Bilim - Sağlık

Ana Sayfa Haberler Bilim - Sağlık Diyabet ilacının sürpriz etkisi

Diyabet ilacının sürpriz etkisi

Diyabet ilacının sürpriz etkisi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Bilim - Sağlık Yorumlar : 0 Okunma : 2817 Beğen : 0

Çünkü diyabet ilacı yeni beyin hücrelerinin büyümesini uyararak, belleği güçlendiriyor. Kanadalı bilim insanları bu sonuca fareler ve insandan alınan hücrelerle ulaştılar. Farelere bir ay boyu Metformin aşılandığında özellikle de bellek için önemli olan hipokampüs bölgesindeki beyin hücreleri artmış. Ve fareler labirent deneylerinde aşılanmamış farelere kıyasla daha başarılı olmuşlar. Bu durum Metformin’in yeni beyin hücrelerinin büyümesini teşvik ettiğini ve mekânsal belleği iyileştirdiğini gösteriyor, diyor bilim insanları Cell Stem Cell dergisinde. İnsana ait sinirsel kök hücre kültürlerinde de Metformin’in yeni beyin hücrelerinin gelişimini tetiklediği görülmüş. Sonuçlarımız Metformin’in insandaki nörolojik hastalıklar için terapötik stratejilerin temelini oluşturabileceğine işaret ediyor, diyor Toronto Üniversitesi Hospital for Sick Children kurumundan Jing Wang.

Özellikle de hipokampüs zihinsel yeti için önemli bir rol oynar ve Alzheimer ve inme gibi hastalıklarda da özellikle bu bölge tehdit altındadır. Metformin bu beyin bölgesinin yenilenme yetisini güçlendirmekte ve bu nedenle de zararları önleyebilir diyor araştırmacılar. Daha önceleri de diyabet nedeniyle Metformin alan hastalarda Alzheimer semtomlarının hafifçe gerilediği görülmüştü. Fakat bu durum o zamanlar daha iyi kan şekeri seviyesi ve diyabet hastalığının tedavisine bağlanmıştı. Oysa şimdi ilacın diyabet üzerindeki etkisinden bağımsız olarak yeni beyin hücrelerinin büyümesinden sorumlu olduğunu anladık, diyor bilim insanları.

En büyük avantaj ise ilacın zaten satılıyor olması, ayrıca sayısız diyabet hastasından da ilacın iyi tolere edildiği biliniyor. Bilim insanlarının insana ait sinirsel kök hücre kültürleriyle gerçekleştirdikleri deneyler sonucunda, Metformin’in sinirsel kök hücrelerindeki özel bir metabolizma yolunu etkinleştirdiği görülmüş. Bu sinyal hücrelerin bölünerek, çeşitli beyin hücreleri olarak gelişmelerine yol açıyor, diyor bilim insanları. Araştırmacılar yetişkin farelere otuz sekiz gün boyu her gün kilogram başına 200 mg’lık doz aşılamışlar. Bu şekilde Metformin’in özellikle de farelerin hipokampüsündeki beyin hücrelerinin gelişimini uyardığı ortaya çıkmış.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler