Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem BDP Kongresi Yapıldı

BDP Kongresi Yapıldı

BDP Kongresi Yapıldı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2415 Beğen : 0

BDP ’nin 2. Olağanüstü Büyük Kongresi dün gerçekleştirildi. Ulusal birlik çağrısı yapılan kongrede demokratik özerklik projesi anlatıldı. BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş , ayetlerden örnekler okuyup Saidi Nursi’den alıntılarla yaptığı konuşmasında AK Parti ’de yer alan Kürt milletvekillerine “Ya olduğunuz yerde direnin ya da zulmün kalelerini terk edin” çağrısı yaptı. Demirtaş ayrıca Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven’e de sahip çıkarak, “Yaşamını yitiren insanların arkasından ağlama erdemini gösteremeyenlerden olamayacağız. Ölen gerillaya da askere de ağlayacağız. Bugün her birisi için ağlayacağız ki yarın güleceksek hep birlikte gülebilelim” diye konuştu.
KCK nedeniyle tutuklanan 57 üyesinin yerine yenilerini seçmek için yapılan BDP 2. Olağanüstü Kongresi’nde Eşbaşkanlar Kışanak ve Demirtaş partililere seslendi. Kışanak ve Demirtaş’ın konuşmasında Öcalan ismi ön plana çıktı.
İlk olarak kürsüye Gültan Kışanak çıktı. Kışanak, AK Parti’de yer alan Kürtlere de çağrı yaparak, “Başbakan’ın, Kürt milletvekillerine sesleniyorum. Bu kadar hakaret varken, ağzınızı açıp bir şey demediniz. Bu esaret değil mi? Kim sizi AKP ’ye rehine bıraktı? Şimdi artık Kürt halkının birbiriyle kucaklaşma zamanı, ulusal birliğini sağlama zamanı. Bu zamanda tarih, halklar ve insanlık karşısında sadece yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da sorumlu olacağız. Tüm Kürt halkını, 21. yüzyılını sağlama umuduyla ulusal birliğini sağlamaya davet ediyorum” dedi. Kışanak konuşmasının sonunda kadınlara seslenerek, “Değerli kadınlar biz biliyoruz ki ana yüreği aynıdır. Türk’ü Kürtü Arap’ı Çerkezi yoktur. Gerilla ve asker cenazesinde de yan yana duralım artık ölüm istemiyoruz diye haykıralım,” dedi.

‘Said-i Kürdi’ye selam
Selahattin Demirtaş ise konuşmasına yaşamını yitiren Kürt önderlerini anarak başladı. Demirtaş’ın ismini saydıkları arasında “Said’i Kürdi” adı dikkat çekti. Türkiye ’nin en çok can yakıcı sorununun Kürt sorunu olduğunu vurgulayan Demirtaş, bu sorunun 3 ana başlığa ayrıldığını belirterek, “Bunlardan birisi eşitlik, birisi adalet, birisi de barıştır” dedi. Bu üç başlığın birlikte ele alınması gerektiğini belirten Demirtaş, “eşitlik” sorununu çözmek için BDP’nin muhatap olduğunu, adalet sorununun “Hakikatleri Araştırma ve Geçmişle Yüzleşme Komisyonu” kurularak çözüleceğini söyledi. Demirtaş, “Ortaya çıkmış savaş sorununu konuşmak istiyorsanız bu konudaki muhatap Sayın Öcalan ve KCK yetkilileridir. Bir koordinasyon olarak müzakereler yürütülürse çözümün geleceğini biliyoruz” dedi.

Özerkliği anlattı
Konuşmasında partisinin Kürt sorununun çözümü için önerdiği Demokratik Özerklik Projesi’nin detaylarını anlatan Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler 12-20 bölgeden oluşmuş özerk bölge yönetimleri öneriyoruz. Bizim önerdiğimiz model etnik temelli bir özerklik değildir. Bölge parlamentoları Türkiye’deki bütün partilere bugün olduğu gibi açık olacak. Bölge parlamentoları anadilde eğitim de olmak üzere, birçok politikada yetki sahibi olabilirler. Resmi dilin yanında arzu edenler ikinci bir resmi dili kullanabilirler.”
Demirtaş, “Kürdistan’ın en kadim milletlerinden birine tek millet ve tek dil dayatması haksızlıktır. İslamiyet’te var mı böyle bir şey? Bu yok ama hadislerde ümmetin farklılığından söz edilir. Bu söylemlerin adı faşizmdir” diye seslendi.
Demirtaş, “Dağda ölene ağlamayan insan değildir” diyerek tepkilerin odağı olan Diyarbakır Emniyet Müdürü Recep Güven’e sahip çıkarak, “Yaşamını yitiren insanların arkasından ağlama erdemini gösteremeyenlerden olamayacağız. Ölen gerillaya da askere de ağlayacağız. Bugün her birisi için ağlayacağız ki yarın güleceksek hep birlikte gülebilelim” diye konuştu.

Uludere mağduru BDP PM’de
Kongrede Eşbaşkanlar Demirtaş ve Kışanak ile devam kararı çıktı. İlk kez oluşturulan Akademik Siyasi Danışma Kurulu’na sosyolog yazar İsmail Beşikçi, akademisyen Büşra Ersanlı gibi isimler katıldı. Yeni PM’de ise Uludere’de 7 yakınını kaybeden Ferhat Encü de PM’ye girdi.
Şeyh Said’in torunlarından Diyadin Fırat da dikkat çekti. “Âkil Adamlar Kurulu” olarak da anılan kurulda ise İsmail Beşikçi, Fikret Başkaya, Yusuf Alataş, Araştırmacı-Yazar Faik Bulut, Akın Birdal, Akademisyen Büşra Ersanlı, Nazan Üstündağ, Onur Hamzaoğlu, Kemal Parlak, Naci Kutlay, Ömer Ağın, Tarık Ziya Ekinci, Feridun Yazar, Erdoğan Aydın , Ayşegül Akış Devecioğlu yer aldı.

‘Erkek partisi gibi görünmeyelim, lütfen kadınlara yer verin’
Salonda platformun hemen arkasına Türkçe ve Kürtçe olarak “Direnerek Özgürlüğe Yürüyoruz” pankartı ile BDP bayrağı ve Türk bayrağı asılırken hemen karşısına üzerinde “Öcalan’a özgürlük” yazan Öcalan’ın dev posteri asıldı.
Salonda kalabalıktan dolayı kadınların yer bulamaması üzerine bir görevli mikrofonu alarak “Salonda yer olmadığı için pek çok kadın arkadaşımız dışarıda kaldı. Buradan bakınca erkeklerin partisi gibi bir görüntü var. Lütfen kadın arkadaşlara yer verelim” anonsu yaptı.
Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Herne peş” marşı eşliğinde salona gelerek yerini aldı. Kongreye, Kürdistan, Türkiye ve yurtdışından çok sayıda siyasi parti temsilcisi, BDP’li vekiller, Öcalan’ın kardeşleri Mehmet Öcalan, Fatma Öcalan ve Havva Öcalan, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Divan oluşumunun ardından Uludere Katliamı KCK operasyonlarını konu alan sinevizyon gösterimi ile kongre programı devam etti. Sinevizyon gösterimi sırasında bir süre önce oğlunu kaybeden BDP Milletvekili Sırrı Sakık gözyaşlarına hâkim olamadı. Kongreye ayrıca 25’in üzerinde büyükelçilik temsilcisinin yanı sıra Kuzey Irak Bölgesel Parlamento Başkanı Kemal Kerküki, KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami ile Kuzey Irak’ta bulunan siyasi partilerin liderleri katıldı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler