Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Aselsan dosyası tekrar açılıyor

Aselsan dosyası tekrar açılıyor

Aselsan dosyası tekrar açılıyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2457 Beğen : 0

ASELSAN’da görevli üç mühendis; Hüseyin Başbilen, Halim Ünsem Ünal ve Evrim Yançeken, Ağustos 2006 ile Ocak 2007 tarihleri arasında art arda ölü bulundu. Yapılan soruşturmalar sonucu mühendislerin “intihar ettikleri” tespiti yapılarak dosyaları kapatıldı.

Uçak tanıma sistemlerinin millileştirilmesi, ABD güdümlü elektronik sistemlerinin kontrol dışı bırakılması, uydu müdahalesini bertaraf edecek yeni elektronik sistemlerin geliştirilmesi ve özellikle şifre çözme konusunda uzman olan üç mühendisle ilgili dosyaların yeniden açılması, bir dönem Ergenekon soruşturmasını da yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen’in gönderdiği yeni delillerle oldu. İstanbul’dan Ankara’ya gönderilen belgelerle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yeniden soruşturma başlattı.


Bu kapsamda Başbilen’in ölümüyle ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, Başbilen’in araçtan çıkmaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı belirtilirken, kesiklerden akan kanın akış yönünün incelendiği, ayrıca araçta başkalarına ait parmak izlerinin bulunduğu tespit edildi.


Ölümle ilgili şüpheler
- Hüseyin Başbilen: ODTÜ mezunu olan Başbilen, 7 Ağustos 2006’da Pursaklar Ayancık yolu üzerinde, otomobilinin içinde bileği ve boğazı kesilmiş halde ölü bulundu. 31 yaşındaki Başbilen’in bileği ve boğazındaki kesiklerle “Elveda” başlıklı mektubu, ölümün intihar şeklinde gerçekleştiği yönünde oldu. 1997’de Aselsan’da işe başlayan ve ölümünden sadece 2 ay önce evlenen Başbilen’in ölümüyle ilgili dosya, “kovuşturmaya gerek olmadığı” gerekçesiyle kapatıldı.
Ancak dosya yeniden açıldı, bilirkişinin savcılığa sunduğu raporda raporda “Başbilen’in şoför koltuğunun yanındaki kapıyı açmak istediği, ancak kapıyı açmayı başaramayınca yan koltuğa geçtiği, yan koltuktaki kapıyı açmak için geçtiği esnada vücudundaki yaralar nedeniyle başının torpido gözünün altına gelecek biçimde düştüğü, daha sonra ölüm anının gerçekleştiği, vücut ağırlığının baş üzerinde toplanmasından dolayı boynunda kırıklar oluştuğu” değerlendirmesi yapıldı.
Olay anında araçta başka kişi veya kişilerin varlığını tespit eden uzmanlar, Başbilen’e ait olduğu belirtilen bir çantanın olaydan sonra araç koltuğuna bırakıldığını da belirledi. Veda mektubunun da 4 Ağustos günü işe gitmediği halde kendi bilgisayarında yazıldığı ortaya çıktı. Başbilen Aselsan’da uzak mesafede daha etkili bir kanas silahı, F-16 ve milli tank projeleri üzerinde çalışıyordu.


Hedeflerini bile yazmıştı
- Halim Ünsem Ünal: ODTÜ’den 2000 yılında şeref öğrencisi olarak mezun oldu. 17 Ocak 2007’de, Eymir gölü kıyısında kafasından vurularak ölmüş halde bulundu. Otopside Ünal’ın intihar ettiği tespit edilince dosya kapatıldı. Aselsan’ın yan kuruluşu Mikes’te elektronik mühendisi olarak çalışan, F - 16 savaş uçaklarının modernizasyonuyla ilgili projelerde görev alan 29 yaşındaki Ünal, ölümünden 3 gün sonra doktor nişanlısıyla evlenecekti. F-16 modernizasyonu ile ilgili Türk - ABD ortak projesinde görev almak için ABD’ye gitmeyi ve 2011’e kadar bu ülkede kalmayı planlayan Ünal’ın ölümünü ailesi de şüpheli buluyor.
Ünal’ın günlüğünde, “Hedeflerim sağlıklı bir ilişkiye dayalı yuva kurmak, yurt dışında bir iş bulup iki üç sene orada yaşamak, yatırım yapmayı öğrenmek, doktorayı tamamlamak, fotoğraf çekmeyi öğrenmek. Dans etmek. 1.12.2006’da Mikes’e başladım, Ocakta Yankkırs’a
(Amerika) gidiyorum, şubatta döneceğim” ifadeleri bulundu.


Bitirme tezi bunalımı

- Evrim Yançeken: ODTÜ mezunu. 26 Ocak 2007’de, Batıkent’te oturduğu binanın 6. katından atlayarak intihar ettiği ileri sürüldü. 26 yaşındaki Yançeken’in psikolojik sorunları olduğu öne sürüldü.. Anne Melek Yançeken, oğlunun çalışmak istediği tek kurumun ASELSAN olduğunu belirterek “ Orada görev almaya başladığı için çok mutluydu” dedi. Yançeken’in ölümü de, diğer iki meslektaşıyla birlikte yeniden incelenecek.


Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler