Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Başbuğ’a iyi hal indirimi de uygulanmış!

Başbuğ’a iyi hal indirimi de uygulanmış!

Başbuğ’a iyi hal indirimi de uygulanmış!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2372 Beğen : 0

Ergenekon davasında Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldığı ancak cezasında indirim yapıldığı mahkemenin ayrıntılı kararından anlaşıldı.

Mahkeme, Başbuğ’a “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek” suçunun sabit olduğunu belirterek ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ cezası verdi. Ancak mahkeme yargılama sürecindeki tutum ve davranışları nedeniyle Başbuğ’un cezasını müebbet hapse indirdi. ‘Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’ Başbuğ hakkındaki kararın kesinleşmesi halinde infaz edilmesi gereken 30 yıllık bir süreyi belirtiyor.

MAHKUMİYET ALAN SANIKLARI BABALIK HAKKI MAHRUMİYETİ

Öte yandan mahkeme İlker Başbuğ, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ve Doğu Perinçek’in de aralarında bulunduğu hapis cezası alan sanıklar hakkında TCK’nın 53. maddesinde düzenlenen babalık, seçme ve seçilme ve kamu görevlerinde çalışma hakkının yasaklamasını içeren maddeye uyguladı. Eğer karar Yargıtay tarafından onanırsa bu sanıklar cezaevinde kaldığı süre boyunca babalık ve diğer haklardan mahrum olacaklar.

BAŞBUĞ RÜTBELERİ SÖKÜLEN 2. KOMUTAN OLACAK

İlker Başbuğ, cezası Yargıtay tarafından onanırsa, Rüştü Erdelhun’dan sonra TSK tarihinde Genelkurmay Başkanı düzeyinde rütbesi sökülen ikinci komutan olacak.

Ergenekon’dan çıkan hapis cezaları Yargıtay tarafından onaylanırsa, muvazzaf ve emekli personel, er statüsüne düşecek. Emekli general ve amirallerin rütbeleri sökülecek, madalya ve nişanları geri alınacak. Muvazzaf askerlere er iaşesi verilecek. Tutuklu muvazzaf askerler ancak hizmet eri tazminatından yararlanabilecek.

Bu kapsamda hapis cezası alınan muvazzaf personelin ailelerine, talep etmeleri halinde doğum yardım ödeneği, ölüm yardım ödeneği, tedavi ve cenaze masrafları, yakacak yardımı, giyecek ve yiyecek yardımı yapılacak.

Ancak hizmet süresini dorduran general ve amirallerin kararın kesinleşmesinden sonra emeklilik için başvurma hakları bulunuyor. Eğer bu komutanlar emeklilik talebinde bulunurlarsa hiçbir tazminat ödemeden hizmet süresini doldurdukları için emekli olabilecek ve emekli maaşlarını alabilecekler. Generallerin rütbeleri sökülecek, er statüsüyle emekli olmuş sayılacak. Ancak Emekli Sandığı tarafından ödenen maaşlarında bir değişiklik olmayacak. Emekli generaller ve aileleri lojman, orduevi gibi tüm sosyal haklarını da kaybedecek.

10. Genelkurmay Başkanı M.Rüştü Erdelhun, 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra görevden alınmış ve yargılama sonunda müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Görevini kötüye kullandığı ve yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 2006’da yargılanıp ceza alan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil’in de rütbesi sökülmüştü.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler