Budizm Haberleri

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Budizm Haberleri Asya'da şimdi de tapınak krizi çıktı

Asya'da şimdi de tapınak krizi çıktı

Asya'da şimdi de tapınak krizi çıktı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Budizm Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 4951 Beğen : 0

Japonya Başbakanı Abe'nin savaşlarda ölen 2,5 milyon askerin anısına yapılmış Yasukuni Tapınağı'nı ziyareti Çin ve Güney Kore ile arasındaki gerilimi tırmandırdı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, savaşlarda ölen 2,5 milyon kişinin anısına yapılmış Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesi, Çin ve Güney Kore'nin tepkisine neden oldu.

Frak ve çizgili gri pantolondan oluşan resmi bir kıyafet giyen, gri kravat takan Abe, iktidara ikinci kez gelişinin birinci yıldönümünde, başkent Tokyo'nun merkezindeki tapınağa 15 dakika süren bir ziyarette bulundu. Abe, ziyaretinin ardından gazetecilere "Savaşlarda değerli yaşamlarını feda edenlere saygımı sundum ve huzur içinde yatmaları için dua ettim" dedi.

Yasukuni Tapınağı'na yapılan ziyaretlere gösterilen tepkilerin yanlış anlamadan kaynaklandığını söyleyen Abe, "Bu ziyaretler, ne yazık ki siyasi ve diplomatik bir sorun haline getiriliyor. Amacım, hiçbir şekilde Çin ve Kore halklarını incitmek değil. Geçmişin son derece büyük acılarına dayanarak Japonya'nın bir daha asla savaşmaması gerektiğine inanıyorum. Bu günü özellikle seçtim çünkü iktidara geldiğimizden bu yana halkımızın bir daha asla savaşlar yüzünden acı çekmemesi için neler yaptığımızı, ölülerimizin ruhlarına bildirmek istedim" ifadelerini kullandı.

Abe'nin ziyareti, televizyonlardan canlı yayınlandı.

Japon yetkililer ise Abe'nin tapınağı, hükümet adına değil, kişisel amaçlarla ziyaret ettiğini vurguladı.

Tapınak ziyaretine sert tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, "Çin hükümeti, Japonya Başbakanı Abe'nin Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmesini şiddetle protesto ediyor ve ciddi bir şekilde kınıyor" açıklamasını yaptı.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin, Çin'in tüm tepkilerine karşın "birinci sınıf savaş suçluları adına yapılan Yasukuni'yi" ziyaret ettiğini söyleyen sözcü Çin, Japon liderin ziyaretiyle "Çin ve diğer birçok Asya ülkesinin halklarının duygularını "vahşice" çiğnediğini söyledi.

Sözcü Çin, "Tarihi hakikatler, evrensel adalet ve insanlık vicdanına açıkça meydan okuyan Abe'nin eyleminden ötürü şiddetli bir şekilde öfke duyduklarını" vurguladı.

"Japon militarizminin tetiklediği işgal hareketlerinin Çin ve diğer bölge halklarına büyük felaketler getirdiğini" belirten Çin Gang, "Yasukuni Tapınağı, Japon işgallerinin ruhsal aracı ve sembolüdür" ifadesini kullandı.

Japonya Başbakanı Abe'nin Yasukuni'yi ziyaretinin, komşuları ve uluslararası kamuoyunun Japonya'nın geleceğine "yüksek seviyede temkin ve şiddetli endişe" ile yaklaşmasına yol açacağını savunan sözcü, sözkonusu davranışı, "2. Dünya savaşının sonuçlarına ve savaş sonrası oluşan uluslararası düzene meydan okuma" olarak nitelendirdi.

"Japonya, bu eylemin sonuçlarını üstlenmeli"

Japonya'nın, Pekin ve Tokyo arasında egemenlik tartışmalarına yol açan Diaoyü adalarını kamulaştırmasını açıklamasıyla başlayan gergin süreçte iki ülke ilişkilerinin büyük yara aldığını hatırlatan sözcü, Japonya'yı, "sözde Çin tehdidi" algısı yayarak kendilerinin ulusal güvenlik çıkarlarına zarar vermekle suçladı.

Sözcü Çin, iki ülke ilişkilerinin böylesine krtik bir dönemeçten geçtiği bir dönemde "Abe'nin durumu yatıştıracak hiçbir girişimde bulunmadığı gibi aksine gerginlik yaratacak eylemlerine hızla devam ettiğini" söyledi. Sözcü, "Japonya, Çin ile ilişkilerin düzeltilmesi sürecinde siyasi engeller çıkarıyor ve bu eyleminin yol açacağı tüm sonuçların sorumluluğunu üstlenmeli" diye konuştu.

"Japonya'nın kendi işgalci tarihine adil bir gözle baktığı ve sonuçlarından dersler çıkardığı takdirde komşularıyla uzun vadeli ve yapıcı ilişkiler kurabileceğini" kaydeden Çin Gang, Japon hükümetini, "işgalci tarihinden ders çıkarması yönünde verdiği sözü tutarak, bölge ülkelerinin ve uluslararası kamuoyunun güvenini kazanmaya ve oluşturduğu kötü izlenimi ortadan kaldıracak somut yapıcı eylemlerde bulunmaya" çağırdı.

Güney Kore Kültür, Spor ve Turism Bakanı Yoo Jinryong de ziyareti "hem Güney Kore ile Japonya arasındaki ilişkilere hem de kuzeydoğu Asya'da istikrar ve işbirliğine zarar veren anakronistik bir eylem" olarak niteledi.

ABD'nin Tokyo Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ise ABD'nin, Abe'nin Yasukuni'ye yaptığı ziyaretten "hayak kırıklığı" duyduğu belirtildi. Açıklamada, "ABD, Japonya ve komşu ülkelerin geçmişten gelen hassas konuları çözmek için yapıcı yollar bulacağını umut ediyoruz" ifadesi kullanıldı.

Japonya'nın militarist geçmişini simgeleyen tapınağı en son ziyaret eden başbakan, 2006'da Juniçiro Koizumi olmuştu.

Çin ve Güney Kore, 2. Dünya Savaşı sırasında Japonya'nın izlediği saldırgan tutum nedeniyle siyasetçilerin tapınağa ziyarette bulunmasına tepki gösteriyor. Japonya, 2. Dünya Savaşı sırasında Çin ve Kore Yarımadası'nın bazı kısımlarını işgal etmişti.

Yasukuni Tapınağı, Japonların geçen yüzyılın ilk yarısındaki savaşlarda kaybettiği yaklaşık 2,5 milyon kişinin anılması amacıyla yaptırıldı. Bunlar arasında mahkemelerde hüküm giymiş 14 savaş suçlusu da bulunuyor.

dunyabulteni



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler