Felsefe

Ana Sayfa Forum Bilim ve Felsefe Felsefe Yeniden Doğuş ve Karma Yanılgısı

Yeniden Doğuş ve Karma Yanılgısı

  • Arayış Arayış
    Arayış Arayış
    dunyadinleri.com/serkandb68c
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : Eskişehir
    Meslek : Bankacı
    Giriş : 191
    İnandığınız Din : İslam (Sünni)
    İnançlı Birimisiniz? : Çok İnançlıyım
  • Yazan : Arayış Arayış Tarih : Kategori : Felsefe Cevaplar : 1 Okunma : 3431 Beğeniler : 0
    Yeniden Doğuş ve Karma Yanılgısı

    İnsanoğlu her zaman bir anlamlandırma ve bir sonuç üretme ve bu ürettiği sonuçla yaşama güven duyma çabası içerisinde olmuştur.

    Güven arayışı...

    Bilinmezlik duygusu ,insanın kendini bilemeyişi ..Her şeyi bilseydik huzur içinde mi olurduk !

    Yeniden doğuş olgusu ve karma birlikte incelenmesi gereken ,bence yanlış çıkarımların sonuçlarıdır. Hayatın gözlemlenmesi ve anlamlandırılması çabasında bir sonuca varmak ve işte budur demek hayatı sınırlar ,sınırlar ise gerçekliği yansıtamazlar..

    Yeniden doğuş öğretileri hayatın gözlemlenmesi sonucu ortaya konmuş sonuçlardır. Gökten zembille birilerine indirilmiş bir gerçeklik değildir. Bilginin ve çıkarımların zaman içerisinde öğreti olarak karşımıza çıkmış halleridir. Burda gözlemlerimizi ve hayal gücümüzü devreye sokmamız gerekir ,insanlar bu yaklaşımları nasıl geliştirdi ,dayanakları neydi..Nasıl öğreti haline geldiler ,bu öğretiler nesillerce nasıl kutsandı ,doğma haline getirildi v.s.

    Yeniden doğuş bir neden sonuç ilişkisi(Karma-ne ekersen onu biçersin) içerisinde incelenmelidir.

    Gözlemlere dayalı üç tip yeniden doğuş öğretisi vardır ,ilk ikisi neden sonuç ilişkisi içerisinde incelenirken üçüncüsü neden ve sonuca bağlı değildir.

    1-Yapılan eylemler sonucunda insan ruhunun arınana kadar sürekli yeni bedenler alması (Mısır Hermes, Yunan Orfe ,Budist ve Hint ekolleri)

    2-Yapılan eylemlerin sonucunda ruhun ayrı bir alemde yeniden bedenlenerek sonucunu tatması (cennet-cehennem-İbrahimi ekoller)

    3-Bireysel bir ruhun olmayışı , evrenin kendi yaşam döngüsünde dönüşüp durması...İnsanın bu evren olduğunun farkındalığında olamayışı..(Taoist felsefe)

    Neden ve sonuç döngüsünü irdelerken ,bir şeyin başlangıcını aramak gerekir...Basit sorular sorulur bu döngüyü başlatan neydi. İnsan neden bu döngüye kapıldı. Sonuç olarak insan ilk başta butür bir algıya sahip değildi ,daha sonradan hırs ve ihtirasa kapılarak bu döngüye düşmüştür düşüncesiyle karşılaşacağız.Bir başlangıç ve bir son koymalıyız..

    Karma yasasına gelince insan yaptığının sonucunu yaşar ,bu gün dünün sonucudur ,yarın bu günün sonucudur v.s. İnsan yaptğının karşılığını görür..Bu düşüncede insan ve insan üstü varlıklar ,yaratan ve yaratılan ilşkisi içerinde bir bakış açısı geliştirmek gerekir. Peki bu ilişkide yaratanın yaptıklarının sonucu ne olacaktır..

    Karma öğretisinde İyi amellerin karşılığı iyi ,kötü amellerin karşılığı kötü sonuçlar doğuracaktır. Bu neden sonuç ilişkisi tammen yanlıştır. Çünkü insan bir şeye iyi derse iyi olur ,kötü derse kötü.İyi veya kötü dediğinin tutsaklığında kendi anlamlandırdığı iyi veya kötünün ızdırabını yaşar. İyi veya kötü izafidir ,değişkendir ,görecelidir.

    Yani insan anlamlandırmasının karşılığını görür...Örneğin budistler bir sineği öldürdüklerinde vicdan azabı yaşarken bitkilerinde canlı olduğunu düşünmezler ,müslümanlar bir ineği boğazlarken hiç düşünmezler ,hindular ise bu eylemi vahşet olarak görürler..

    Zamanında bir ağaç dalını kırdığımda kendimi kötü hissederken şimdi hissetmiyorum ,o zaman yaptığım fiil kötü algısı yaratarak bir vicdan azabı oluşturuyordu..Ve yaşamıma o şekilde yansıyordu..

    Zamanında erkeği kadına üstün tutardım ,bu anlamlandırmam neticesinde yaşardım ,şimdi üstünlük algısıyla bakmıyorum..Bu anlamlandırma benim hayatımı yönetmiyor..Sonuca ayrımcı bir şekilde yansımıyor..

    Sonuç olarak bir neden sonuç ilişkisi mevcut ,ancak anlamlandırmada sorunlar yaşıyoruz.Buda iyi ve kötü algısını varkılmamızdan kaynaklanıyor. Peki neye göre iyi ve kötü..Yada iyi ve kötü ayrıştırmasından sıyrılabilirmiyiz. Ayrıştırmadan sınırlara bölmeden yaşamak mümkünmü..

    İyi dediğimizde kötü oluşur..Sınıflandırmak ayrımcılık yaratır ,ayrımcılık çatışma ,çatışma ızdırabı getirir..

    Sonuç olarak yaptığımız iyi ve kötü eylemlerin sonucunu değil ,ayrımcılığımızın, sınırlar çizmemizin sonucunu yaşıyoruz..Ayrımcılık korku ve endişeyi korku ve endişelerde mutluluk arayışını varkılıyor. Bunun sonucunda evren şekilleniyor. Hayatımız biçimleniyor. Korkularımız benliklerimizden fışkırıp hayat buluyor ,umutlarımızda öyle ,ikilik içersinde bir yaşam sürüyoruz..

    Bir neden ve sonuç aramak zorundamıyız ,her şeyin nedeni olmak varken.Kendi kendinin nedeni ve sonucu olmak..

    Eylemler birer sonuçtur ,nedeni bizim anlamlandırmalarımızdır...

    İmza

    Bir nefes çektiğinde ciğerlerine , Tadını alabiliyorsan Hayatın Varsın. Verdiğinde nefsi sahibine Artık Hayatsın.(Arayış)

İlgili Sayfalar : Felsefe

Karma yanılgıdır ,İnsan inandığının esiridir.. Bu…

  • Arayış Arayış
    Arayış Arayış
    dunyadinleri.com/serkandb68c
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : Eskişehir
    Meslek : Bankacı
    Giriş : 191
    İnandığınız Din : İslam (Sünni)
    İnançlı Birimisiniz? : Çok İnançlıyım
  • Yazan : Arayış Arayış Tarih : Beğeniler : 0

    Karma yanılgıdır ,İnsan inandığının esiridir..

    Bu nedemek ,

    Korkuyorsan başına gelir demek...Alem isteklerin ekildiği berketli bir rahimdr ,korku ,arzu, tedirginlik, ümit v.b tohumlarının ekildiği bereketli bir vadidir..

    İnsanın inanışına göre şekillenen isteklerin yeşerdiği berketli topraktır..

    İmza

    Bir nefes çektiğinde ciğerlerine , Tadını alabiliyorsan Hayatın Varsın. Verdiğinde nefsi sahibine Artık Hayatsın.(Arayış)