Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem 31 adrese 28 Şubat baskını

31 adrese 28 Şubat baskını

31 adrese 28 Şubat baskını
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2296 Beğen : 0

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında İstanbul'da ikamet eden ve haklarında gözaltı kararı olan 11 kişiden, aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 9'u gözaltına alındı. Çevik Bir, emekli tuğgeneraller İdris Koralp ve Ünal Akbulut'un da aralarında bulunduğu bu kişiler, aramaların sürdüğü ikametleri ve bürolarında tutuluyor. Gözaltına alınanların, aramalar tamamlandıktan sonra sağlık kontrolünden geçirilecekleri, ardından da uçakla Ankara'ya gönderilecekleri belirtildi.

Bu arada, haklarında gözaltı kararı bulunan ve emekli albay oldukları bildirilen 2 kişiye evlerinde olmadıkları için ulaşılamadığı öğrenildi. Öte yandan, bu soruşturma kapsamında gözaltına alınan emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut'un, “Balyoz Planı” soruşturması kapsamında 7 Nisan 2010 tarihinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildiği ve savcılıkta ifade verdikten sonra serbest kaldığı belirtildi.


Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında Ankara, İstanbul, Niğde, Çanakkale ve Eskişehir'de bulunan 31 ayrı adreste arama yapılıyor. Ankara'da 12, İstanbul'da 18 adreste arama yapılırken isminin gözaltı listesinde yer aldığı yönündeki haberler üzerine bir açıklama yapan eski Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Savcısı Nuh Mete Yüksel, evinde arama yapılmadığını belirtti. Yüksel, Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği'nin 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturması kapsamında evinde arama yapıldığı iddialarına ilişkin, “Bana intikal eden bir şey yok. Evimde arama da yok” dedi.

GEREKÇE: DARBEYE TEŞEBBÜS
Soruşturma 28 Şubat döneminin generallerini kapsıyor. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği. mağdur olanların '28 Şubat'la ilgili yaptığı suç duyuruları üzerine soruşturma başlatmıştı. Operasyona adını veren 28 Şubat 1997'de MGK toplantısı yapılmış ve bir dizi karar açıklanmıştı. Kararların irtica ile mücadele için alındığı ifade edilmişti. O günden 15 yıl sonra dönemin generallerine baskın yapıldı. Operasyonda gözaltı kararı çıkan Eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, 2009 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında zamanın savcısı Zekeriya Öz'e ifade vermişti. Savcı Öz, emekli generalin 28 Şubat'la ilgili şüpheli sıfatıyla ifadesini aldığını açıklamıştı. Çevik Bir'in, 1 yıl sonra da 'Devrimci Karargah Örgütü' soruşturmasında mağdur sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

'DEMOKRATİK ALANDA TEMİZLİK YAPILIYOR'
Gözaltılarla ilgili Hükümet kanadından ilk açıklama Bakan Hayati Yazıcı'dan geldi. Bakan Yazıcı, 'Demokratik alanda temizlik yapılıyor" diye konuştu. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de gözaltı kararlarının soruşturma dosyası kapsamında atılmış bir adım olduğunu ifade etti.


KILIÇDAROĞLU: İNTİKAM DEĞİL ADALET
CHP lideri, 28 Şubat operasyonlarıyla ilgili olarak 'intikam değil adalet' istediklerini söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Şubat soşturması kapsamında gerçekleştirilen operasyonlarla ilgili bir basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, "Adil olmak şartıyla yargılamaya karşı çıkmayız İntikam duygusu olursa adalet olmaz" dedi.

HSYK BAŞKANI GÖZALTILARI DOĞRULADI
Bu arada HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici de 28 Şubat sürecine ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında arama ve gözaltı kararı bulunduğunu söyledi. Hamsici, basınla tanışma toplantısında gazetecilerin soruşturmaya ilişkin sorularını yanıtladı. Soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında arama ve gözaltı kararı bulunduğunu söyleyen Hamsici, Çevik Bir ve Abdullah Kılıçarslan'ın da aralarında bulunduğu bazı isimlerin gözaltına alındığını öğrendiklerini aktardı.

İşte gözaltı listesinde ismi bulunanlar;

ANKARA (LİSTEDE 17 KİŞİ VAR)

-Abdullah Kılıçarslan Emekli Tuğgeneral
-Hüsnü Dağ Emekli Kurmay Albay
-Arslan Daştan Emekli Kurmay Albay
-Oğul Kalelioğlu Emekli Kurmay Albay
-Sezai Kürşat Ökte Emekli Kurmay Albay
-Ahmet Nazmi Solmaz Emekli Kurmay Albay
-Mustafa Kemal Savcı Emekli Albay
-İbrahim Selman Yazıcı Emekli Kıdemli Albay
-Ziya Batur Emekli Albay
-Ruşen Bozkurt Emekli Albay
-Ahmet Aka Emekli Binbaşı
-Mehmet Şinasi Çalış Emekli Albay
-Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu Emekli Albay
-İsrafil Aydın Emekli Albay
-Yahya Cem Özarslan Emekli Albay
-Serdar Çelebi Emekli Kıdemli Albay
-Hamza Özaltun Emekli Başçavuş

İSTANBUL (11 KİŞİ İÇİN GÖZALTI KARARI)

Çevik Bir- Emekli Orgeneral
İdris Koralp- Emekli Tuğgeneral
Ünal Akbulut- Emekli Tuğgeneral
Yüksel Sönmez- Emekli Albay
Eser Şahan- Emekli Albay
Cengiz Çetinkaya- Emekli Albay
Salih Eryiğit- Eemekli Binbaşı
Mustafa Babacan- Emekli Yüzbaşı
Necdet Batıran- Emekli Başçavuş
Orhan Nalcıoğlu- Emekli Yüzbaşı Aydın Karaşahin

ÇANAKKALE
Ahmet Tarık Yelkenci - Emekli Astsubay

NİĞDE
Ümit Şahintürk - Emekli Kıdemli Albay

ESKİŞEHİR
Alican Türk- Emekli Albay



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler