Bahai Kutsal Günleri

Bahai Kutsal Günleri
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Bahai Dini Yorumlar : 0 Okunma : 5794 Beğen : 0

Bahai Dini’nde ruhban sınıfı, ayinler veya cemaat namazı yoktur. Bahai Kutsal Günlerde, genellikle dualar, bazen de başka dinlerin yazıları ve Bahai tarihinden söz konusu Kutsal Gün ile ilgili olan bölümler okunur. Kutsal Günler sıklıkla müzik, dans, tiyatro ve el sanatları gibi sanatsal katkılar ve yerel geleneklere paralel olarak ikramlar içerir.

Rızvan
21 Nisan, 29 Nisan ve 2 Mayıs
Bahai Dini’nin Kurucu Peygamberi Bahaullah bu dönemde Tanrı’nın yeni Mazharı olarak görevini ilan etmiştir. Bahailer bu dönemin birinci, dokuzuncu ve onikinci günlerini (21, 29 Nisan ve 2 Mayıs) kutlar. Bahsi geçen olay 1863’te Bağdat, Irak’ta Rızvan (Cennet) adı verilen bir bahçede gerçekleşmiştir.

Bab’ın Emrini Açıklaması
23 Mayıs
Bahai Dini 1844 yılında İran’da bu tarihte başlamıştır. Bab olarak bilinen Peygamberin, yeni bir dinin kurucusu ve Kendisinden daha üstün bir Peygamberin, Bahaullah’ın gelişini müjdeleme görevini ilan edişinin anıldığı gündür. Bahai takvimi bu yıldan itibaren başlar. Bu tarihi olay, genellikle güneş batımından iki saat sonra kutlanır.

Bahaullah’ın Suudu
29 Mayıs
Bu tarih Hz. Bahaullah’ın Kutsal Topraklar’da, Hayfa’ya yakın bir yerde 1892’de vefat edişini işaret eder. Vefat ettiğinde, 40 yıldır İran Şahı’nın ve Osmanlı İmparatorluğu’nun mahkumu olmuştu. Bu tarihi olay, genellikle vefat ettiği saatte, sabah 03:00’te anılır.

Bab’ın Vefatı
9 Temmuz
Bab 1850’de İran, Tebriz’deki bir pazaryerinde bir askeri birliğin ateş açması sonucu 31 yaşındayken öldürülmüştür. Bu tarihi olay öğle saatinde anılır.

Bab’ın Doğumu
20 Ekim
Bab, 1819’da İran’ın güneybatısındaki Şiraz şehrinde Seyid Ali Muhammed olarak doğmuştur. Arapça olan ünvanı “Kapı” anlamına gelir.

Bahaullah’ın Doğumu
12 Kasım
Bahaullah, Mirza Hüseyin Ali, 1817 yılında İran’ın en önde gelen asil ailelerinden birinde doğmuştur. İsmi, “Tanrı’nın Nuru” anlamına gelen Arapça bir ünvandır.

Ahit Günü
26 Kasım
Bahaullah’ın en büyük oğlu ve halefi Abdülbaha’ya “Ahdin Merkezi” olarak atıfta bulunulur. Ahit, Bahai toplumunun birliğini korumak amacıyla Bahaullah tarafından oluşturulmuştur. Bu gün, Bahailer tarafından bir peygamber olarak değil en örnek kişi olarak kabul edilen Abdülbaha’nın (“Nur’un Hizmetkarı” anlamına gelen bir ünvan) makamının kutlandığı gündür. Kendi doğumgününden ziyade Ahd’in kutlanması Abdülbaha’nın Kendi isteğiydi.

Abdülbaha’nın Suudu
28 Kasım
Hem Babasına hem de büyüyen Bahai toplumuna yıllarca hizmet ettikten sonra Abdülbaha 1921’de Hayfa, İsrail’de vefat etmiştir. Yaşamı boyunca yaygın bir şekilde yazarak, Babasının birçok yazısını yorumlayarak, Emrin birliğini koruyarak, dünya çağındaki Bahaileri ziyaret etmek için birçok yere seyahat ederek ve ilgili her türlü topluma hitap ederek birçok şey başardı.

Artık Günler
26 Şubat – 1 Mart
Artık Günler, hiçbir Bahai ayına girmeyen dört (artık yıllarda beş) gündür. Bu günler kutlama, hediye verme, misafirperverlik ve hayırseverlik günleridir.

Nevruz (Bahai Yeni Yılı)
21 Mart
Bahailer Yeni Yılı ilkbaharın ilk günü kutlar.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.