Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Başkanlık sistemi anketinde sürpriz isim!

Başkanlık sistemi anketinde sürpriz isim!

Başkanlık sistemi anketinde sürpriz isim!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2533 Beğen : 0

Vatandaş, o makama Erdoğan'dan sonra Kılıçdaroğlu'nu layık görüyor.

Genar'ın araştırmasına göre bugün seçim olsa AK Parti yüzde 51.1 oy ile galip gelirken, katılımcılar Erdoğan'ın cumhurbaşkanı (yüzde 40.7) veya başkan (yüzde 35.7) olmasını istedi

Genar Araştırma Şirketi'nin Türkiye'de sosyal, ekonomik ve politik konular ile ilgili seçmenin algısını değerlendirmek üzere yaptığı araştırmaya göre bugün gerçekleşecek bir seçimde AK Parti yüzde 51.1, CHP yüzde 24.5 ve MHP yüzde 12.4 oy alacak. Katılımcıların yüzde 40.7'si 2014 yılında Cumhurbaşkanı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ı görmek istediklerini dile getirdi. "Başkanlık Sistemi" konusunda temkinli davranan katılımcıların yüzde 35.7'si başkan olarak yine Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini verdi. Türkiye genelinde 16 ilde 2 bin 210 kişiyle görüşülerek tamamlanan araştırmanın bazı sonuçları şöyle oldu:

OY DAĞILIMI

Bugün gerçekleşecek genel seçimi lider olarak göğüsleyen AK Parti yüzde 51.1 oy alırken, CHP'nin oy oranı yüzde 24.5, MHP'nin yüzde 12.4 ve BDP'nin ise yüzde 6.6 oldu.

Katılımcılar yüzde 73.4'lük oy oranıyla en çok "Emniyet Teşkilatı"na güveniyor. Onu yüzde 72.2 ile "ordu" ve yüzde 71.4 ile "Cumhurbaşkanlığı" izliyor. Araştırmaya göre en az güvenilir kurum yüzde 43 ile medya oldu.
Seçmenin 2014 yılında Abdullah Gül'ün yerine tercih edebileceği isimlerin sorulduğu sorunun yanıtını da katılımcılar yüzde 40.7 oranıyla "Recep Tayyip Erdoğan" olarak verdi. Kemal Kılıçdaroğlu diyenlerin oy oranı yüzde 6.4, Deniz Baykal diyenlerin yüzde 5.5, Devlet Bahçeli diyenlerin oy oranı ise yüzde 4 oldu. Araştırmada ilgi çekici sorulardan biri de "Recep Tayyip Erdoğan ve Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda seçmenin tercihi" oldu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Yeni bir anayasa yapılıyor olmasını katılımcıların yüzde 84.4'ü önemli bulurken yüzde 53.5'i yeni anayasanın Türkiye'nin temel meselelerini çözeceğine, yüzde 56.5'i de yeni anayasanın sivil ve demokratik bir anayasa olacağına inanıyor.

Başkanlık sisteminin de değerlendirildiğini araştırmada veriler, katılımcıların "Başkanlık Sistemi " konusunda temkinli yaklaştığını ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 26.3'ü bunun "tek kişilik yönetim ve diktatörlük olduğunu", yüzde 10.7'si "Amerikan sistemi" olduğunu düşünüyor. Katılımcıların yüzde 34.4'ü, Başkanlık sisteminin Türkiye için faydalı olacağına inandığını belirtirken yüzde 43.6'sı zararlı olduğunu düşünüyor. Araştırmada Türkiye'nin Başkanlık sistemine girmesi durumunda kimin başkan olması gerektiği de soruldu. Katılımcılara göre yüzde 35.7 oranıyla Recep Tayyip Erdoğan başkan seçilmeli. Erdoğan'ı yüzde 31.8 oranıyla "fikrim yok" diyenler izlerken üçüncü sırayı yüzde 6.4 oy oranıyla Kemal Kılıçdaroğlu aldı.

Darbelerle ilgili soruları yanıtlayan katılımcıların yüzde 57'si Ergenekon ve Balyoz davalarının adil olarak yürütülmediğini düşünürken, yüzde 68 oranında 12 Eylül, 28 Şubat ve 27 Nisan'ın yargılanmasına destek verdi.

Sabah



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler