Bilim ve Teknoloji

Ana Sayfa Forum Bilim ve Felsefe Bilim ve Teknoloji Renklerin Üzerimizdeki Etkisi

Renklerin Üzerimizdeki Etkisi

  • b T
    b T
    dunyadinleri.com/merkur-merkur
    buradaydı
    Cinsiyet : Bayan
    Şehir : İzmir
    Meslek : çevirmen
    Giriş : 16
  • Yazan : b T Tarih : Kategori : Bilim ve Teknoloji Cevaplar : 0 Okunma : 548 Beğeniler : 0
    Renklerin Üzerimizdeki Etkisi

    Renklerin Üzerimizdeki Etkisi

    Etrafınıza bakarken gözleriniz ve beyniniz bilgi toplamak için birlikte çalışır. Örneğin bir meyve görüyor, yiyip yemeyeceğinize karar veriyorsunuz. Gökyüzüne bakıyor, o gün yağmur yağmayacağı sonucuna varıyorsunuz. Şu anda okuduğunuz kelimeleri görüyor ve anlamlarını çözüyorsunuz.

    Aslında renkler sizi etkiliyor. Nasıl?

    Gördüğünüz meyvenin rengi, size tadı ve olgunluğu hakkında fikir verir. Gökyüzünün ve bulutların rengi, hava durumunu anlamanızı sağlar. Bu makaledeki kelimeleri rahatça görüyorsunuz çünkü metinle arka plan arasında renk kontrastı var.

    Evet, dış dünyadan topladığınız bilgileri beyninizde işlemden geçirirken, muhtemelen hiç farkında olmadan sürekli renkleri kullanıyorsunuz. Ancak renkler duygularınızı da etkiler.

    RENKLER VE DUYGULARIMIZ

    Bir marketin rafları arasında gezinirken etrafınızın çeşit çeşit ambalajları olan ürünlerle dolu olduğunu görürsünüz; bunlar dikkatinizi çekmek için tasarlanmıştır.

    Siz farkında olsanız da olmasanız da reklamcılar sizin ilgi alanlarınıza, cinsiyetinize ve yaşınıza uygun renkler ve renk kombinasyonları seçmeye dikkat eder.

    Dekoratörler, modacılar ve sanatçılar da renklerin duyguları harekete geçirebileceğini bilirler.

    İnsanlar kültür ve geleneklerine bağlı olarak renklere farklı farklı anlamlar yükleyebilirler.
    Örneğin Asya’daki bazı insanlar kırmızı rengin şans getirdiğine inanır ve bu rengi kutlamalarda kullanır, fakat Afrika’nın bazı bölgelerinde kırmızı yas rengidir.

    Bununla birlikte bazı renkler farklı kültürlerde büyüyen insanlarda bile aynı duyguları uyandırır. Şimdi üç rengi inceleyelim ve bu renklerin bizi nasıl etkileyebileceğine bakalım.

    KIRMIZI çok dikkat çeken bir renktir. Genelde enerji, savaş ve tehlikeyi akla getirir. Duygusal olarak yoğun bir etkiye sahip olan kırmızı renk, metabolizmayı ve kalp atışını hızlandırabilir, kan basıncını artırabilir.
    Kutsal Kitapta “kırmızı” için kullanılan İbranice sözcük “kan” anlamındaki bir sözcükten gelmektedir. Kutsal Kitap cani, ahlaksız bir kadınla ilgili canlı bir benzetme yaparken kızıl, yani parlak kırmızı rengi kullanır. Erguvani ve kırmızı giysiler giymiş bu kadının “küfürlü isimlerle kaplı kızıl bir canavarın” üzerinde oturduğunu söyler (Vahiy 17:1-6).


    YEŞİL kırmızının tam tersi bir etki yaratır; metabolizmayı yavaşlatır ve insanı sakinleştirir. Yeşil dinlendirici bir renktir ve huzur verdiği söylenir. Yemyeşil bahçeleri, ormanları gördüğümüzde kendimizi rahatlamış hissederiz. Kutsal Kitaptaki yaratılış kaydına göre Tanrı otları ve yeşil bitkileri biz insanlar için yarattı (Başlangıç 1:11, 12, 29, 30 ).


    BEYAZ genelde ışığı ve temizliği temsil eder ve güven hissi verir. İyilik, masumiyet ve saflığın sembolü olarak da bilinir. Beyaz, Kutsal Kitapta en çok değinilen renktir. Kutsal Kitap, Tanrı’nın önündeki temiz ve doğru durumlarını vurgulamak için melekleri ve bazı insanları beyaz giysiler içinde betimler (Yuhanna 20:12; Vahiy 3:4; 7:9, 13, 14). Beyaz, temiz ketenler giymiş atlıların bindiği beyaz atlar ise adil bir savaşı simgeler (Vahiy 19:14). Tanrı günahları bağışlamaya istekli olduğunu vurgulamak için beyaz rengi kullanır: “Günahlarınız kıpkırmızı olsa da kar gibi beyaz olur” (İşaya 1:18).


    RENKLER VE HAFIZAMIZ
    Kutsal Kitapta renklerin kullanılması, Yaratıcımızın renklerin insanlar üzerindeki etkisini çok iyi bildiğini gösterir. Örneğin Kutsal Kitabın Vahiy kısmında, insanlığın günümüzde yaşayacağı şeyler önceden bildirilir: Savaşlar ve açlık, ayrıca kıtlık ve bulaşıcı hastalıklar sonucu yaşanacak doğal olmayan ölümler. Bunları hatırlamamıza yardımcı olmak için çarpıcı bir benzetme yapılır. Bu benzetmede farklı şeyleri temsil eden farklı renklerdeki atlardan ve bu atlara binen atlılardan söz edilir.
    Atların ilki bembeyazdır ve İsa Mesih’in adil savaşını temsil eder. Ardından kızıl bir at gelir; bu da milletler arasındaki savaşları simgeler. Sonra felaket habercisi siyah bir at gelir; temsil ettiği şey açlıktır. Bunun ardından ‘binicisinin adı Ölüm’ olan “soluk renkli bir at” belirir (Vahiy 6:1-8). Her bir atın rengi, atın temsil ettiği şeye uyan bir etki yaratır. Böylece farklı renklerdeki bu atları ve onların bize günümüzle ilgili anlattıklarını kolayca hatırlayabiliriz.
    Kutsal Kitap birçok kez canlı betimlemeler yapmak için renkleri kullanır. Evet, ışığın, rengin ve gözlerimizin Yaratıcısı, renkleri bir öğretim aracı olarak ustaca kullanıp okuyanların kolayca anlayabileceği ve hatırlayabileceği betimlemeler yapar. Renkler bilgi toplamamıza ve bu bilgiyi beynimizde işlemden geçirmemize yardım eder. Renkler duygularımızı etkiler. Renkler önemli kavramları hatırlamamıza yardım edebilir. Renkler sevgi dolu Yaratıcımızın hayattan zevk almamız için bize verdiği harika bir hediyedir.


    Nuh peygamber ve ailesi gemiden çıktıktan sonra, Tanrı insanlığı bir daha asla bir tufanla yok etmeyeceğine söz verdi ve bunun işareti olarak onlara rengârenk bir gökkuşağı gösterdi. Muhteşem güzellikteki bu rengârenk sembol, zihinlerinde unutulmaz bir iz bırakmış olmalı (Başlangıç 9:12-17).
    Evrimciler insanların geniş renk yelpazesindeki renkleri ayırt etme yeteneğine sahip olmasının nedenini merak edebilir, çünkü renkli görmek yaşamımızı sürdürmemiz için gerekli olan bir şey değildir. Bununla birlikte, bir Yaratıcının bizi bu kadar çok renkten zevk alma yeteneğiyle yarattığını kabul edersek, bunu, bize hayattan zevk almamız için sevgiyle verilen bir hediye olarak görürüz.
    (Gözcü Kulesi | Ekim 2013 degisinden alınmıştır.)

    İmza