Alevilik

Ana Sayfa Forum Din ve İnançlar islamiyet Alevilik İslam Dışı Olduğumuz İçin Aliye Allah Deyip Cemevine Gideriz

İslam Dışı Olduğumuz İçin Aliye Allah Deyip Cemevine Gideriz

  • Yaman .
    Yaman .
    dunyadinleri.com/yamanf2482
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : DiğerYerler
    Meslek : DiğerMeslekler
    Giriş : 246
  • Yazan : Yaman . Tarih : Kategori : Alevilik Cevaplar : 12 Okunma : 7526 Beğeniler : 0
    İslam Dışı Olduğumuz İçin Aliye Allah Deyip Cemevine Gideriz

    Cemevlerinin ibadethane olarak tanınması için oldukça aktif mücadele veren Alevilik Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım Akşama çarpıcı açıklamalar yaptı:
    - Cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşması için uğraşıyorsunuz. Neler yaşandığını anlatır mısınız?
    Biz 2004 yılında Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği'ni kurduk ve Çankaya'da halihazırda bir cemevi bulunmadığı için imar planında ibadethane olarak gösterilen yerin derneğimize verilmesini istedik. Normalde Çankaya Kaymakamı'na gidecek iş, önce valiye, ardından da İçişleri Bakanlığı'na gitti. O süreçte Diyanet'e görüş sordular ve şu yanıtı aldılar: 'İslam'da tek bir mabet var, o da cami ve mescittir. Eğer Alevilik İslam ise cami dışında bir ibadet merkezi düşünülemez'. Valilik de talebimizin karşılanmasının mümkün olmadığını söyledi. Tabii biz bunu burada bırakmadık, idare mahkemesinde dava açtık ve bizim İslam içinde değerlendirilemeyeceğimizi söyledik.
    - İslam dışında mı yani Alevilik?
    Elbette. Diyanet'e ben de katılıyorum: 'İslamsanız camiye gideceksiniz!' Alevilik tümüyle İslam'ın dışında, bambaşka bir dindir. İslam'ın farklı yorumu olan dört mezhep de camiye gidiyor. Bu anlamda 'Biz bağımsız bir inancız' diyerek, idare mahkemesine dava açtık. Dava şu anda Danıştay İdare Davaları Genel Kurulu olan en üst yargı organının önünde bekliyor. Eğer olumlu bir karar çıkarsa, cemevleri ibadethane statüsünde kabul edilecek. Olumsuz çıkarsa AİHM'e gideceğiz. Ama ben asıl Alevi açılımını Danıştay'ın yapacağını düşünüyorum.
    - Cemevlerinde 'Ya Allah, ya Ali, ya Muhammed' diyerek dua edilmesini nasıl açıklıyorsunuz peki?
    Hz. Ali, Peygamberler, 12 İmamlar Aleviliğe 1500'lü yıllarda, Şah İsmail döneminde girmiş. Aleviliğin 1500'lerden önceki tarihinde Ali, Kerbela, 12 imamlar, Ehl-i Beyt gibi ritüelleri göremezsiniz. Cemevinin kendisinin İslam'la alakalı olmadığını Diyanet de, din bilginleri de söylüyor. Ben de onlarla aynı görüşteyim. Hz. Ali'nin Alevilikteki yeri nedir? Aleviliğe hangi düşünceyi, hangi ritüeli, Aleviliğin olmazsa olmazını katmıştır? Hiçbirini! Ali, Aleviliği İslam yapmaz! Alevi deyişlerine, şiirlerine baktığınız zaman, Ali'yi dünyayı yaratan, bütün evreni dizayn eden bir şahsiyet olarak görürsünüz.
    - Yani Allah gibi mi görülüyor?
    Tabii ki Ali'nin tanrısallığını gösteren bir sürü deyiş var. Bir de Alevilere Kur'an'a inanır mısınız dersiniz, 'Evet, inanırız' derler. 'Peki, niye gereklerini yapmıyorsunuz?' dersiniz, 'Çünkü bu Kuran'a inanmıyoruz. Bu Kuran tahrip edilmiş, gerçek değil' derler. Burada İslam'la İslam'ı aşma durumu söz konusudur. Bu kadar baskı görürseniz, kendinize İslam dersiniz ama yaptığınız hiçbir şeyin İslam'la hiç alakası olmaz! Aleviliğin durumu da budur. Alevi ritüellerinin hiçbirinin İslam kaynaklı bir yanı yoktur.
    Karacaahmet Dergahı'nda semah ve zikir
    İstanbul'daki Karacaahmet Sultan Dergahı'nda bir perşembe günü foto muhabiri arkadaşım Uygar Taylan ile beraber cem izledik. İçeride yaklaşık 70 kişi var. Haremlik-selamlık geleneği yok ama yine de kadınlar ve erkekler iki ayrı öbek halinde oturuyor. Cemevinde Hz. Ali gibi inanç önderlerinin yanı sıra Atatürk'ün de fotoğrafının olması dikkatimi çekiyor. Cemde hizmet görecek olan 12 kişi ortada yuvarlak bir şekilde oturuyor. Celal Çelik isimli Alevi dedesi hizmet sahiplerini meydana çağırıp, rızalık aldıktan sonra gülbenkler, düvazlar ve deyişler eşliğinde cem yürütüyor. Türkçe dualarla başlayan ibadet boyunca 5 kez secde ediliyor, 12 imam zikri yapılıyor. Bu sırada Celal Dede'nin 'Kızılbaşların namazı niyazı yok derler. Bizim namazımız zikir. Zikir dua etmektir' sözlerini işitiyoruz.
    HÜZÜN VE GÖZYAŞI
    Bir süre sonra Hz. Muhammed'in miraca çıkmasını temsilen yapılan 'miraçlama' ile çıplak ayakla semah dönülüyor. İtiraf edeyim ki, kimsenin televizyonlarda gördüğüm folklorik kıyafetler içinde olmamasına biraz şaşırıyorum. 'Yürü, yürü 12 imam aşkıyla' ezgileri eşliğinde semah dönülürken, salonda oldukça hüzünlü bir havanın hakim olduğunu anlıyoruz. Ardından Kerbela şehitleri anılıyor ve mersiyeler (ağıtlar) okunuyor. Bu süreçte salonu hıçkırıklar ve gözyaşları kaplıyor. Daha sonra birbirleriyle kucaklaşıp, cemi bitiriyorlar.

    İmza

    İnsanlık henüz gelişmedi, ve biz henüz işçilerin,tarım emekçilerinin,köylülerin,asker temsilcilerinin sovyetlerinden daha üstün ve daha iyi bir hükümet şekli bilmiyoruz.

Birçok alevi tanıyorum birinin bile Hz.Aliyi Tanrı…

Alisiz Alevilik düşüncesini Aleviliği dejanere etm…

  • Burak Kaya
    Burak Kaya
    dunyadinleri.com/burak2c264
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : DiğerYerler
    Meslek : Öğrenci
    Giriş : 103
  • Yazan : Burak Kaya Tarih : Beğeniler : 0

    Alisiz Alevilik düşüncesini Aleviliği dejanere etmek ve İslam dünyasıyla ve özellikle Şia ile bağını koparmak amacıyla ortaya atıan bir düşünce olara görüyorum.Alevilerin büyük bölümü bu düşüncenin karşısındadır.Ali,Alevilikte imamdır,emirül müminindir,sahabenin en üstünü,ilmin kapısıdır.Ehlibeyt sevgisi,Aliye bağlılık Aleviliğin temel inancıdır.

    Ayrıca yazıda bütün Müüslümanlar camiye gider diye bir ifade var.Kuranda mescit kelimesi geçer.Mescidde secde edilen yer demektir ve bütün yeryüzü mescittir.İslam dünyasındada dinsel eğitim,uygulama ve toplantılar camilerin yanısıra dergah,tekke,zaviye gibi yerlerde de yapılmıştır.Ancak tekkeleri kapama kanununun etkisiyle ve Alevilerin şehirlere göç etmesiyle bugün cemevi dediğimiz yapılar ortaya çıkmıştır.Sonuç olarak Müslümanlarda dini eğitimin ve uygulamaların yapıldığı tek yer olarak camiler görülmez.İsmailiye mezhebinin cemaatheneleri de camilerin dışında ibadethanelere örnektir.

    İmza

    Naziler komünistleri götürdüklerinde sustum. Çünkü ben komünist değildim... Sendikacıları götürdüklerinde sustum. Ben sendikacı değildim... Sosyalistleri içeri aldıklarında sustum. Ben sosyalist değildim... Yahudileri tutukladıklarında sustum. ...Çünkü ben yahudi değildim... Sonra benim için geldiler. Ve artık ses çıkaracak kimse kalmamıştı." - Martin Niemöller.

Ayrıca Ya Allah ya Muhammed ya Ali diye bir durum…

  • nistrator gs
    nistrator gs
    dunyadinleri.com/ugureb0a6
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : İzmir
    Meslek : Mühendis
    Giriş : 186
  • Yazan : nistrator gs Tarih : Beğeniler : 0

    Ayrıca Ya Allah ya Muhammed ya Ali diye bir durum var ortada...yani bi nevi önce Allah sonra Muhammed sonrada Ali gelir gibi bi düşünce yapısına sahipler...Hz.Muhammed'in peygamberliğine inandıkları gibi Hz.Ali'ye peygamber veya tanrı yakıştırması yapılmaz sadece baş imam olarak görülür...gerisi ateistlerin veya diğer insanların başka şeylere inanıp biz aleviyiz deyip aleviliğe b.k atmalarından başka birşey değildir.

    İmza

Ben aleviyim; Söylediğin gibi ya allah ya muhammed…

  • Aysun Eylem
    Aysun Eylem
    dunyadinleri.com/aysun
    buradaydı
    Cinsiyet : Bayan
    Şehir : Antalya
    Meslek : Hemşire
    Giriş : 82
    İnandığınız Din : Agnostik
    İnançlı Birimisiniz? : Az İnançlıyım
  • Yazan : Aysun Eylem Tarih : Beğeniler : 0

    Ben aleviyim;

    Söylediğin gibi ya allah ya muhammed ya ali deriz. dedelerimiz söyler bunu doğru. ama başımız dertdeyken ya ali deriz. alinin ismini duyunca coşarız seviniriz. bende öyle oluyor. ama muhammed diyenler hep bizi kılıçtan geçirdiğinden , muhammed ismini duyunca coşmayız.

    Bizim sevgimizde, hürmetimizde, kıblemizde velhasıl kelam herşeyimiz Ali dir.

    İmza

Muhammed ismini ağızlarına alıp zulmedenler,Muhamm…

  • Burak Kaya
    Burak Kaya
    dunyadinleri.com/burak2c264
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : DiğerYerler
    Meslek : Öğrenci
    Giriş : 103
  • Yazan : Burak Kaya Tarih : Beğeniler : 0

    Muhammed ismini ağızlarına alıp zulmedenler,Muhammedi,İslamı ve Kuranı temsil etmiş değiller.İmam Ali zalimlere karşı mücadele ederken,Muhammedi yolda yürümüş,Kuranı rehber edinmiş hatta ben Kuranı Natık'ım demiştir.Ali'nin mücadelesine gerçekten destek olabilmek içinse Kuranda Resulü,Resulde Kuranı görebilmek ve İlahi devrimcilerin son halkasıdostumuz Ebul Kasım'ın ardından onun yoldaşıyla,Emirül Müminin ile yolda devam edebilmek gerekir.Ali gibi yaşamak,Hüseyin gibi ölmek,Ebuzer gibi haykırmak gerekir...

    İmza

    Naziler komünistleri götürdüklerinde sustum. Çünkü ben komünist değildim... Sendikacıları götürdüklerinde sustum. Ben sendikacı değildim... Sosyalistleri içeri aldıklarında sustum. Ben sosyalist değildim... Yahudileri tutukladıklarında sustum. ...Çünkü ben yahudi değildim... Sonra benim için geldiler. Ve artık ses çıkaracak kimse kalmamıştı." - Martin Niemöller.

Ebul Kasım kim burak bey. daha önce bunu duymamışt…

Ebul Kasım,Muhammed(a.s)'a hitap edilirken söylene…

  • Burak Kaya
    Burak Kaya
    dunyadinleri.com/burak2c264
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : DiğerYerler
    Meslek : Öğrenci
    Giriş : 103
  • Yazan : Burak Kaya Tarih : Beğeniler : 0

    Ebul Kasım,Muhammed(a.s)'a hitap edilirken söylenen söz.Ebuzeri Gifari,Muhammed'e "Dostum Ebul Kasım" dermiş.Kasım'ın Babası anlamına gelir.Kasım,Peygamberimizin çocuklarındandır.Peygamberi arkadaş olarak görmemiz gerektiğini hatırlatmak amacıyla "dostumuz Ebul Kasım" diye yazdım.

    İmza

    Naziler komünistleri götürdüklerinde sustum. Çünkü ben komünist değildim... Sendikacıları götürdüklerinde sustum. Ben sendikacı değildim... Sosyalistleri içeri aldıklarında sustum. Ben sosyalist değildim... Yahudileri tutukladıklarında sustum. ...Çünkü ben yahudi değildim... Sonra benim için geldiler. Ve artık ses çıkaracak kimse kalmamıştı." - Martin Niemöller.

Ebul Kasım, pek arkadaş canlısı biri değil maalese…

  • Venganza de Liqari
    Venganza de Liqari
    dunyadinleri.com/devkanya2aa38
    buradaydı
    Cinsiyet : Bayan
    Şehir : DiğerYerler
    Meslek : DinGörevlisi
    Giriş : 382
  • Yazan : Venganza de Liqari Tarih : Beğeniler : 0

    Ebul Kasım, pek arkadaş canlısı biri değil maalesef.

    Ben de "konuşalım anlaşırız, dost olalım" demiştim ama sopayla kovalamıştı.

    Ne yaptıysam , ne dediysem yaranamadım , aksi tabiatlı bir abimiz kendisi, dediğim dedik.

    Ama adamları beni çok seviyor, beni görünce hurilerin varlığına imanları artıyormuş, ne demekse.

    İmza

    Tevrat : Yeremya , Bölüm :44 , Ayetler : 16-17-18

    16 "Yehova'nın adıyla bize söylediklerini dinlemeyeceğiz!

    17 Tersine, yapacağımızı söylediğimiz her şeyi kesinlikle yapacağız: Gökler Kraliçesi'ne buhur yakacak, atalarımızın, krallarımızın, önderlerimizin ve kendimizin Yahuda kentlerinde, Kudüs sokaklarında yaptığımız gibi ona dökmelik sunular dökeceğiz. O zamanlar bol yiyeceğimiz vardı, her işimiz yolundaydı, sıkıntı çekmiyorduk.

    18 Oysa Gökler Kraliçesi'ne buhur yakmayı, dökmelik sunular dökmeyi bıraktığımız günden bu yana her yönden yokluk çekiyoruz; kılıçtan, kıtlıktan yok oluyoruz."

Alıntı X Shankara Demişki : Ebul Kasım pek arkadaş…

  • nistrator gs
    nistrator gs
    dunyadinleri.com/ugureb0a6
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : İzmir
    Meslek : Mühendis
    Giriş : 186
  • Yazan : nistrator gs Tarih : Beğeniler : 0

    Alıntı X Shankara Demişki :
    Ebul Kasım pek arkadaş canlısı biri değil maalesef Ben de konuşalım anlaşırız dost olalım demiştim ama sopayla kovalamıştı Ne yaptıysam ne dediysem yaranamadım aksi tabiatlı bir abimiz kendisi dediğim dedik Ama adamları beni çok seviyor beni görünce hurilerin varlığına imanları artıyormuş ne demekse


    Cevap :o nasıl oluyor yahu?

    İmza

espriydi nistrocan

  • Venganza de Liqari
    Venganza de Liqari
    dunyadinleri.com/devkanya2aa38
    buradaydı
    Cinsiyet : Bayan
    Şehir : DiğerYerler
    Meslek : DinGörevlisi
    Giriş : 382
  • Yazan : Venganza de Liqari Tarih : Beğeniler : 0

    espriydi nistrocan

    İmza

    Tevrat : Yeremya , Bölüm :44 , Ayetler : 16-17-18

    16 "Yehova'nın adıyla bize söylediklerini dinlemeyeceğiz!

    17 Tersine, yapacağımızı söylediğimiz her şeyi kesinlikle yapacağız: Gökler Kraliçesi'ne buhur yakacak, atalarımızın, krallarımızın, önderlerimizin ve kendimizin Yahuda kentlerinde, Kudüs sokaklarında yaptığımız gibi ona dökmelik sunular dökeceğiz. O zamanlar bol yiyeceğimiz vardı, her işimiz yolundaydı, sıkıntı çekmiyorduk.

    18 Oysa Gökler Kraliçesi'ne buhur yakmayı, dökmelik sunular dökmeyi bıraktığımız günden bu yana her yönden yokluk çekiyoruz; kılıçtan, kıtlıktan yok oluyoruz."