Branch Davidians kültü veya Waco kültü tarikatı diyede bilinir. Branch Davidians kültü taraftarları, 1993 yılında 50 günlük trajik kuşatmanın ardından Texas Waco'daki yangında 82 kişinin ölümünden sonra kendilerini gizlediler. Devamını Oku »
Joseph Kibweteere’nin liderliğini yaptığı Tanrının On Emri adlı tarikat kendilerini modern eğitim ve tıptan soyutlamış tarihin ikinci büyük toplu intihar olayı Uganda'da gerçekleştirerek gündeme gelmişlerdir. Devamını Oku »
1978 de Guyana'daki Jonestown kentinde 918 üyesinin "İnsan Tapınağı"nın da siyanürlü portakal suyu içerek toplu intihar etmelerinden sonra dünya tarafından tanınan bir kült haline gelmiştir. Devamını Oku »
1984 yılında kurulan Kültün kurucuları Luc Jouret (1947-1995) ve Joseph Di Mambro (1924-)dur.1995’te Fransa’nın Vercors bölgesinde yanarak kömürleşmiş 16 ceset bulundu. Devamını Oku »
Do olarak bilinen Marshall Applewhite, tarafından ABD ‘de kuruldu. Hepsi de bilgisayar programcısı olan 39 müridi tarikat merkezi olarak kullanılan ABD’nin San Diego şehri yakınlarındaki bir villada toplu olarak intihar ettiler. Devamını Oku »
Işıkçılık / Işık Alevîliği ya da Chinarisme / Çınarizm Son dönemlerde Alevîler arasında yaygınlaşan, Alevî inanç ve tarihini alternatif bir şekilde algılayan bir hareketi imâ etmek amacıyla kullanılan bir terimdir. Devamını Oku »
Karmatilik, (Qaramith) Şiiliğin İsmailiyye mezhebinin Fatımiler'in imamlığını kabul etmeyen ve "Yediciler" olarak da bilinen koluna ait olan köktendinci (ghulat) bir mezhep Devamını Oku »
Ni’metullah’îyye, Ni’metallahîlik, ya da Ni’metullahî Tarikâtı ; Emir Nûr’ed-Dîn Ni’metullah bin Mir Abdullah tarafından 14. yüzyılda kurumsallaştırılan Azerî kökenli bir sufi tarikâtı. Devamını Oku »
Zahiri mezhebi bir İslam dini fıkıh (İslam hukuku) mezhebi. Bu mezheb tüm re'y çeşitlerine karşı çıkar; kıyas, istihsan, mesalih-i mürsele veya zerâyi' prensibini reddeder, delil olarak kabul etmez. Devamını Oku »
Ekberilik, Muhyiddin İbn Arabi'nin temel kavramlarını geliştirdiği sufi metafiziğinin Vahdet-i Vücud denilen meşrep veya okuluna bağlı olan sufileri tanımlamakta kullanılan bir terim. Devamını Oku »
Yazdânizm / Kürt Alevîliğiya da Yarsanizm; İslâmiyet'e Bahailik'ten de uzak kalan inançlar topluluğu - Zentçe "Yazata" kelimesi ile aynı mânâya gelen ve Kürtçe'deki "Tapılmağa değer" anlamındaki "Yazdân" kelimesinden Zerdüştçülük mefhumunu ifade… Devamını Oku »
Ahl-e Haqq; Çoğunlukla İran’da yaygın olan, heterodoks bir şiî inanışıdır. Devamını Oku »