Karma ve Tenasüh (Reenkarnasyon) inancının doğrudan bir sonucu olan Jainizmin ahlak kuralları, Mahavira’ya isnad edilen kutsal metinlere dayandırılır. Ahlak kuralları, rahip ve rahibeler dışındaki sıradan vatandaşlar için bile oldukça ağırdır. Devamını Oku »
Jainizm, yaratış diye bir şeyin olmadığını, dünyanın ve hayatın ne bir başlangıcı ne de bir sonu olduğunu , kozmik devrelerin kendi kendilerine sonsuzluğu tekrarladıklarını ileri sürer. Devamını Oku »
İşte M.Ö. III. yüzyılda keşişlerin ve rahiplerin giyinmeleri hususunda başlayan gerginlik, birkaç nesil sürmüş, bazı dini ritüellerin detayları üzerindeki anlaşmazlıklar ve doktrinel farklılıklarla daha da kötüye gitmiş ve Mezhepler ortaya çıkmıştır. Devamını Oku »
Caynizm’de ruhun kurtuluşa erebilmesi için tövbe ve kefaret gibi evrensel uygulamaların yanı sıra, doğru iman, doğru bilgi ve doğru davranıştan oluşan “üç mücevher” (Triratna) diye anılan bir reçete ö… Devamını Oku »
Caynistler inançlarının, zamanın döngüselliği bağlamında çeşitli dönemlerde tekrar tekrar öğretilen ilk ve son din olduğuna inanmaktadır. Caynistlere göre zamanın bu döngüselliği, yukarı doğru hareket… Devamını Oku »
Mahavira’nın öğretisi günümüz Hindistan’ının kuzey-doğu eyaleti olan Bihar’ın sınırları içindeki Magadha krallığında etkili olmuştur. Caynist kutsal yazılarında Keşmir ve Nepal bölgelerine Caynizm’i y… Devamını Oku »
Caynizm, tıpkı Budizm gibi MÖ. 6. Asırda Hint yarımadasının kuzeyindeki Ganj havzasında yer alan Bihar eyaletinde geleneksel Hindu dininin kast anlayışına ve kanlı kurban törenlerine karşı reaksiyoner… Devamını Oku »
Jainizmin başlangıcıyla ilgili dokümanlar karmaşıklık ifade etmektedir. Mahavira’nın ölüm tarihi yani Nirvana’ya girişi M.Ö. 527-526 yıllarına tekabül etmektedir ki, geleneksel Jain takviminin başlang… Devamını Oku »
Jainizm’de Karma öğretisi, Hindistan kökenli diğer dinlerle kıyaslandığında farklılık gösterir. Jainizm’de Karma, sadece eylemlerin sebep ve sonuçlarının kaçınılmaz olduğuna dayalı yasa olarak değil; ayrıca bunların teme… Devamını Oku »