Diğer Dinler ve Dini Konular

Ana Sayfa Forum Din ve İnançlar Diğer Dinler ve Dini Konular Tanrı Yahudi Soykırımına Neden Engel Olmadı?

Tanrı Yahudi Soykırımına Neden Engel Olmadı?

  • b T
    b T
    dunyadinleri.com/merkur-merkur
    buradaydı
    Cinsiyet : Bayan
    Şehir : İzmir
    Meslek : çevirmen
    Giriş : 16
  • Yazan : b T Tarih : Kategori : Diğer Dinler ve Dini Konular Cevaplar : 0 Okunma : 529 Beğeniler : 0
    Tanrı Yahudi Soykırımına Neden Engel Olmadı?

    Tanrı Yahudi Soykırımına Neden Engel Olmadı?
    Soykırımda çok sevdiği kişileri kaybetmiş olanlar genelde bu soruyu soruyor. Onlar bu soruyu bir cevaptan çok teselli bulmak istedikleri için soruyorlar. Diğerleri ise Yahudi soykırımını insanların yaptığı kötülüklerin doruk noktası olarak görüyor ve Tanrı’nın varlığına inanmakta zorlanıyor.

    Tanrı ve soykırım hakkında doğru bilinen yanlışlar

    İddia: Tanrı’nın Yahudi soykırımına neden izin verdiğini sormak yanlıştır.

    Gerçek: Geçmişte büyük imana sahip kişiler Tanrı’nın kötülüklere neden izin verdiğini sormuştu. Örneğin Habakkuk peygamber Tanrı’ya şöyle sordu: “Neden gözümün önünde yağmacılık ve zorbalık yapılıyor, neden kavgalar çıkıyor, neden çekişmeler sürüp gidiyor?” (Habakkuk 1:⁠3). Tanrı Habakkuk’u azarlamak yerine sorduğu soruları herkesin okuması için Kutsal Kitaba kaydettirdi.

    İddia: Tanrı insanların çektiği acıları önemsemiyor.

    Gerçek: Tanrı kötülükten nefret eder ve kötülüklerden dolayı insanların acı çekmesi onu üzer (Özdeyişler 6:16-19). Nuh’un zamanında yeryüzünde kötülük iyice çoğaldığı için Tanrı’nın ‘yüreği acı dolmuştu’ (Başlangıç 6:5, 6). Kuşkusuz Tanrı Yahudi soykırımı yüzünden de büyük bir acı duydu (Malaki 3:⁠6).

    İddia: Tanrı soykırım aracılığıyla Yahudileri cezalandırdı.

    Gerçek: Tanrı birinci yüzyılda Yeruşalim’in Romalılar tarafından yok edilmesine izin vermişti (Matta 23:37–24:⁠2). Fakat o zamandan beri hiçbir milleti özel halkı olarak seçmedi ya da cezalandırmadı. Tanrı’nın gözünde “Yahudiler’le uluslar arasında bir ayrım yoktur” (Romalılar 10:12, İncil Çağdaş).

    İddia: Eğer sevgi dolu ve güçlü bir Tanrı var olsaydı soykırıma engel olurdu.

    Gerçek: Tanrı asla acılara yol açmaz, ama zaman zaman geçici olarak izin verebilir (Yakup 1:13; 5:11).

    Tanrı soykırıma neden izin verdi?

    Tanrı’nın soykırıma izin vermesinin nedeni şu ana dek çekilen tüm acılara izin verme nedeniyle aynıdır: Uzun zaman önce ortaya atılan davaları çözmek. Kutsal Kitap şu anda dünyayı Tanrı’nın değil Şeytan’ın yönettiğini açıkça söyler (Luka 4:1, 2, 6; Yuhanna 12:31).

    Şimdi Tanrı’nın soykırıma neden izin verdiğini anlayabilmek için Kutsal Kitaptaki iki temel gerçeği inceleyelim.

    Tanrı insanlara özgür irade verdi. Tanrı ilk insan çifti Âdem ve Havva’ya onlardan ne istediğini söyledi, fakat onları itaat etmeye zorlamadı. Onlar neyin iyi neyin kötü olduğuna kendi başlarına karar vermeyi seçtiler ve bu kararları korkunç sonuçlara yol açtı. Tarih boyunca da insanlar benzer kötü seçimler yaptı (Başlangıç 2:17; 3:6; Romalılar 5:12). Yahudilikle ilgili bir kitabın da dediği gibi “dünyada çekilen acıların büyük kısmı, bize verilen özgür iradenin kötüye kullanılmasından kaynaklanır” (Statement of Principles of Conservative Judaism). Tanrı özgür irademizi elimizden almak yerine sorunları Kendisinden bağımsız şekilde çözmeye çalışmaları için insanlara zaman tanımıştır.

    Tanrı soykırımın yol açtığı tüm zararı telafi edebilir ve edecektir de. Tanrı soykırımda ölenler de dahil milyonlarca insanı hayata döndürmeyi vaat ediyor. Ayrıca soykırımdan kurtulan kişilerin korkunç hatıraları yüzünden çektikleri acıyı da dindirecek (İşaya 65:17; Elçiler 24:15). Tanrı’nın insanlara duyduğu sevgi bu vaatlerin gerçekleşeceğinin bir nevi garantisidir (Yuhanna 3:16).

    Soykırım mağduru birçok kişi Tanrı’nın kötülüğe neden izin verdiğini ve yaşanan acıları nasıl telafi edeceğini öğrendiğinde inancını kaybetmedi ve hayatı anlamlı hale geldi.

    Kutsal Kitabın Öğrettikleri
    Kutsal Kitapla İlgili Soruların Cevaplarından alınmıştır.

    İmza

İlgili Sayfalar : Diğer Dinler ve Dini Konular