Ateizm

Ana Sayfa Forum Din ve İnançlar Ateizm Leibnizci kozmolojik delil

Leibnizci kozmolojik delil

  • muhsin kilavuz
    muhsin kilavuz
    dunyadinleri.com/dakoka
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : Ankara
    Meslek :
    Giriş : 223
  • Yazan : muhsin kilavuz Tarih : Kategori : Ateizm Cevaplar : 0 Okunma : 447 Beğeniler : 0
    Leibnizci kozmolojik delil

    LEİBNİZCİ KOZMOLOJİK DELİL

    Neden hiçbir şey yerine bir şeyler var ?

    Neden bu evren var, bu evren içinde neden bir şeyler var hiç düşündünüz mü ?

    Evren vardır ve bu hiç kimsenin itiraz edemeyeceği bir gerçektir.

    Evren , Evrendir. Hepsi bu kadar izaha gerek yok denilmez .

    Düşünün ki arkadaşınızla ormanda bir gezintidesiniz ve demirden bir küre gördünüz. Hemen onun ormana nasıl geldiğini merak edersiniz. Demessiniz ki bu küre burada işte izaha gerek yok demessiniz. Bunu hiçbir nedeni yok diyemessiniz.

    Peki ya Allahın bir izaha ihtiyacı yok mu ? Eğer Allahın bir izaha ihtiyacı yoksa evrenin neden olsun ki ?

    İşte bu sorulara Leibniz şöyle cevap verir;

    Eşyayı, maddeyi ‘’Var olması gereken şeylerle , var olması şartlara bağlı şeyler’’ şeklinde iki kategoriye ayırır.

    Var olması gerekli olan şeyler kendi doğaları gereği var olmalılar. Var olmamak onlar için imkansızdır. Bazı matematikçiler sayılar ve diziler gibi soyut kavramları bu grubun içinde ele almıştır. Bunların var oluşlarına başka bir şey yol açmaz bunlar kendi doğaları gereği vardırlar.

    Var olması şartlara bağlı olan şeyler ise, var olmalarına başka şeyler tarafından yol açılan şeylerdir. Çevremize baktığımızda birçok madde, eşya şartlı bir şekilde vardır. Yani bunların varlıkları başka eşya ve hadiselerin varlığını bağlıdır. Başka şeyler onların varlığına yol açmıştır.

    Eğer ebeveynlerimiz tanışmasaydı biz hiç olmayacaktık . Güneş yerküremizi ısıtmasaydı ve sisteminden kopup gitseydi Dünyada canlılar olmayacaktı. Rüzgar, hava, su olmasaydı Dünyamızda canlılar olmayacaktı. Yer çekimi kanunu olmasaydı dünyamızda birçok şey olmayacaktı ve yaşanmayacaktı.

    Kainattaki hadiseler ve olaylar farklı bir şekilde gelişseydi gezegenler ve yıldızlarda olmayabilirdi. Mantıksal olarak bir olasılıktır ki evren olmayabilirdi.

    Evren gerekli olarak değil şartlara bağlı olarak vardır.

    Eğer evren var olmayabiliryorsa neden Evren var ?

    Şartlara bağlı olan evren modelinin tek tatminkar açıklaması kendisinin varoluşu şartlara bağlı olmayan bir varlığa dayanmasıdır.

    Özetleyecek olursak

    1. Var olan her şey kendi var oluşunun izahına sahiptir. Bu varoluş izahı eşyanın gerek kendi doğasından olsun gerek dış bir nedene dayansın bir izaha sahiptir.
    2. Evren vardır. Peki Evren nedir ? Her madde ve enerji dahil zaman ve mekan gerçekliğine sahiptir. Eğer evren kendi varoluşuna neden oluyorsa bu neden evrenin bir parçası olamaz. Bu neden mutlaka fizik ve madde dışı olmalı.Zamaan ve mekanın ötesinde olmalı.

    Bu tanıma uyan varlıkların listesi kısadır. Ya Allahtıryada soyut nesnelerdir. Soyut nesneler bir şeye neden olamazlar. O halde bu nedenin tek sebebi Allahtır.

    İmza

    kindi@mynet.com