Nusayrilik diğer batıni gruplar gibi İslam’la birlikte, başta Sabiilik olmak üzere doğup geliştiği bölgelerdeki eski inanç ve anlayışların iç içe geçtiği bağdaştırmacı bir inanç yapısına sahiptir. Devamını Oku »
Çoğunlukla Hindistan’ın batısında bulunan Hint asıllı ve kısmen Yemenli Araplar’la karışmış olan Müsta‘li İsmaililer’in meydana getirdiği bir mezheb. Davudi Bohralar ve Süleymani Bohralar olarak iki kolu vardır. Devamını Oku »
Kendilerini geçmiş mezhep imamların ictihadından serbest, kendi bakış açılarınca iman ve dini uygulama meselelerinde rehberlik aramada sadece sahih hadis ile Kur'an-ı Kerim'in Müslümanlar için ana uygun rehber olduğuna inanan mezheb Devamını Oku »
Ebü’l-Hattab el-Esedi tarafından kurulan aşırı bir Şii Mezhebi. Bütün haramların helal sayılması ve İbahiliğin yayılması Hattâbiyye’nin nihai hedefidir. Devamını Oku »
Hüseyin b. Muhammed en-Neccâr’ın kurduğu kelâm ekolü, itikadi mezhep. Kurucusunun adına nisbetle Hüseyniyye olarak da anılır. Abbâsî halifelerinden Me’mûn döneminde gelişip tanınmış bir fırkadır. Devamını Oku »
İsnâaşeriyye (İmamî Şiîlik, İmamîye-i İsnâ‘aşer’îyye ya da Onikiciler) On İki İmam'a inanan Onikicilik mensuplarını tanımlamak için kullanılan tabir. On İki İmama inanmalarından dolayı (Onikicilik/On İki İmamcılık) olarak adlandırıldıkları da olur. Devamını Oku »
Horasan ve Mâverâünnehir’de ortaya çıkan itikadî mezhep. Adını kurucusu Muhammed b. Kerrâm’dan almıştır. Başlangıçta Mürcie’nin bir alt grubu olan bu hareketin önemli merkezlerinden Nîşâbur yöresindeki mensupları Hanefî mezhebine bağlıydılar. Devamını Oku »
Ubeydiyye, Mürcie'den Ubeyd el-Mükteib'in görüşlerini benimseyen mezhebdir. Ona göre şirkten başka bütün günahlar muhakkak affolunur. İnsan tevhid üzerine ölürse bütün kötülükleri ve günâhları ona zarar vermez. Devamını Oku »
Kurucusu Al-Mersi'ye göre Putlara, aya ve güneşe secde etmek küfür değil küfrün alâmetidir. Devamını Oku »
Tumaniyye mezhebinin kurucusu Ebû Muaz at-Tumânidir. İbn al-Esir' 219'in ve Sem'âni'nin anlattığına göre Tumân Mısır'da bir köyün adıdır. Ebû Muaz'ın başlıca görüşleri şunlardır: 1—İman. küfürden koruyan hasletlerin ismidi… Devamını Oku »
Yûnusiyye mezhebinin kurucusu Teşbih inancını benimsediği kaydedilen Yûnus b. Avn an-Numeyri'dir. Mürcie fırkalarından biridir. Ona göre iman Allah'ı bilmek, O'na huzur ile bağlanmak, O'nu kalben sevmek, kibri terketmek... Devamını Oku »
Zahiri mezhebi bir İslam dini fıkıh (İslam hukuku) mezhebi. Bu mezheb tüm re'y çeşitlerine karşı çıkar; kıyas, istihsan, mesalih-i mürsele veya zerâyi' prensibini reddeder, delil olarak kabul etmez. Devamını Oku »