Bahai Dini'nde Oruç İbadeti

Bahai Dini'nde Oruç İbadeti
Yazan : Baha YILDIZ Tarih : Kategori : Bahai İbadetleri Yorumlar : 0 Okunma : 4611 Beğen : 0

Bahai takvimine göre 2 ile 21 Mart tarihleri arasındaki dönem oruç ayıdır. 19 günlük oruç süresince güneş doğuşundan batışına kadar olan sürede hiç bir şey yenilip içilmez. Oruç ile Tanrı'ya karşı olan sevgi ve emirlerini tutmaktaki sadakat sembolik olarak ifade edilmektedir. Bu şekilde birey, bedenin taleplerini kısıtlayarak, kendi ruhani gerçekliğine odaklanmış ve Tanrı’ya yaklaşmış olur.

Bahailer oruç tutmayı ruhani bir disiplin, yiyecek ve içeceklerden uzak durmayı bu disiplinin fiziksel sembolü olarak görürler.

"Her yıl bir kural olarak Mart’ın ikinci gününden başlayıp aynı ayın yirmisinde sona eren ve on dokuz gün süren oruç dönemi, güneşin doğuşundan batışına kadar yiyecek ve içecekten kesin olarak sakınmayı gerektirir. Bu on dokuz gün, esasında, inananın kendi iç yaşamında gerekli düzenlemeleri yapmaya ve ruhunda saklı ruhani güçleri tazelemeye ve yeniden canlandırmaya çalışmasının gerektiği bir tefekkür, dua ve ruhani bakımdan iyileşme dönemidir.
Bu nedenle, bu yasanın önemi ve amacı temelde ruhani özellik taşımaktadır. Oruç semboliktir, bencil ve bedensel arzulardan sakınmayı hatırlatmaktadır."
Hz. Şevki Efendi

Tutulan oruç karakterde gelişmeler ve başka insanlarla ilgilenme, yardımlaşma şeklinde sonuçlanmıyorsa, doğru bir ruh hali içerisinde yapılmamış demektir.

Not: Bu Makale Bahai İnancına Göre Yazılmıştır.



Yazar Hakkında

  • Baha YILDIZ

    Baha YILDIZ