Tibet Budizmi'nin Öğretileri

Budist Eğitimde Münazaranın Amaç ve Faydaları

Budist Eğitimde Münazaranın Amaç ve Faydaları
Yazan : Yeşim Özbey Tarih : Kategori : Tibet Budizmi'nin Öğretileri Yorumlar : 0 Okunma : 3793 Beğen : 0

Münazaranın Budist eğitimde kullanılmasının temel gayelerinden biri nihai farkındalığı [İng. decisive awareness; Tib. nges-shesçn.] geliştirmenizde yardım etmesidir. Bir görüş belirlersiniz ve münazara partneriniz de sizi çeşitli açılardan karşı çıkar. Eğer konumunuzu tüm itirazlara rağmen koruyabilir ve mantıksal bir tutarsızlık ve çelişki içermediğine kanaat getirirseniz o konuma veya görüşe sarsılmaz, nihai bir farkındalıkla odaklanabilirsiniz. Bu zihinsel duruma sağlam hüküm [İng. firm conviction, Tib.mos-pa, çn.] de denir. Zihni tek bir noktaya odaklayarak örneğin gelip geçicilik [ İng. impermanence, çn.] , kendimiz ve başkalarının eşitliği, başkalarını kendimizden daha değerli görme, bodhichitta, boşluk [ İng. voidness, çn.] ve saire gibi herhangi bir konu üzerine meditasyon yaparken bu kani olmuş farkındalığa ve sağlam hükme ihtiyacımız vardır.

Dahası, münazara yeni başlayanlara konsantrasyonu geliştirmek için meditasyondan daha destekleyicibir ortam sunar. Partnerinizin meydan okuyuşu ve sınıf arkadaşlarınızın dinliyor olmasının etkisi de sizi konsantre olmaya zorlar. Tek başına meditasyon yaparken zihnin dağılması veya uyuklamayı durdurmaya yardım edecek tek şey iradedir. Ek olarak, manastırların münazara alanlarında yapılan münazaralar genelde oldukça gürültülü ve yan yanadır. Bu da sizi konsantre olmaya zorlar. Eğer etrafınızdaki diğer münazaralar dikkatinizi dağıtır veya sinirinizi bozarsa kaybolursunuz. Konsantrasyon becerilerinizi münazara alanında geliştirdiğinizde bunu meditasyona, hatta gürültülü yerlerde meditasyon yapmaya bile uygulayabilirsiniz.

Ayrıca, münazara kişiliğin gelişmesine yardımcı olur. Hem utangaç olup hem münazaraya devam edemezsiniz. Rakibiniz size meydan okuduğunda sesinizi duyurmanız gerekir. Diğer yandan, kibirlenir veya sinirlenirseniz zihniniz bulanıklaşacağından rakibiniz kaçınılmaz olarak sizi yenecektir. Her zaman ve sürekli bir biçimde duygusal dengenizi korumanız gerekir. Kazansanız da kaybetseniz de münazara size çürütülmesi gereken "ben" 'i tanıyıp anlamanızı sağlayacak mükemmel bir fırsat sunar. " Benkazandım, çok zekiy im," veya " Ben kaybettim, çok aptal ım" diye düşünüp hissettiğinizde, özdeşleştiğiniz bu katı ve kendini önemseyen "ben" 'in yansımasını açıkça görebilirsiniz. Bu "ben" salt kurgudan ibarettir ve çürütülmelidir.

Münazara partnerinize onun görüşünün mantık dışılığını kanıtlasanız bile bunun sizin daha zeki ve onun da aptal olduğunu kanıtlamadığını hatırlamanız gerekir. Motivasyonunuz her zaman partnerinize net idrak ve mantıksal olarak kanıtlanabilen sağlam hükmü geliştirmesinde yardımcı olmaktır.

II. Tsenzhab Serkong Rinpoche'nin açıklamalarından çevirip derleyen: Alexander Berzin
Mundgod, Hindistan, 20 Ağustos, 2001
Türkçeye çeviren: Güzin A. Yener



Yazar Hakkında

  • Yeşim Özbey

    Yeşim Özbey

    Öfkeye tutunmak, zehiri kendin içip ötekinin ölmesini beklemek gibidir. Buddha