Müslümanlar, Allah'ın yasaklarını gerek maddî unsur ve gerekse nihaî hedef itibariyle iyi kavrayabildikleri ölçüde iyi müslüman olurlar, lâyık oldukları ölçüde dünyevî ve uhrevî karşılığa ulaşırlar. B… Devamını Oku »
Haram ve gayri meşrû, dinî bir kavram olup bunu tayin de sadece Allah'ın tasarrufunda olan bir konudur. Hz. Peygamber'in bu konudaki hadisleri, Allah'ın hükmünü ve iradesini beyandan ibarettir.… Devamını Oku »
Âyet ve hadisler bir şeyin haram olduğunu değişik üslûp ve ifade tarzlarıyla bildirirler: a) Bazan âyet ve hadislerde, bir şeyin haram olduğu haram lafzıyla açıkça ifade edilir. Meselâ, An… Devamını Oku »
Teklifî hükümlerden biri olan haram; sözlükte yasak, memnu demek olup helâlin zıddıdır. Dinî terim olarak ise, şâriin yapılmasını kesin ve bağlayıcı bir ifade ve üslûpla yasakladığı fiildir. Yas… Devamını Oku »
Mekruh sözlükte sevilmeyip kerih, nahoş görülen şey demektir. Bunun mastarı olan kerâhet de sözlükte çirkinlik, sevimsizlik, bir şeyi sevmemek ve hoşlanmamak gibi anlamlara gelir. Fıkıh terimi olarak… Devamını Oku »
Mubah kelimesi sözlükte açığa çıkan, açıklanan, serbest bırakılan şey demektir. Dinî bir terim olarak ise, bu sözlük anlamıyla bağlantılı olarak, şâriin mükellefi yapıp yapmamakta serbest bıraktığı fi… Devamını Oku »
Mendup, teşvik edilen, yapılması kesin olmayan bir tarzda istenen, yani farz ve vâcip olmayan davranışların genel adıdır. Hanefî fıkhında, farz ve vâcip dışında yapılması uygun görülen davranışlar -ku… Devamını Oku »
İslam dinî literatüründe vâcip, Hanefîler hariç fakihlerin çoğunluğuna göre, kesin bir delille ve kesin bir surette yapılması istenen dinî yükümlülüğü ifade ederse de Hanefîler bunu farz ve vâcip şekl… Devamını Oku »
İslâm dininin, insanların dünya ve âhiret mutluluğunu sağlamak üzere getirdiği kuralların bütününe şer`î hükümler (ahkâm-ı şer`îyye) veya ilâhî hükümler (ahkâm-ı ilâhiyye) tabir edilir. Şer`î hüküm de… Devamını Oku »
İslâmî terminolojide mükellefiyet, kişinin dinin hitabına muhatap olması halini ifade eden bir terimdir. Mükellef de, dinî hitapla yükümlü tutulan, düşünce, söz ve davranışlarına birtakım dünyevî-uhre… Devamını Oku »