Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Ankara'da gündem işgal tezkeresi

Ankara'da gündem işgal tezkeresi

Ankara'da gündem işgal tezkeresi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2366 Beğen : 0

Batılı emperyalist ülkelerin Suriye'ye askeri işgal konusunda adımlarını hızlandırmalarının ardından Ankara da tezkere tartışmaları başladı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Suriye konusunda, Türkiye'de bu tablonun içinde nasıl yer alacak?" sorusu üzerine şunları söyledi: "Bunun için BM Güvenlik Konseyi'nin konsensüsünü aradı. Maalesef orada Rusya ve Çin'in karşı çıkmasıyla BMGK'nden bir karar almak mümkün olmadı. Çok acı ama gerçek. Bugün BM sorgulanıyorsa, Güvenlik Konseyi'nin yapısı sorgulanıyorsa özellikle Suriye'de yaşanan olaylar konusunda, Rusya ve Çin'in hareket tarzı çok önemlidir. Maalesef İran'ın, Lübnan'ın, Irak'ın destekleriyle de Suriye'deki rejim, özellikle Lübnan'daki Şii milislerin de devreye girmesi ve silahlı mücadele içerisine katılmasıyla 2,5 senedir sadece oluk oluk kan akıyor. ABD başlarda önce seçimi bahane ederek biraz arkada durdu ama Esad rejiminin yıkılması ve gitmesi gerektiğini söyledi. BM'den bir uluslararası uzlaşma çıkması gerektiğini düşündü. Fransa, İngiltere ve diğer ülkeler de eleştirdiler Suriye'de yaşananları ama fiili bir davranışın içerisine giremediler. Daha önce de kimyasal silah kullanmaktan bahsedilmişti. Maalesef son zamanlarda benim bildiğim 300'e yakın balistik füze kullandı Esad rejimi. Uçaklar ve helikopterlerle şehirleri bombaladı. Bazen ekmek kuyruğunda, bazen camide namaz kılan insanlar hayatlarını kaybetti. Halep, Hama, Humus, Lazkiye yıkıldı. Hedef gözeterek bombalamalar oldu. Sarin gazının kullanıldığına dair bir takım duyumlar alındı. Zannediyorum uluslararası camia özellikle bu son 3-5 gün evvel yaşadığımız, yüzlerce çocuğun gazdan zehirlenmiş halde, Halepçe katliamının bir benzeri şekilde hayatını kaybetmesi, özellikle ABD ve Batı ülkelerini ayağa kaldırdı."

"SURİYE İLE İLGİLİ ELİMİZDE BİR TEZKERE VAR"

"Ana omurga olur mu Türkiye?" denmesi üzerine ise Arınç, şu değerlendirmelerde bulundu:

"ABD olur Fransa, İngiltere olur. Türkiye 910 kilometre sınırımız olan ülkede yaşananlar bizi doğrudan ilgilendirir. Orada yaşayanlar bizim akrabalarımız çünkü biz aynı coğrafyanın akraba insanlarıyız. Yalnız bugün haberleri dinledim CHP yine klasik Esad'tan yana tavrıyla 'Türkiye kesinlikle böyle bir müdahalenin içinde yer almasın' diyor. Öbür taraftan Oktay Vural da bildiğimiz Oktay Vural yine. Söyleyecek bir şeyler bulamamış 'Bunun Meclis'ten geçmesi gerekir' diyor. Şüphesiz bu bizim tek başımıza vereceğimiz bir karar değil. Meclisten geçer, Meclis karar verirse biz böyle bir şeyin içerisinde yer alabiliriz. Daha önce geçirilen tezkerelerde zaten bazı haklarımızı kullandık veya kullanmak üzereyiz. Bunun için de yeni bir tezkere gerekirse, gerekirse diyorum, elimizdeki mevcut imkanlara bakarız, Meclise geliriz, o zaman CHP karşı çıkar, MHP de umarım karşı çıkar çünkü ağızlarının çalımına bakarsak onlar da böyle bir operasyonun içerisinde Türkiye'nin yer almasını istemiyor olabilirler. Gücümüz yeterse biz çıkarırız ve böyle bir koalisyonun içerisinde yer alırız."

"Gerektiği takdirde o zaman TBMM'den bir tezkere çıkacak" denmesi üzerine ise "Elimizde bir tezkere var Suriye ile ilgili. Onun süresi zannediyorum dolmadı henüz. Onun içerisindeki yetkilerin kapsamında kalan bir husussa böyle bir şeye gerek duymayabiliriz" dedi

DAVUTOĞLU: GEREKİRSE TBMM'YE BAŞVURURUZ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bu insanlık suçudur ve insanlık suçu karşılıksız bırakılmaz" dedi.

Davutoğlu, “Türkiye'nin birinci önceliği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu insanlık suçu karşısında ortak bir tavır ve müeyyide geliştirmesidir" dedi.

Davutoğlu, "Elimizde Suriye'den gelen güvenlik risklerine karşı silahlı kuvvetlerimizin ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin her türlü tedbiri alması yönünde sürekli devam eden çok güçlü bir tezkeresi var ama ihtiyaçlar daha başka bir durum gerektirirse TBMM'ye başvururuz" diye konuştu.

"İhtiyaç halinde Türkiye'nin gerekli hukuki adımları atmaya hazır olduğunu söylemiştir Sayın Başbakan Yardımcımız. Zaten elimizde Suriye'den gelebilecek güvenlik risklerine karşı çok güçlü bir tezkere var. Ancak daha başka bir şey gerekirse, nihai otorite TBMM'dir. TBMM'ye başvururuz."

SURİYE İÇİN TEZKERE VAR SÜRESİ EKİM'DE BİTİYOR

Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'ye yönelik olası bir harekatı için zaten bir tezkere çıkarmıştı. 6 Ekim 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ve bir yıllık süresi olan tezkere, Akçakale olaylarından hemen sonra çıkarılmıştı. Tezkere, 6 Ekim 2013'e kadar, Türk askerinin Suriye'ye harekat yapmasına olanak sağlıyor.

İŞTE 6 EKİM 2013'E KADAR GEÇERLİ SURİYE TEZKERESİ

"Suriye'de devam etmekte olan krizin bölgesel istikrar ve güvenliğe olduğu kadar, ulusal güvenliğimize menfi etkisi giderek artan şekilde görülmektedir. Suriye Arap Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerince yürütülen askeri harekatlar kapsamında, 20 Eylül 2012 tarihinden itibaren ülkemiz topraklarına da saldırgan eylemler yönelmiş ve müteaddit uyarılarımıza ve diplomatik girişimlerimize rağmen bu eylemler devam etmiştir.

Ülkemiz topraklarına yönelik söz konusu saldırgan eylemler silahlı saldın eşiğindedir. Bu durum, ulusal güvenliğimize ciddi tehdit ve riskler oluşturan bir aşamaya ulaşmıştır. Bu itibarla, ülkemize yönelebilecek ilave risk ve tehditlere karşı zamanında ve süratle hareket etmek ve gerekli tedbirleri almak ihtiyacı hasıl olmuştur.

Bu çerçevede, hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile bununla ilgili gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için bir yıl süreyle izin verilmesini Anayasanın 92. maddesi uyarınca arz ederim."



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler