Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Almanya Cumhurbaşkanı istifa etti

Almanya Cumhurbaşkanı istifa etti

Almanya Cumhurbaşkanı istifa etti
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2524 Beğen : 0

İki yıl önce Cumhurbaşkanlığına seçilmiş olan Wulff, televizyonlardan canlı yayınlanan bir açıklama yaptı ve kendisine duyulan güvenin son haftalarda zarar gördüğünü belirtti.

Başbakan Merkel, Christian Wulff'un "kendisini Almanya'nın çıkarlarına adamış bir kişi olduğunu" belirtti; cumhurbaşkanının, halkın çıkarlarına öncelik vererek bir adım geriye çekilme kararı aldığını kaydetti.

Krizin bu noktaya gelmesinde, mali usülsüzlük iddialarını araştıran savcıların federal parlamentodan Cumhurbaşkanı Wulff'un dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmesi etkili oldu.

Savaş sonrası dönemde ilk kez bir Almanya cumhurbaşkanı böylesi bir soruşturmaya hedef oldu.

Aşağı Saksonya'daki savcılar, cumhurbaşkanlığını üstlenmeden önce bu eyaletin başbakanlığını yapmış olan Christian Wulff'un şahsi mali çıkarları için usülsüzlük yaptığından şüphe ediyor.

52 yaşındaki Wulff aynı zamanda konuyla ilgili haber yapmak isteyen bir gazeteyi sindirmeye çalışmakla suçlanıyor.

Merkel'in lideri olduğu merkez sağ Hristiyan Demokratlar'ın üyesi olan Christian Wulff, suçlamaları reddediyordu.

Görev ve yetkileri sembolik düzeyde olan Alman cumhurbaşkanları, ulusa ahlakî bakımdan örnek olması gereken kişiler olarak görülüyor.

Gözlemciler, skandalın sadece Wulff'a değil, 2010 yılında cumhurbaşkanlığına getirilmesine destek olan Angela Merkel'e de darbe indirdiği kanısında.

Merkel muhalefetin ısrarlı direnişine rağmen bu karar için bastırmış, Wulff parlamentoda ancak üçüncü tur oylamadan sonra seçilebilmişti.

Şimdi Alman Parlamentosu 30 gün içinde bu görev için yeni bir isim belirlemeye çalışacak. Bu konuda parti liderleri arasındaki istişarelerin yarından itibaren başlayacağı bildiriliyor.

Hristiyan Sosyal Birliği'nin Genel Başkanı Horst Seehofer geçici olarak cumhurbaşkanlığına vekalet edecek.

Wulff'a yönelik suçlamalar

İlk olarak Bild gazetesinin ortaya attığı iddialara göre Christian Wulff, Ekim 2008 tarihinde zengin bir işadamının karısından, çok düşük bir faizle 500 bin euro tutarında borç almayı kabul etti.

Aşağı Saksonya eyalet meclisinde sözkonusu işadamı Egon Geerkens ile bir iş ilişkisi olup olmadığı sorulan Christian Wulff ''hayır'' cevabını vermiş ve işadamının karısı ile arasındaki mali bağlantıdan hiç söz etmemişti.

Cumhurbaşkanı Wulff, Bild'in haberi basmaması için gazetenin haber müdürüyle irtibat kurması nedeniyle de sert eleştirilere hedef oldu.

Gazete, Christian Wulff'un haber müdürü Kai Diekmann'ın telefonuna bıraktığı ve haberi basmamalarını talep ettiği öfkeli mesajı kamuoyu ile paylaştı.

Wulff, bu olay ertesinde Kai Diekmann'dan özür dilemişti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler