Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Açe depremi 600 atom bombası gücünde

Açe depremi 600 atom bombası gücünde

Açe depremi 600 atom bombası gücünde
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2830 Beğen : 0

Endonezya'nın Açe eyaleti açıklarında meydana gelen 8,7 büyüklüğündeki deprem, kayıtlara geçen en şiddetli depremler arasında yer alıyor. Depremin 600 atom bombasına eşdeğer olduğu kaydedildi.

Endonezya'nın Açe Özerk Bölgesi'nde bugün 8,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremden hemen sonra Hint Okyanusu'na kıyısı bulunan 27 ülkede tsunami alarmı verildi. 8 yıl önceki büyük depremin etkisini hala atlatamayan Açe'de halk yüksek noktalara doğru kaçmaya devam ediyor. Bu sırada önce 8.2, sonra da 8.3 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha meydana geldi. Sarsıntılarının ardından yeni tsunami uyarısı yapıldı.

Deprem uzmanları ise bu büyüklükte artçı şok olamayacağını, bunların ilk depremin tetiklediği yeni kırılmalar olabileceğini söylüyorlar.

Endonezya'da bugün TSİ 11:30'da meydana gelen 8.6 büyüklüğündeki depremin şoku sürerken, ülke yeni depremlerle sarsıldı. Endonezya Jeofizik Kurumu önce TSİ 14:00 civarında 8.2 büyüklüğünde, yerin 6.2 mil derinliğinde meydana geldiği bildirildi.

TSİ 14:27'de ise bu defa 8.3'lük bir başka artçı depremin meydana geldiği Endonezya Jeofizik Kurumu tarafından bildirildi.

SULAR GERİ ÇEKİLDİ, TSUNAMİ ALARMI UZATILDI

8.2'lik depremin merkez üssünde suların 10 metre çekildiği belirtilirken, ilk deprem sonrasında verilen tsunami alarmı 2 saat uzatıldı.Artçı depremler sonrasında Afrika ülkeleri Kenya ve Tanzanya'da tsunami uyarısı yapıldı.

8.3'lük deprem sonrasında Açe'nin batı ve kuzeyinde suların bir metre yükseldiği açıklandı. TSİ 15:42'de ise Endonezya, Hindistan ve Hint Okyanusu'ndaki adalar dışındaki bölgelerde tsunami uyarısı kaldırıldı.

Endonezya Devlet Başkanı ise Açe'de meydana gelen depremle ilgili olarak yaptığı açıklamada şimdilik can kaybı ya da mal kaybının olmadığını açıkladı.

Endonezya Felaket Yönetim Ajansı da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şimdiye kadar herhangi bir tsunami belirtisi alınmadığı belirtildi.

Banda Açe'deki Türk vatandaşı Hasan Yılmaz, son deprem sonrasında da şehirde yıkıntı gözlemediğini, ancak paniğin artarak devam ettiğini kaydetti.

Son yüzyılda meydana gelen en şiddetli depremler şöyle:

Mayıs 1960: Şili - Şili'de 9,5 büyüklüğündeki depremde 5 bin 700 kişi hayatını kaybetti. Depremin ardından oluşan tsunami, Pasifik kıyısındaki ülkeleri tehdit etti ve Hawaii'de 61, Japonya'da 130 kişinin ölümüne yol açtı.

Mart 1964: Alaska - Prens William Boğazı yakınlarındaki 9,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, 125 kişinin ölümüne yol açtı.

Aralık 2004: Asya - Endonezya'ya bağlı Sumatra adası açıklarında 9,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami, 10 kadar komşu ülkeyi etkiledi, 270 bin kişi öldü ya da kayboldu.

Kasım 1952: SSCB - Kamçatka Yarımadasında 9 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve sonrasındaki tsunami, Şili ve Peru'yu da etkiledi. Deprem 2 bin 300 kişinin ölümüne yol açtı.

Mart 2011: Japonya - Doğu kıyıları açıklarında meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından oluşan tsunamide yaklaşık 16 bin kişi hayatını kaybetti.

Ocak 1906: Ekvador - Kolombiya ve Ekvador kıyıları açıklarında 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından oluşan tsunami bin kadar kişinin ölümüne yol açtı.

Şubat 2010: Şili - 8,8 büyüklüğündeki depremde 524 kişi öldü.

Şubat 1965: Alaska - 8,7 büyüklüğündeki depremin neden olduğu tsunami Aleoutiennes Adalarını etkiledi.

Mart 2005: Endonezya - Sumatra açıklarındaki Nias adası yakınlarında 8,6 büyüklüğündeki depremde 1313 kişi hayatını kaybetti.

Mart 1957: Alaska - Andreanof adalarını vuran 8,6 büyüklüğündeki deprem önemli bir tsunami faciasına yol açtı.

Ağustos 1950: Hindistan - Assam eyaletinde meydana gelen 8,6 büyüklüğündeki depremde 1526 kişi yaşamını yitirdi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler