Genel Dini Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Genel Dini Haberler Diyanet ansiklopedisinde Ebusuud övgüsü!

Diyanet ansiklopedisinde Ebusuud övgüsü!

Diyanet ansiklopedisinde Ebusuud övgüsü!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Genel Dini Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 3367 Beğen : 0

Şeyhülislam Ebusuud, verdiği fetvalar arasında “Kızılbaşların katlinin helal olduğu, Kızılbaş katledenin gazi olacağı, Kızılbaşlarca öldürülenlerin şehit sayılacağı, Kızılbaşların mallarının ve ırzlarının helal olduğu” biçimindeki İslam ve insanlık dışı fetvaları günümüze kadar ulaşmış durumda. Ebusuud'un verdiği bu fetvalarla on binlerce Alevi katledildi. Yine benzer biçimde o dönem ki (Y)Ezidilerin de katli için fetvalar verdiği ve bu fetvalar üzerine binlerce Ezidi’nin katledildiği bilinmekte.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın cevaplaması üzerine Meclis'e verdiği soru önergesinde, Şeyhülislam Ebusuud'un fetvalarını hatırlatarak, Diyanet İşleri Başkanlığı destekli hazırlanan İslam Ansiklopedisi'nde Ebusuud'a yönelik övgüleri sordu.

Hazırlanan İslam Ansiklopedisi'nin 10. cildinde Ebusuud'un verdiği fetvaların bulunmamasına dikkat çekilen soru önergesinde, Ebusuud'un şahından övgüyle söz edilmesinin Diyanet tarafından değerlendirilmesini istedi. Bazı siyasilerin Ebusuud'tan övgüyle söz ederek, vatandaşlara örnek gösterdiğine vurgu yapılan önergede, Ali Özgündüz, "Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ebussuud ve bahsi geçen fetvaları ile ilgili görüşleri nelerdir?" sorusunu yöneltti.

CHP'li Özgündüz'ün diğer soruları ise şu şekilde:

Diyanet İşleri Başkanlığı, Ebussuud’un fetvalarını İslam açısından nasıl değerlendirmektedir?

Diyanet İşleri Başkanlığı, bahsi geçen İslam Ansiklopedisi’nde yer alan Ebussuud başlığı dışında, günümüze kadar başka bir çalışma yapmış ya da yaptırmıştır mıdır? Böyle bir çalışma varsa bunlar nelerdir?

Odatv.com



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler