Agon Shū ( "Agama Okulu" Agonshu ) , temel prensiplerin Sūtra Pi compriseaka'nın çeşitli özdeyişlerini içeren erken Budist yazılarının bir koleksiyonu olan āgama'ya dayandığı , Yeni Japon dinlerindendir. Devamını Oku »
Kurucusu Lee Man-hee olan Shincheonji (Yeni Yer Yeni Gök) Güney Kore'de ortaya çıkmış bir Hristiyan tarikatıdır. Türkiye'de dahil bir çok ülkede faaliyet göstermektedir. Devamını Oku »
Şii bir kökten gelen Kandehar asıllı Peştun Ahmed Rıza Han Birelvi (1856-1921) liderliğinde kurulan Birelvi Cemaati, Hindistan’ın önemli dini gruplarından biri olarak biliniyor. Devamını Oku »
İtalya'da "makrobiyotik diyet tarikatı" kurarak sağlıklı yaşam vaadiyle insanları köleleştirdiği iddiasıyla bir diyet uzmanı hakkında soruşturma açıldı. Devamını Oku »
İslam tarihinde mehdilik inancı çerçevesinde farklı coğrafyalarda ortaya çıkan hareketlerden biri olup Hindistan’ın en eski İslami akımları arasında sayılır.Mekke’de mehdiliğini ilan eden Seyyid Muhammed Cavnpuri tarafından kurulmuştur. Devamını Oku »
Anthony Levandowski’nin liderliğinde yeni bir din ortaya çıkıyor. ‘Geleceğin Yolu’ olarak adlandırılan inanışın tanrısı yapay zekâ olarak görülüyor. Yeni dinin Levandowski’nin reklam çalışması olduğu da düşünülüyor Devamını Oku »
Anadolu’nun dini yapısının şekillenmesinde birinci derecede öneme sahip Vefaiyye tarikatının kurucusu Ebü’l-Vefa el-Bağdadi’dir. Dede Garkın, Geyikli Baba, Edebali gibi şeyhler bu tarikata tabidir. Vefai isyanı ile Osmanlı tarihinde özel yeri vardır. Devamını Oku »
Tantra ve yoga ile ilgili birçok uygulamayı benimsemeleri, zikrin manevi faydasını vurgularken bile “zikr-i hans, zikr-i alkah” gibi bazı Hint düşünce metotlarını tavsiye eden Gavsiyye tarikatı Şüttariyye tarikatının bir koludur. Devamını Oku »
Tarikat Mısır, Libya ve Tunus başta olmak üzere Kuzey Afrika’da bugün de faaliyetlerini sürdüren Arusiyye Tarikatı ; Şazeliyye tarikatının Ebü’l-Abbas Ahmed b. Muhammed el-Arus tarafından kurulan Kuzey Afrika kollarından biridir. Devamını Oku »
Kendilerinden olmayan diğer Müslümanların kafir olduklarına inanmakla birlikte, onların aralarında yaşamayı ve onlarla evlenmeyi mübah gören Harici Beyhesiyye Mezhebi Hariciler’in Ebu Beyhes Heysam b. Cabir tarafından kurulmuştur. Devamını Oku »
Doğu kiliseleri içinde başından itibaren Katolik karaktere sahip tek kilise olması Maruni kilisesini sonradan Roma’ya bağlanan kiliselerden ayırmaktadır. Maruniler’in ibadet geleneği Antakya Kilisesi’ne ait özellikler taşımaktadır. Devamını Oku »
Hadramutlu olduğu bilinen Amudiyye (Amudlik) tarikatının kurucusu Ebu İsa el-Amudi’nin hayatı ve tarikatı hakkında kaynaklarda yeterli bilgi yoktur.Amudiyye Medyeniyye tarikatının bir koludur. Devamını Oku »