Bilim - Sağlık

Mars'ta 2 okyanus izi

Mars'ta 2 okyanus izi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Bilim - Sağlık Yorumlar : 0 Okunma : 2949 Beğen : 0

Avrupa Uzay Ajansı (ESA)'nın keşif uydusu Mars Express, kızıl gezegende milyarlarca yıl önce var olmuş iki büyük okyanusa ait güçlü deliller topladı.

2005'ten bu yana Mars Express uydusunun üzerinde yer alan gelişmiş yüzey altı izleme ve iyonosfer dinleme radarı (MARSIS), daha önce belirlenen kıyıların olduğu bölgede bir okyanus tabanında görülecek türde çökeltiler tespit etti.

ABD'deki California Üniversitesi ile Fransa'daki Grenoble Gezegen ve Astrofizik Enstitüsü (IPAG)'dan bilim adamlarının yaklaşık 2 yıllık araştırmasına göre, okyanuslardan birisi 4 milyar yıl önce, diğeri ise 3 milyar yıl önce Mars'ın üzerinde yer alıyordu.

Araştırmaya katılan bilim adamı Jeremie Mouginot, “Bu çökeltilerin buz içerdiğini düşünüyoruz. Elde ettiğimiz veriler, burada daha önce bir okyanus olduğuna dair güçlü deliller sunuyor” dedi. IPAG ekibinin lideri Wlodek Kofman ise, “MARSIS, Mars yüzeyini 60 – 80 metre derinliğe kadar inceledi. Bu tabaka içerisinde bir okyanusa ait olabilecek materyal ve tortullara rastladık” diye konuştu.

Bilim insanlarının cevabını aradığı en önemli soru ise, bu kadar suyun nereye kaybolduğu. Gezegenin üzerindeki suyun yaklaşık 1 milyon yıl süre içerisinde donup toprağın altında kalmış olabileceği ya da buharlaşıp atmosfere karışmış olabileceği düşünülüyor.

2003'te uzaya fırlatılan Mars Express uydusunun 2014 sonuna kadar araştırmalarda kullanılması planlanıyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler