XIX. yüzyılda Amerika’da Protestan Adventist mezhebi içinde 1870’lerin sonlarında Pennsylvania eyaletinin Allegheny şehrinde Charles Taze Russell’ın liderliğinde ortaya çıkan bu akım günümüzde dünyanın birçok ülkesinde milyonlarca taraftara sahiptir. Devamını Oku »
Aynı kutsal kitaba, aynı peygambere ve ortak tarihi geçmişe sahip olan Samiriler ile yahudiler arasındaki ihtilafın kaynağı genellikle farklı kutsal mekanlardan kaynaklanır. Samiriler’in inanç sistemi şu prensipler üzerine kuruludur: Devamını Oku »
Arapça’da Samire veya Samiriyyun şeklinde isimlendirilen Samiriler’in gerek adı gerekse kökeni hususunda biri yahudi, diğeri Samiri kaynaklarına dayanan iki farklı görüş mevcuttur. Devamını Oku »
Geçmişte Atina, İstanbul, Halep, Beyrut, Trablusgarp, Kahire ve Şam gibi bölgelerde varlık gösteren Samiriler bugün sadece Filistin topraklarında yaşamaktadır. Sayıları ise... Devamını Oku »
Kuranda sabii kelimesi çoğul şekliyle üç ayette geçmekte bazı hadis metinlerinde de bu kelimeye rastlanmaktadır. Kurandaki Sabiilerle kimlerin kastedildiği konusunda çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Devamını Oku »
Musevi dini bayramları ve kutsal günleriyle Musevi dinine ilişkin öteki anma, kutlama ve oruç günleri İbrani Takvimi esasına göre düzenlenmiş olup bu takvime göre her yıl aynı tarihte ve dolayısıyla ... Devamını Oku »
Arapça Ein El Adha olarak bilinen Kurban Bayramı geleneği Yahudi kültüründe İbranice; Korban olarak bilinir. Kelimelerin ses yakınlığı, neredeyse aynı olan söylenişi, tarihçi olmayan birine bile Semav… Devamını Oku »
Mistik literatürün temel konusu Tanrı’nın yüceliği, insanın O’nun karşısındaki aczi, fakat İsa ile birleşme suretiyle Tanrı’ya yakınlaşma çabasıdır. Mistik literatürde zengin imajlar vardır ve bunlar çok defa Hz.İsa etrafında oluşmuştur. Devamını Oku »
Patristik dönem sonrasında literatür önceki dönemin yoğun apolojetik havasından kurtuldu; bunun en önemli sebebi, Hıristiyanlığın artık tehdit unsuru olarak gördüğü diğer dinleri saf dışı bırakmış olmasıdır. Devamını Oku »
Genel olarak “patristik literatür” ifadesi, erken hıristiyan babalarının yaptığı çalışmaların bütününü anlatmak için kullanılır. Bu eserlerin asıl amacı doğrudan felsefe yapmak değil Hıristiyanlığı savunmaktır. Devamını Oku »
Hıristiyan dini literatürü içerisinde Kitab-ı Mukaddes tefsirlerinin önemli bir yeri vardır. II. yüzyıldan itibaren ortaya çıkmaya başlayan tefsir faaliyetleri hem Eski Ahid hem de Yeni Ahid üzerine yapılan yorumları kapsar. Devamını Oku »
Gelenek, Kitab-ı Mukaddes’in yanında özelikle Katolik kilisesinde geleneğin önemli bir yeri vardır. “Dini konularla ilgili olup Kitab-ı Mukaddes’te bulunmayan bilginin nakledilmesi” anlamında inanılır Devamını Oku »
Hıristiyanlığın kutsal kitabı (Kitab-ı Mukaddes, Bible) Ahd-i Atik (Eski Ahit) ve Ahd-i Cedid’ (Yeni Ahit)' den oluşmaktadır. Yahudilerin kutsal kitabı olan Ahd-i Atik, Hıristiyanlarca Kitab-ı Mukaddes’in ilk bölümünü teşkil etmektedir. Devamını Oku »
Hubbard’ın öğretileri, şahsi buluşu özel sayaçlarla milyarlarca yıl öncesinde yaşanmış hayatlara ulaşmak mümkün olacak.’’diye açıklıyor. Tarikatın ‘Thetan’ ve ‘E-meters’ adlı sayaçlar içinde şunları söylüyor. Devamını Oku »
Parsilik’te doğum, evlilik ve cenaze törenleri birer dini hadise şeklinde değerlendirilir. Ceset önce yıkanıp beyaz elbise ile kefenlenir. Ceset taşıyıcıları onu bir çeşit mezarlık olan Dahma’ya (sessizlik kulesi) götürürler. Kirli sayılan cesede... Devamını Oku »