Diğer Dinler ve Dini Konular

Ana Sayfa Forum Din ve İnançlar Diğer Dinler ve Dini Konular Pandemi Yorgunluğuyla Nasıl Mücadele Edebilirsiniz?

Pandemi Yorgunluğuyla Nasıl Mücadele Edebilirsiniz?

  • merkür merkür
    merkür merkür
    dunyadinleri.com/m71500
    buradaydı
    Cinsiyet : Bayan
    Şehir : İzmir
    Meslek : DiğerMeslekler
    Giriş : 28
    İnandığınız Din : Diğer
    İnançlı Birimisiniz? : Belirtmiyor
  • Yazan : merkür merkür Tarih : Kategori : Diğer Dinler ve Dini Konular Cevaplar : 0 Okunma : 277 Beğeniler : 0
    Pandemi Yorgunluğuyla Nasıl Mücadele Edebilirsiniz?

    Pandemi Yorgunluğuyla Nasıl Mücadele Edebilirsiniz?

    COVID-19 salgınıyla yaşamaya çalışmak sizi de bunalttı mı? Eğer öyleyse yalnız değilsiniz. Aylardır dünyanın her yerinde insanlar pandemi nedeniyle değişen koşullara alışmaya çalışıyor. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge’ye göre birçok kişi “COVID-19’un yayılmaması için büyük fedakârlıklarda bulunuyor. . . . . Bu koşullar altında ilgisizlik, motivasyon eksikliği ve yorgunluk hissetmek çok kolay ve çok doğaldır.”

    Siz de pandemi yorgunluğu yaşıyorsanız, korkmayın. Kutsal Kitap birçok kişinin bu stresli durumla başa çıkmasına yardım ediyor. Size de yardım edebilir.

    Pandemi yorgunluğu nedir?

    Pandemi yorgunluğu tıbbi bir durum değildir. Bu ifade, pandemiden kaynaklanan belirsizliğin devam etmesi ve hayatın normal akışının bozulması sonucunda verilen doğal tepkiyi anlatır. Pandemi yorgunluğunun belirtileri kişiden kişiye değişebilirse de bazı ortak belirtiler şunlardır:

    • Motivasyon eksikliği

    • Yeme ve uyku alışkanlıklarında değişiklikler

    • Tahammülün azalması

    • Önceden rahat yapılabilen işlerde stres yaşamak

    • Konsantre olmakta zorluk

    • Ümitsizliğe kapılmak

    Pandemi yorgunluğu neden ciddiye alınmalıdır?

    Pandemi yorgunluğu hem kendimizin hem de başkalarının güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturur. Pandemi yorgunluğuyla savaşmazsak COVID-19 güvenlik önlemlerine uyma kararlılığımız giderek azalabilir. Virüs yayılmaya ve öldürmeye devam ettiği halde, zamanla onu hafife almaya başlayabiliriz. Kısıtlamalar altında yaşamaktan yorulduğumuz için daha özgür olmak isteyebiliriz; bu da hem bizi hem de başkalarını riske atabilir.

    Bu stresli dönemde birçok kişi Kutsal Kitaptaki şu gerçeği bizzat yaşıyor: “Sıkıntılı günde cesaretin mi kırıldı? O zaman gücün de olmaz” (Özdeyişler 24:10 ). Kutsal Kitapta bu pandemi de dahil cesaretimizi kıran durumlarla başa çıkmamıza yardım edebilecek ilkeler vardır.

    Kutsal Kitaptaki hangi ilkeler pandemi yorgunluğuyla mücadele etmenize yardım edebilir?

    • Fiziksel olarak uzak, sosyal olarak yakın kalın

      Kutsal Kitap şöyle der: “Gerçek dost . . . . sıkıntılı günler için doğmuş kardeştir” (Özdeyişler 17:17 ).

      Neden önemli? Gerçek dostlar bize güç verir (1. Selanikliler 5:11 ). Fakat bunun tersine, uzun süre izole yaşamak sağlığımızı riske atar (Özdeyişler 18:1 ).

      Şunu deneyin: Arkadaşlarınızla telefon, görüntülü görüşme, e-mail ya da mesaj yoluyla görüşmeye devam edin. Kötü bir gün geçiriyorsanız arkadaşlarınızla iletişim kurun, ayrıca siz de düzenli olarak onlara hal hatır sorun. Birbirinizle pandemi süreciyle başa çıkmanıza yardım eden noktaları paylaşın. Arkadaşlarınıza iyilikler yapmanın yollarını arayın, bu hem size hem de onlara iyi gelecek.

      Bazı yorumlar

      Meagan.

      “Arkadaşlarımla görüntülü görüşmek için plan yapmaya çalışıyorum. Bazen bire bir görüşüyoruz. Bazen de grupça görüşüp oyun oynamak ya da sadece muhabbet etmek çok güzel oluyor. Tabii ki bu yüz yüze görüşmenin yerini tutmuyor, ama yine de çok iyi geliyor. Pandemi hayatı zorlaştırdı, bu yüzden arkadaşlarımızla görüşmemiz ve duygularımızı açıkça ifade etmemiz çok önemli. Bunu yapmak kolay değil ama bu dönem hepimizin yardıma ihtiyacı var” (Meagan, Kanada).

      Nathan ve Emma, çocukları Eli ve Hope ile birlikte.

      “Akrabalarımızı ve arkadaşlarımızı çok özlüyoruz, bu yüzden onlara sevildiklerini hissettirmek için ailece oturup bir şeyler yapmaya karar verdik. Arkadaşlarımızdan birçoğuna, onları düşündüğümüzü göstermek için Kutsal Kitaptan güzel bir ayet de içeren kartlar ve küçük hediye çantaları hazırladık. Bu bizi öyle mutlu etti ki! Zaman ayırıp başkaları için bir şeyler yapmak kendi sorunlarımızı ve kaygılarımızı unutmamıza yardım ediyor” (Emma, kocası Nathan, çocukları Eli ve Hope ile birlikte, ABD).

    • Koşullarınızı en iyi şekilde değerlendirin

      Kutsal Kitap şöyle der: “Zamanı en iyi şekilde değerlendirin” (Efesoslular 5:16 ).

      Neden önemli? Zamanınızı anlamlı şekilde kullanmak olumlu tutumu korumanıza ve aşırı derecede kaygılanmamanıza yardım eder (Luka 12:25 ).

      Şunu deneyin: Artık yapamadığınız şeylere odaklanmaktansa şu anki koşullarınızdan en iyi şekilde yararlanmanın yollarını arayın. Örneğin geçmişte zaman bulamadığınız ama şimdi yapabileceğiniz projeler ya da hobileriniz var mı? Ya da ailenizle daha fazla vakit geçirebilir misiniz?

      Bazı yorumlar

      Evan ve Samantha, çocukları Eli ve Adam ile birlikte.

      “Evde bir sürü şey yapabiliyoruz; sebze yetiştirmek, sanatsal projelerle ya da dekorasyonla uğraşmak gibi” (Evan, karısı Samantha, çocukları Eli ve Adam ile birlikte, Güney Afrika).

      Ivan ve Eve.

      “Karım ve ben, 30 yıllık evliliğimiz boyunca hiç olmadığı kadar çok zaman geçiriyoruz. Birbirimizin zayıf ve güçlü yönlerini daha iyi fark ettikçe sevgimiz de daha çok güçleniyor. Gelecekte karşılaşabileceğimiz zorluklarda birbirimize destek olmaya şimdi daha çok hazırız” (Ivan, karısı Eve ile birlikte, İtalya).

    • Bir programınız olsun

      Kutsal Kitap şöyle der: “Her şey . . . . düzenli biçimde olsun” (1. Korintoslular 14:40 ).

      Neden önemli? Programlı olan insanlar, hayatları daha düzenli olduğu için daha mutlu hissederler.

      Şunu deneyin: Şu anki koşullarınıza uygun bir program yapın. İş, ev işi ya da ödevler için; ayrıca manevi ihtiyaçlarınızla ilgilenebilmek için zaman belirleyin. Programınıza ailenizle vakit geçirmek, dışarı çıkıp temiz hava almak ve egzersiz yapmak gibi yararlı aktiviteleri de ekleyin. Programınızı düzenli olarak gözden geçirin ve gerekirse bazı ayarlamalar yapın.

      Bazı yorumlar

      Kgaogelo.

      “Pandemiden önceki düzenimi neredeyse aynen devam ettiriyorum. Hâlâ aynı saatte kalkıyorum ve önceden yaptığım bazı şeylerin yerine egzersiz yapıyorum. Bu düzen sayesinde salgına çok odaklanmıyorum, daha çok aileme ve arkadaşlarıma konsantre olabiliyorum” (Kgaogelo, Güney Afrika).

      Carmel.

      “Her zamanki gibi kalkıp kahvaltımı ve kahvemi hazırlıyorum. Sonra evden çıkacakmışım gibi giyinip kendime çekidüzen veriyorum. Bu şekilde tüm gün boyunca hem daha iyi, hem daha motive hissediyorum” (Carmel, Fransa).

    • Mevsim değişikliklerine uyum sağlayın

      Kutsal Kitap şöyle der: “Akıllı kişi felaketi görüp gizlenir” (Özdeyişler 22:3 ).

      Neden önemli? Temiz hava ve güneş ışığı fiziksel ve ruhsal sağlığa iyi gelir. Fakat yaşadığınız yere bağlı olarak, mevsim değişiklikleri nedeniyle bunlardan yararlanma fırsatınız azalabilir.

      Şunu deneyin: Yaşadığınız yerde eğer kış geliyorsa, oturma odanızda ya da çalışma alanınızda güneş ışığından maksimum derecede faydalanabilmek için ayarlamalar yapın. Soğuk havaya rağmen dışarıda yapabileceğiniz faaliyetler planlayın. Mümkünse dışarıda daha fazla zaman geçirebilmek için kalın kıyafetler edinin.

      Eğer yaz geliyorsa, insanlar dışarıda daha fazla vakit geçireceğinden dikkatli olun. Nereye gideceğinizi planlayın ve sakin olan vakitleri seçin.

      Bazı yorumlar

      Sameena.

      “Yaşadığım yerde sık sık yağmur yağıyor, bu yüzden programımın esnek olması gerekiyor. Biraz güneş çıkınca hemen dışarı çıkmak istiyorum. Hava güneşliyken biraz yürümek ya da bisiklete binmek bana çok iyi geliyor” (Sameena, Fransa).

      Tiffany.

      “Yaz daha kolay geçti, çünkü dışarıda daha çok zaman geçirebiliyordum. Ama şimdi kış yaklaştığı için evde yapabileceğim şeylerin bir listesini yapıyorum” (Tiffany, Kanada).

    • COVID-19 güvenlik önlemlerine uymaya devam edin

      Kutsal Kitap şöyle der: “Akılsız . . . . kendine fazla güvenir” (Özdeyişler 14:16 ).

      Neden önemli? COVID-19 ölümcüldür ve tedbiri elden bırakırsak virüsün bulaşma riskini artırırız.

      Şunu deneyin: Güvenilir yerel yönlendirmeleri düzenli olarak kontrol edin ve tedbirlere hâlâ dikkatli şekilde uyup uymadığınızı gözden geçirin. Yaptıklarınızın sizi, ailenizi ve başkalarını nasıl etkileyeceğini düşünün.

      Bazı yorumlar

      Daryn.

      “Virüsün yayılmasını engellemek için üzerime düşeni yapıyorum. Başkaları kuralları göz ardı etse de, ben kendimin ve ailemin güvenliği için neler yapabileceğimi düşünüyorum” (Daryn, Güney Afrika).

    • İmanınızı güçlendirin

      Kutsal Kitap şöyle der: “Tanrı’ya yaklaşın, size yaklaşacaktır” (Yakup 4:8 ).

      Neden önemli? Tanrı her türlü zorlukla başa çıkmanıza yardım edebilir (İşaya 41:13 ).

      Şunu deneyin: Her gün Tanrı’nın Sözü olan Kutsal Kitaptan bir kısım okuyun. Bu Kutsal Kitabı okuma programı size yardım edebilir.

    Dünyanın her yerinde Yehova’nın Şahitleri COVID-19 salgını sırasında da video konferans yoluyla bir araya gelip cemaat ibadetlerini, İsa Mesih’in ölümünü andıkları toplantıyı ve yıllık büyük ibadetlerini yapmaya devam ediyorlar. Bu düzenlemelerden yararlanabilmek için Yehova’nın Şahitleri ile iletişime geçmeye ne dersiniz?

    Bazı yorumlar

    Roberto.

    “Şimdi fazladan zamanım var ve bunun bir kısmını Kutsal Kitabı okumak için kullanıyorum. Bunu yapmak Yehova’nın * vaatlerine güvenimi artırıyor. Bizi ne kadar güzel bir geleceğin beklediğini görebiliyorum” (Roberto, İtalya).

    Alta ve Jannie.

    “Kocamla Kutsal Kitabı birlikte okuyoruz ve ayet ezberlemeye çalışıyoruz. Dua etmek, Kutsal Kitabı okumak ve ümidimizi başkalarıyla paylaşmak bize şu anki durumla başa çıkma gücü veriyor” (Alta, kocası Jannie ile birlikte, Güney Afrika).

    Yararlanabileceğiniz bazı Kutsal Kitap ayetleri

    İşaya 30:15 : “Bana güvenip sakin kalırsanız güçlü olursunuz.”

    Anlamı: Tanrı’nın öğütlerine güvenmek zor zamanlarda sakinliğimizi korumamıza yardım eder.

    Özdeyişler 15:15 : “Mazlumun her günü kötüdür; fakat neşeli yürek sürekli ziyafettedir.”

    Anlamı: Olumlu şeylere odaklanmak zor zamanlarda bile mutlu olmamıza yardım eder.

    Özdeyişler 14:15 : “Deneyimsiz insan her söze inanır; sağgörülü kişi ise adımını tartarak atar.”

    Anlamı: Sağlıkla ilgili tedbirlere uymalı ve bunların gereksiz olduğunu söyleyenlere hemen inanmamalıyız.

    İşaya 33:24 : “Orada oturan hiç kimse ‘Hastayım’ demeyecek.”

    Anlamı: Tanrı her türlü hastalığa bir son vereceğini vaat ediyor.

    İmza