduğunu belirten Arınç, “Bugüne kadar uygulanmamış olmasını asıl olarak sorgulamak gerekirdi” dedi.

Özgürlüklere vesile olsun
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmede bulundu: Tahliyelerin; tutuklu millet iradesinin özgürleşmesine, tutuklu milletvekillerinin tahliyesine, basın ve ifade hürriyetini kullandığı için tutuklanarak cezaevlerine konulanlara özgürlük yolunu açmasına katkı sağlamasını diliyorum.

AB: Memnun edici bir adım
AB Genişleme Komiseri Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano, “Memnun edici bir adım” ifadesini kullandı. “Uygulamada ifade özgürlüğü ve adil yargılanma hakkını tehlikeye atmaya devam eden yapısal sorunların çözülmesi” çağrısında bulunan Stano, ilerleme raporunda konuya yer vereceklerini söyledi.

Herkes için hızlı adalet
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik: “Uzun süreli davalar, yargının gecikmesi bizi de rahatsız ediyor. Sadece gazeteci arkadaşlar için değil davası görülen bütün insanlar için de aynı şeyi söylüyoruz. Gazeteci arkadaşlar özelinde bir şey söyleyecek değilim. Ama verilen tahliye kararı sevindiricidir.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler