Bilim - Sağlık

Ana Sayfa Haberler Bilim - Sağlık Etiyopya'daki Ay Tanrıçası Almaqah Tapınağı restore edildi

Etiyopya'daki Ay Tanrıçası Almaqah Tapınağı restore edildi

Etiyopya'daki Ay Tanrıçası Almaqah Tapınağı restore edildi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Bilim - Sağlık Yorumlar : 0 Okunma : 3060 Beğen : 0

Yemen'in Saba krallığının ay tanrıçası Almaqa adına inşa edilen sonradan kiliseye çevrilen 2,700 yıllık Saba tapınağının restorasyonu, Alman işbirliği ile tamamlandı.

Doğu Afrika'nın en önemli kutsal yapısı olarak bilinen kuzey Etiyopya'nın Yeha köyünde bulunan M.Ö. 7. yüzyılda Ay Tanrıçası Almaqah adına inşa edilmiş 14 m yüksekliğindeki tapınak restore edildi.

Eski çağlarda yangınlarla hasar gören tapınak çökme tehlikesi içerdiği için onarıma alınmıştı. 2009 yılında Alman Arkeolji Entistütüsü'nün (Deutsches Archäologisches Institut - DAI) Doğu Araştırmaları departmanı ve Etiyopya Antik Eserler İdaresi'nin Sanaa Şubesi tarafından, bilimsel araştırmalara paralel olarak başlatılan restorasyonda binanın çervresine paslanmaz çelikten bir çerçevenin kuruldu ve duvar örgüsü sağlamlaştırıldı. Kültürel kimliğin korunmasını hedefleyen projeye uzmanların yanında yerli halk da katıldı. Kapsamlı restorasyonu tamamlanan tapınak 15 Mart 2017'de törenle turistik ziyarete açıldı.

Açılış törenine Etiyopya Kültür Varlıklarını Araştırma ve Koruma Kurumu (ARCCH) Başkanı Ato Yonas Desta, Tigrai Kültür ve Turizm Bürosu (TCTB) genel müdürü Ato Dawit Hailu, Alman Büyükelçiliği Misyon Şef Yardımcısı Matthias Schauer, DAI Başkanı Prof. Dr. Friederike Fless, DAI Bina Komisyonu üyeleri veve
Etiyopya Antik Eserler İdaresi'nin (ARCCH ve TCTB) temsilcilerinin yanı sıra Yeha kilisesi cemaati katıldı.

Büyük Tapınak olarak adlandırılan antik yapı, günümüzde Yemen ülkesinin bulunduğu Güney Arabistan'dan M.Ö. 7. yüzyılda kuzey Etiyopya Yaylaları'na göçen Saba kavmi tarafından kurulmuş. Ay Tanrıçası Almaqah adına inşa edilen Saba Tapınağı'nı 6. Yüzyılda Hıristiyanlar kiliseye çevirmişti.

Yörede bulunan kumtaşlarından değil 80 kilometre mesafedeki Wuqro'nun beyaz kireç taşından imal edilen tapınak, sadece bir kült yeri değil, aynı zamanda Etiyopya'da M.Ö. 1. binyılın başlarında hüküm süren Di'amat'ın siyasi gücünün simgesi olarak görüldü.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler