Şii bir kökten gelen Kandehar asıllı Peştun Ahmed Rıza Han Birelvi (1856-1921) liderliğinde kurulan Birelvi Cemaati, Hindistan’ın önemli dini gruplarından biri olarak biliniyor. Devamını Oku »
İslam tarihinde mehdilik inancı çerçevesinde farklı coğrafyalarda ortaya çıkan hareketlerden biri olup Hindistan’ın en eski İslami akımları arasında sayılır.Mekke’de mehdiliğini ilan eden Seyyid Muhammed Cavnpuri tarafından kurulmuştur. Devamını Oku »
Günümüz Protestanlığının temsil ettiği sınırsız sayıdaki eğilim ve anlayış farklılığı göz önüne alındığında Protestan teolojisi konusunda genelleme yapmak güçtür. Devamını Oku »
İnanç ve ahlak alanında papanın otorite kabul edildiği, Hıristiyanlığın en kalabalık cemaatini teşkil eden hıristiyan kilisesi / mezhebi. Devamını Oku »
Ortodoks inançları ve ibadetlerinde kutsal kitaptan (özellikle Yuhanna İncili) sonra gelen en belirleyici kaynak kilise babaları etrafında oluşan ve “en mysterion” (“sır yoluyla”) olarak nakledilen geleneklerdir Devamını Oku »
Bugün Ortodoksluk, 400 milyona yakın mensubu ile Katolik ve Protestanlık’tan sonra sayısı ve yayıldığı alan açısından Hıristiyanlığın üçüncü büyük mezhebini oluşturur. Ortodoks coğrafyası büyük oranda Doğu Avrupa ve Anadolu ile sınırlıdır. Devamını Oku »
Hurufiliğin Mahmud-ı Pesihani tarafından kurulan alt kolu. Hurufiliğin kurucusu Fazlullah-ı Hurufi’nin müridi olan Pesihani kibirli tavırlarından dolayı tarikattan uzaklaştırılmıştır. Devamını Oku »
Nevşahiyye Tarikatı ; Haci Muhammed Nevşah Gencbahş tarafından Hindistan'da kurulmuş Kadiri tarikatının bir alt koludur. Devamını Oku »
Anadolu’nun dini yapısının şekillenmesinde birinci derecede öneme sahip Vefaiyye tarikatının kurucusu Ebü’l-Vefa el-Bağdadi’dir. Dede Garkın, Geyikli Baba, Edebali gibi şeyhler bu tarikata tabidir. Vefai isyanı ile Osmanlı tarihinde özel yeri vardır. Devamını Oku »
Tantra ve yoga ile ilgili birçok uygulamayı benimsemeleri, zikrin manevi faydasını vurgularken bile “zikr-i hans, zikr-i alkah” gibi bazı Hint düşünce metotlarını tavsiye eden Gavsiyye tarikatı Şüttariyye tarikatının bir koludur. Devamını Oku »
Tarikat Mısır, Libya ve Tunus başta olmak üzere Kuzey Afrika’da bugün de faaliyetlerini sürdüren Arusiyye Tarikatı ; Şazeliyye tarikatının Ebü’l-Abbas Ahmed b. Muhammed el-Arus tarafından kurulan Kuzey Afrika kollarından biridir. Devamını Oku »
Kendilerinden olmayan diğer Müslümanların kafir olduklarına inanmakla birlikte, onların aralarında yaşamayı ve onlarla evlenmeyi mübah gören Harici Beyhesiyye Mezhebi Hariciler’in Ebu Beyhes Heysam b. Cabir tarafından kurulmuştur. Devamını Oku »