Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Anadolu kültüründe önemli yeri olan Hıdırellez kutlamaları başladı

Anadolu kültüründe önemli yeri olan Hıdırellez kutlamaları başladı

Anadolu kültüründe önemli yeri olan Hıdırellez kutlamaları başladı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2800 Beğen : 0

Hızır ve İlyas peygamberlerin buluşup dilekleri gerçekleştirdiği gün olarak kabul edilen Hıdırellez günü, Türkiye'nin bir çok ilinde coşkuyla kutlandı. Edirne'de Kakava ateşi yakıldı, Van'da suya dilek mesajları bırakıldı, Çanakkale'de ise Kur'an okundu.

Hıdırellez kutlamaları Türkiye'nin bir çok şehrinde çeşitli etkinliklerle yapıldı. Edirne'de, Romanlar adetleri gereği şafak sökmeden Tunca Nehri kenarında buluştu. Kakava ateşinin dün Sarayiçi mevkisinde yanmasıyla kutlamalara başlanan Kakava Şenlikleri sabaha karşı Tunca Nehri kenarında devam etti. Gelinlik giyen genç kızların başı çektiği gruplar halinde dans ederek nehir kenarında gelen Romanlar davul zurna eşliğinde Roman ezgileriyle dans etti.

DİLEKLER KUMSALA YAZILDI

Çanakkale'nin Gelibolu ve Ezine ilçelerinde, Hıdırellez kutlamaları kapsamında deniz ve akarsu kıyısında Kur'an-ı Kerim okuyup dua eden vatandaşlar, kumlara dileklerini belirten şekiller çizdi. Gelibolu'da gece başlayan kutlamalarda, onlarca kişi mahalle aralarında ateş yakıp üzerinden atladı. Güneş doğarken Hamzakoy ve Feneraltı mevkilerinde toplanan vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okudu ve dua etti. Bu kişiler daha sonra kumsala, sahip olmak istedikleri ev, otomobil gibi dileklerini gösteren şekilleri resmetti.

Kutlamalar gece başladı

Van'da kent merkezinden geçen Akköprü Deresi'nin kıyısına gece saatlerinde gelen vatandaşlar, dileklerini yazdıkları kağıtları suya bıraktı. Çoğunluğu kadınlardan oluşan ve sabahın ilk ışıklarına kadar çevresindekilerle konuşmadan mum yakıp dua edenler, tuttukları dilekleri de taş ve odun parçaları ile dere kenarına çizdi. Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Hıdırellez etkinlikleri çerçevesinde katolik kilisesinde ayin gerçekleştirildi. Papaz Dimitri Yıldırım'ın yönettiği ayinde dua eden katılımcılar, mum yakarak dileklerini yazdıkları kağıtları kiliseye bıraktı.

Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel, yaptığı açıklamada, Hıdrellez'in yaşama bağlılığın ve doğanın canlanmasının simgesi olduğunu belirtti.

Özünel, "Hıdrellez, baharla birlikte vücut bulan taze hayatın simgesidir. Yaşama bağlılığının uyanışı, doğaya açılışın bayramıdır. Baharın gelişinin, doğanın yeşillenmesinin, canlanışının kutlanması, kışın soğuk günlerinden sonra insanlar arasında bir canlılığın oluşması, uyuşukluğun atılması için şenlik yapılır" dedi.

Hıdırellez'de neler yapılır?

Özünel, Hıdırellez ile Anadolu'da farklı inanışların bulunduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Kimi inanışa göre, Hızır ve İlyas, her yıl 5 Mayıs'ı, 6 Mayıs'a bağlayan gece bir gül ağacının dibinde veya bir su kenarında buluşur. Hızır ve İlyas bolluk, bereket dağıtıp insanların dileklerini yerine getirir. Hıdırellez günü evler temizlenir, yeni kıyafetler giyilir. Bütün bu hazırlıklar Hızır'a rastlamak içindir. Hızır, yeryüzünde gezindiği yerlere ve dokunduğu her şeye feyiz ve bereket bahşeder. Bu nedenle Anadolu'da 5 Mayıs gecesi kilerlerin, yiyecek kaplarının, para keselerinin ağızları açık bırakılır, gül ağaçlarının dibine dilekler çizilir, dallarına kırmızı bezler bağlanır. Hıdırellez sabahı güneşle birlikte evlere bereket doğar. Doğanın ve tüm canlıların uyanmasıyla şifa ve sağlık bulmak, nazardan korunmak, sıkıntılardan kurtulmak için ateş üzerinden atlanır, evlere söğüt dalları asılır, yumurtalar boyanır, salıncakta sallanılır, niyet çömlekleri hazırlanır ve maniler söylenir. Bu kutlu bahar günü daima ağaçlık alanlarda veya su kenarlarında neşe ve coşkuyla kutlanır."

"Adım Hızır, elimden gelen budur"

Sözlü edebiyatta da Hızır'ın bolluk ve bereket simgesi olarak yer aldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Özünel, şöyle devam etti:

"Halk arasında Hızır'ın adı etrafında birçok atasözü ve deyim teşekkül etmiştir: 'Adım Hızır, elimden gelen budur.' 'Hızır mısın mübarek?' 'Hızır gibi yetişti.' 'Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez.' Her geceyi kandil, her geleni Hızır bil' gibi. Destanlardan efsanelere, masallardan aşık edebiyatı ürünlerine dek birçok sözlü anlatıda da karşımıza çıkan Hızır motifi, Türk toplumunun bu külte atfedilen bellekteki yerini göstermesi bakımından önemlidir."



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler