Genel Dini Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Genel Dini Haberler Üniversiteli muhafazakârların sayısı arttı

Üniversiteli muhafazakârların sayısı arttı

Üniversiteli muhafazakârların sayısı arttı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Genel Dini Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2997 Beğen : 0

Prof. Dr. Yılmaz Esmer tarafından hazırlanan “ Türkiye Değerler Atlası 2012”ye göre Türkiye’de 1990’dan itibaren muhafazakârlık artmadı. Buna karşın üniversite mezunları arasında muhafazakârlar 20 puandan fazla yükseldi. Prof. Dr. Yılmaz Esmer, Türkiye’de muhafazakârlığın büyük artış göstermemesine rağmen üniversitelerde artan muhafazakârlığı, üniversiteye gelen öğrencilerin çeşitliliğine ve yeni üniversitelerin kurulmasına bağladı. Esmer, “Üniversiteye girmek eskiden olduğu kadar elit bir mesele değil. Üniversitelerin de yapısı bir miktar değişti. Farklı müfredatlar da kullanılmaya başlandı. Değişim bunlardan kaynaklanıyor olabilir” dedi.
64 kente dağılmış 2 bin 205 denekle görüşülerek gerçekleştirilen ‘Türkiye Değerler Atlası 2012’ araştırmasının sonuçları, dün Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Dünya Değerler Araştırmaları Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Esmer tarafından açıklandı. Prof. Dr. Esmer, sosyal bilimler alanında dünyanın en geniş kapsamlı projesi olarak gösterilen bu araştırmanın Türkiye sonuçlarını içeren çalışmasının, Türk toplumunda değişimin kültürel sınırlarını belirlemeye yönelik olduğunu kaydetti.
‘Değerler Atlası’ kapsamında 1990’dan itibaren 14 araştırma yapıldığını belirten Esmer, “Son 22 yılda hiç kuşkusuz bazı değerler değişime uğradı. Araştırmada bu değişimleri oldukça ayrıntılı bir şekilde izlemek mümkün. Ancak bazı alanlarda da değerler dünyamızın şaşırtıcı biçimde aynı kaldığı gözleniyor” diye konuştu.

4 alanda sabit kaldı

1990 ile 2011 arasında dört alanda ‘değer’lerin hemen hemen sabit kaldığına dikkati çeken Esmer, bunları ‘dindarlık düzeyi, kadının toplumsal statüsü, siyasi katılım ve hoşgörü’ olarak sıraladı. Prof.Dr. Esmer, “10 puanlık bir skalaya göre toplumun dindarlık oranı 1990’da 6.98 iken bugün 7.01, kadının toplumsal statüsü 2.61 iken 2011’de 3.01, siyasi katılım 2.38 iken 2.04 ve hoşgörü 3.38 iken 4.01 düzeyinde tespit edildi. Bu dört değer alanında meydana gelen değişme yok mertebesinde” dedi.
Araştırmada yer alan verilerin Türkiye bölgelerinin ayrıntılı bir haritasını oluşturmaya yetmeyeceğini vurgulayan Esmer, “Ama Doğu ile Batı’yı, Kuzey ile Güney’i, İstanbul ’u, İzmir ’i değerler açısından ana hatlarıyla tanımlayan haritalar, Atlas’ın önemli özelliği” diye konuştu.
Türkiye’nin toplumsal değerlerinin Avrupa ülkeleri ile benzeşimi ve ayrışımına da Atlas’ta yer verildiğini belirten Prof.Dr. Esmer, “Türk toplumunun zihin haritasının anlamlı bir şekilde yorumlanabilmesi için mutlaka diğer toplumlarla bir karşılaştırma yapmak gerekiyor. Atlas, çok çeşitli değerler açısından Türkiye ile Avrupa ülkelerinin bir karşılaştırmasını da sunuyor” görüşünü dile getirdi. Araştırmada dikkat çekici bazı sonuçlar şöyle:

Tüm toplum düzenimiz büyük bir kökten ve devrimci değişimle yeniden şekillendirilmelidir” diyenler yüzde 38’le İstanbul’da toplanıyor.

Türk olmaktan ne kadar gurur duyarsınız?” sorusuna Orta Anadolu ve Karadeniz’de yüzde 88 oranında “son derece” yanıtı gelirken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da bu oran yüzde 23’e düşüyor.

Araştırmada çıkan ilginç sonuçlardan biri de “iş hayatında Türklerin yabancılara tercih edilmesi gerekli” önermesine yüzde 75 oranıyla “evet” diyen İzmir.

BİRBİRİMİZE GÜVENMİYORUZ
Türkiye, insanların birbirine en az güvenebildikleri ülkelerden biri. ‘Genel olarak insanlara güvenilebilir’ diyenlerin oranı Türkiye genelinde yüzde 12 seviyesinde tespit edildi. Güvenin en düşük olduğu bölgeler yüzde 7 ile Batı Anadolu ve Trakya , en yüksek olduğu bölge ise yüzde 16 ile Orta Anadolu oldu. Araştırmada, bu oran Danimarka’da yüzde 76 ile en yüksek seviyeye çıkarken, Arnavutluk (yüzde 11), Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti (yüzde 9) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (yüzde 5) Türkiye’nin gerisinde kaldı.


ORDU İTİBAR YİTİRDİ
Araştırmaya göre, Türkiye’de orduya güven 1990’lardaki yüzde 90’lar seviyesinden bugün yüzde 76’ya düştü. Araştırmada, orduya güvenin özellikle 2008 yılından itibaren düşüşe geçtiğine işaret edildi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne duyulan güvenin yüzde 58 olduğu belirtilen araştırmada, bu oranın 1990’da tespit edilen değerle aynı olduğu bildirildi. Araştırmada, Türkiye’de hükümete duyulan güvenin 2001’de yüzde 29 olarak belirlendiği ifade edilerek, bugün ise oranın yüzde 62’ye ulaştığı kaydedildi.


DİNDARLIKTA ÖNDEYİZ

Araştırmaya göre, Türk toplumu dünyanın en dindar toplumları arasında yer alıyor. İbadet ve dünya görüşüne ilişkin sorulardan oluşan 10 soruluk bir ölçeğe göre insanların kendilerini dindar olarak tanımlama düzeyini belirleyen araştırmada, Türkiye’de bu oran yüzde 85 olarak tespit edildi. Araştırmada, 1990’da bu oranın yüzde 75 olduğu kaydedildi. Araştırmada, Türkiye’de haftada bir kez veya daha sık camiye giden erkeklerin oranının yüzde 57, Türkiye toplumunda oruç tutanların oranının ise yüzde 86 olduğu bildirildi.


EN SAĞCI ÜLKEYİZ

Türkiye toplumunun 47 Avrupa Konseyi üyesi ülke arasında kendisini siyasi olarak ‘en sağda’ tanımlayan toplum olduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye toplumunun 10 üzerinden 6.4 puanla Avrupa’nın ‘en sağında’ yer aldığı, onu 6.3 puanla Gürcistan’ın takip ettiği bildirildi. Araştırmaya göre, Türkiye’de ise Doğu Anadolu Bölgesi 7.6 puanla ‘en sağda’, İzmir 5.2 puanla ‘en solda’ yer aldı.


EVLİLİK HÂLA MODA


Araştırmaya göre, ‘Evlilik modası geçmiş bir kurumdur’ görüşüne katılanların oranı Türkiye’de yüzde 6 olarak tespit edildi. Bu oranın Fransa ’da yüzde 35 olduğuna işaret edilen araştırmada, Türkiye’de bu oranın 2008’de yüzde 8 olduğu bilgisine yer verildi.
Araştırmada, Türk toplumunun muhafazakârlık seviyesinin de din, kadın hakları , aile, siyaset gibi alanlarda hazırlanan 18 soruluk bir ölçekle ölçüldüğü belirtildi. Buna göre Türkiye’nin muhafazakârlık seviyesi yüzde 63 olarak tespit edildi. Araştırmada, bu oranın 1990’da yüzde 60.34, 2001’de de yüzde 64.80 olduğu vurgulandı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler