Bilim - Sağlık

Ana Sayfa Haberler Bilim - Sağlık Topuklu ayakkabılara dikkat

Topuklu ayakkabılara dikkat

Topuklu ayakkabılara dikkat
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Bilim - Sağlık Yorumlar : 0 Okunma : 3216 Beğen : 0

Aksoy, yaş ilerledikçe ayak tabanında çökme sonucu ayakların uzadığını ya da genişlediğini ifade ederek, bu nedenle ayak numarasının aralıklı olarak kontrol edilmesi ve alışveriş yaparken de mutlaka her iki ayakkabının denenmesi gerektiğini söyledi.

Ayağa uygun olmayan ayakkabının ayakta birçok probleme neden olabildiğini ifade eden Aksoy, ''Bunlardan sadece biri olan ayak burkulmalarını önlemek için ayakkabı alırken daha geniş ve daha kısa topuklu olanlar tercih edilmelidir. Parmaklarınızın normal şeklini koruması için, sivri burunlu ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Ayakkabı seçerken altının 'şok alıcı' özelliği olmasına dikkat edilmelidir. Tahta veya kalın malzemeden yapılmış, esnek olmayan, tabanı çok ince ayakkabılar, ayak bağ ve eklemlerine aşırı yük bindirerek ağrıya neden olur'' dedi.

Fizyolojik duruşu bozuyor

Aksoy, 8 santimetreden uzun topuklu, sivri uçlu ayakkabıların uzun süreli kullanıldığında bel, kalça, diz, ayak bileği ve ayağın ön kısmında anormal yüklenmelere neden olduğunu, yüksek topuklu ayakkabıların 'postur' adı verilen fizyolojik duruşu bozduğunu belirterek, ''Güzellik uğruna giyilen topuklu ayakkabılar ayak sağlığınızı tehlikeye atıyor. Bel, kalça, diz, bacak kasları ve ayak bileğinde postur bozukluğundan kaynaklanan anormal kuvvet yoğunlaşması ise pek çok hastalığa yol açabilir'' diye konuştu.

Sağlığa uygun şekilde üretilmeyen ayakkabıların, ayak terlemesi ve kokusunun yanı sıra ayak, topuk, baldır ve bel ağrısı, çabuk yorulma gibi işlevsel bozukluklara yol açtığını da kaydeden Aksoy, bu tür ayakkabıların basma bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlakları, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok rahatsızlığı beraberinde getirdiğini anlattı.

Aksoy ayakkabıda dikkat edilmesi gereken kurallara da değinerek, şu önerilerde bulundu:
''Ayakkabının iç kısmı çok kaygan ve sert olmamalı ve ayağın doğal yapısına, yani ayak kavislerine destek verecek biçimde olmalıdır. Ayakkabının parmak ucundaki yüksekliği, ayakkabının içinde parmaklarınızı kıvıracak kadar yüksek ya da esnek olmalı. Ayakkabı alırken ayakkabının zamanla açılıp ayağınıza uyacağını düşünmek yerine, ayağa tam uyum gösteren numara alınmalıdır. Ayak yaralanmalarını en aza indiren kösele tercih edilmeli, naylon ve benzeri ayakkabılardan da kaçınılmalıdır. Ayağın anatomik yapısına uyum göstermeyen ayakkabıyı giymek hem sakıncalıdır hem de ayağı deforme eder. En uzun parmak ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmalıdır.''



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler